konpik 03.09.2012 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 Witam wszystkich, piszę tutaj z nadzieja że ktoś podsunie mi jakieś sensowne rozwiązanie mojego problemu, projektant najprawdopodobniej popełnił błąd podczas projektowania dachu i teraz w sypialni pewnie będzie chciał postawić mi słup:bash: W załączniku jest rzut więźby, według dekarza i cieśli miejsce zaznaczone na czerwono powinno być jakoś podparte bo po prostu się zarwie, tak myślałem sobie że może gdyby przesunąć troszeczkę róg ścianki działowej zaznaczonej na zielono, to można by podeprzeć lukarnę na tej ściance, tylko czy to wytrzyma? Projektant i kierbud to jedna osoba i chce dwa dni na zastanowienie się więc nie wiem co wymyśli. Może jakiś solidny dźwigar oparty na ścianach zewnętrznych zdałby tutaj egzamin? Ma ktoś może jakieś pomysły? Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 03.09.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 Konstruktor zapomniał chyba o płatwiach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konpik 03.09.2012 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 No dobra, zapomniał o płatwiach, tylko czy te płatwia załatwią sprawę? czy ta platew będzie w stanie przenieś obciążenie lukarny? powiem szczerze że średnio podoba mi się ten słup na środku sypialni, w którym miejscu powinna znaleźć się ta płatew żeby było dobrze, sorry za być może banalne pytania ale budownictwo to nie moja branża i nie bardzo się na tym znam, a chciałbym coś wiedzieć przed rozmowa z konstruktorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SADKO-DACHY 03.09.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 Ja bym się nie dotkną tego dachu bez płatwi pośrednich i kleszczy.oczywiście płatew też trzeba podeprzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 03.09.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 Płatwie stalowe na pewno uniosą tę konstrukcję, ale wymaga to obliczeń. Bo możliwe jest to że drewniane też dadzą rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konpik 03.09.2012 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 Ok no to wiem już coś więcej, dekarz też powiedział mi ze jest tu nakopane, powiedzcie mi tylko (czysto teoretycznie bo rozumiem że muszą być na to jakieś wyliczenia) czy może być tak ze płatwie będą się opierać tylko na ścianach nośnych (rozpiętość 8m) czy musi być wsparta także na środku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.09.2012 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 Stalowe bez problemu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts