Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Super, dzieki! A jakie rozmiary maja okna w salonie, jadalni i kuchni? Ja tez buduje z garazem dwustanowiskowym i nad garazem bede mial swoja oaze spokoju. Juz ustalilem z zona ze marzy mi sie tam stojacy na srodku stol bilardowy :)

Wszystkie okna mamy takie jakie były w projekcie.

W salonie, w jadalni i w gabinecie 180x160, w kuchni 180x150.

Okno balkonowe w salonie 180x240 - tu bym teraz zmniejszyła wysokość ze względu na to że mamy zaplanowane sufity podwieszane i nie ma zbyt wiele miejsca od sufitu. Projektantka wymyśliła więc tam wnękę na karnisze.

Witam. Mam kolejne pytanie odnośnie dachu w naszej rawenie 2. Czy Wasz kierownik budowy zalecił Wam dodatkowe wzmocnienia stropu (my mamy teriwe) pod dodatkowe słupy które będą podtrzymywać dach? Nasza kierowniczka boi się trochę o to że dachy jętkowe mają tendencje do uginania się przy długościach krokwi powyżej 6m i chce dodatkowo pod jętki dać belki i oprzeć je na słupach które będą miały wsparcie na stropie stąd te wzmocnienia.Nasz dach ma być pokryty dachówką ceramiczną i deskowany.Stosowaliście jakieś zmiany w konstrukcji dachu?

Spróbuję jutro zrobić to zdjęcie z projektu. Skoro u Was jest odbicie lustrzane to chyba myślicie podobnie jak my to zrobiliśmy :)

Co do ogrzewania to w całym domu mamy podłogówkę, w garażu i nad garażem także.

super wam wyszło wszystko na stryszku.. czekam na fotke projektu.. chyba od was troszkę odgapimy :) dziekuję za fotki.. naprawdę bardzo się przydaje takie forum :)

Witam. Mam kolejne pytanie odnośnie dachu w naszej rawenie 2. Czy Wasz kierownik budowy zalecił Wam dodatkowe wzmocnienia stropu (my mamy teriwe) pod dodatkowe słupy które będą podtrzymywać dach? Nasza kierowniczka boi się trochę o to że dachy jętkowe mają tendencje do uginania się przy długościach krokwi powyżej 6m i chce dodatkowo pod jętki dać belki i oprzeć je na słupach które będą miały wsparcie na stropie stąd te wzmocnienia.Nasz dach ma być pokryty dachówką ceramiczną i deskowany.Stosowaliście jakieś zmiany w konstrukcji dachu?

Skonsultowałam się z mężem w tej sprawie bo przyznam, że w tym tematach to nie bardzo się orientuję ;) My także mamy terivę i niewielkie zmiany w stropie, które uwzględniają ścianki działowe murowane (także z silikatów) a nie tak jak w projekcie k-g. Również nad garażem pod wydzielonymi ściankami działowymi jest zbrojenie w stropie. Co do konstrukcji dachu to nie mamy żadnych dodatkowych belek pod jętkami ani tym bardziej słupów podtrzymujących. Jak widzieliśmy inne więźby to w naszej krokwie są jednak dużo grubsze, ale wydaje mi się że takie w tym projekcie już są.

Skonsultowałam się z mężem w tej sprawie bo przyznam, że w tym tematach to nie bardzo się orientuję ;) My także mamy terivę i niewielkie zmiany w stropie, które uwzględniają ścianki działowe murowane (także z silikatów) a nie tak jak w projekcie k-g. Również nad garażem pod wydzielonymi ściankami działowymi jest zbrojenie w stropie. Co do konstrukcji dachu to nie mamy żadnych dodatkowych belek pod jętkami ani tym bardziej słupów podtrzymujących. Jak widzieliśmy inne więźby to w naszej krokwie są jednak dużo grubsze, ale wydaje mi się że takie w tym projekcie już są.

Picco dzięki za odpowiedź, pytanie równiez było pisane przez mojego męża, bo sama sie na tym nie znam. Generalnie widzę, że mamy podobny pomysł na dom :) my również w salonie i jadalni chcemy miec sufit podwieszany, a na pewno schowane karnisze na firanki i ozdobne zasłony :) tak jak pisalaś Ty. Tak samo nad garażem zastanawiamy sie czy nie zostawic widocznych jętek w pomieszczeniu nad garażem, bo to wprowadza pewien klimat ;) Naprawdę masz super dom :) mam nadzieję że będziesz nam dostarczac zdjęc :) Pozdrawiam

Wrzucam klika fotek

Bratpit77 - super zestaw zdjęć. Wielkie dzięki.

Mam prośbę o jedno więcej, bo widze, że jesteś już na tak fajnie zaawansowanym etapie, że chętnie bym zobaczył jak to wyszło. Otóż od kilku już miesięcy meczy nas (mnie i żonę) temat łazienki na górze, a konkretnie wnęki, która wedle projektu ma pomieścić prysznic. A wedle naszego odczytu projektu wydaje nam się, że brak tam miejsca na prysznic. No i mimo że my dopiero ściany murujemy to chyba przydałoby się nam wiedzieć gdzie będą potrzebne rury w łazience...

Zatem chciałbym bardzo cię prosić o zdjęcie rogu łazienki (na prawo od wejścia)i komentarz czy tam właśnie planujesz prysznic i czy po doprowadzeniu do twojego obecnego etapu wysokości są rozsądnie wystarczające aby tam wstawić prysznic.

Z góry wielkie dzięki.

Prześlę Ci te zdjęcia jak najszybciej będę mógł ale powiem Ci odrazu , że raczej tam kabina nie wejdzie. Będzie za nisko ponieważ tam leci krokiew koszowa jak zabudujesz regipsem skos do prostego to masz sytuacje identyczna jak z drugiej strony czyli kolankowa 1,5m. Musiałbyś się odsunąć od ściany w kierunku drzwi. My zrezygnowaliśmy z kabiny w górnej łazience , będzie wanna , kibelek bidet i 2 umywalki. Kabinę robimy na dole w małej łazience.

Wrzucam klika fotek

[ATTACH=CONFIG]271341[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]271342[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]271343[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]271344[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]271345[/ATTACH]

Witam, domek prezentuje sie naprawde super. Mam prośbę jeśli to nie byłby kłopot prosiłabym o zdjecia kuchni. Z góry dziękuje i pozdrawiam