Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

heja

ja buduje w Łowiczu Rawene aczkolwiek dopiero ścianki kolankowe stawiaja, podesle info na priv

mam tez pytanie, czy płatwie te długie ~13 metrowe, macie w tych więźbach w jednym kawalku czy łączone?

pozdrawiam

Dziękujemy za możliwość obejrzenia Waszej Raweny :) Pozdrowienia dla Twoich dziewczyn :)

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Bardzo się cieszę, że powstało takie forum dotyczące projektów Rawena, Realny, Milena itp- uważam, że projekty są fajne ale bardzo trudno się na któryś zdecydować . My jesteśmy na etapie wyboru projektu :):) Działka raczej wąska bo 21 m wiec nie poszalejemy:)

a po przeczytaniu forum mam jeszcze większy mętlik w głowie :D Ale wszystkie uwagi dotyczące projektów przydadzą się na pewno.

Nie wiem tylko co zrobić z małą kuchnią w projekcie Rawena, Milena. Bardzo proszę o jakieś fotki z parteru domu jak rozwiązaliście problem małej kuchni- jeśli nie na forum to na [email protected]

z góry bardzo dziękuję

pozdrawiam wszystkich

Edytowane przez stviola
dodanie @

Witajcie fani Realnego i jego bliźniaków ;)

Nam też w oko wpadł projekt Realny II ale jak zawsze jest pewne ale, a mianowicie brak spiżarni i dosyć mało miejsca na jakąś większą szafę na dole. Pewnej bezsennej nocy wpadłem na pewien pomysł aby mały pokój na dole przerobić na spiżarnię i garderobę i wyszło coś takiego:

realny 2.jpg

a z zewnątrz wyszło mi to tak:

realny 2 zew.jpg

Co Wy na to???

Witam wszystkich milosnikow projektu realny i jego wariantow. Z zona planujemy budowe Realnego w okolicy Olsztyna. Problem jest taki ze mamy w Wz szerokosc elewacji max 12 m a w projekcie jest 12,22. Bedziemy probowali uzyskac zmiane wz, jesli nam sie nie uda zostanie nam projekt Noelia, ktory tez jest dla nas akceptowalny. Pytanie do kolegow MarcinKos i Bastek-s. Czy mozecie polecic jakies ekipy do wykonania SSO z okolic Olsztyna? Jestescie zadowoleni z Waszych? Prosze o info na forum lub na priva. Z gory dziekuje i pozdrawiam.

dom_front.jpgdom_kotłownia.jpgdom_kuchnia.jpgdom_tył.jpg

cześć, znajdzie sie na tych 17-stu stronach jeszcze miejsce na nasza MileneII? :-)

nasz stan na dzień dzisiejszy - jak na zdjęciu

budujemy w woj.łódzkim, przy granicy z woj.mazowieckim

OKNA - mamy trzyszybowe VEKA ALFALINE ze szprosami, białe - koszt z montażem około 17 tys

DREWNO - na celagier odchudzone, bo w projekcie jest pod ceramikę,dość masywne nawet jak na ceramikę, a my położyliśmy blachodachówke i zrobiliśmy pełne deskowanie + papa

za to nad strychem, majster od dachu, zaproponował dodanie płatwi, ponieważ powierzchnia dachu nad strychem jest tak duża, że po roku lub dwóch latach groziła wypaczeniem konstrukcji

KOSZTY - ktos z Was pytał o to czy koszty z projektu pokrywają sie w rzeczywistością, w naszym przypadku tak, staramy sie budować systemem gospodarczym wiec oszczędzamy na robociźnie, koszty materiałów mniej więcej zbliżone do ujętych w projekcie

Pozdrawiam

Agnieszka i Marcin

Czy ktos z Panstwa bylby w stanie podac koszt materialow na stan surowy dla projektu realnego z pojedynczym garazem, z uwzglednieniem ocieplenia, chudziaka i obsypania fundamentow. Planuje budowe takiego domku, jestem na etapie szacowania kosztow, jesli bylby ktos tak zyczliwy i mogl pomoc bylbym bardzo wdzieczny. Jesli jest to mozliwe takze koszt materialow do sso. Z gory dziekuje. Chetnie na priva. Pozdrawiam Mariusz

Cześć,

również chciałbym się dołączyć do tematu kosztów. Chciałbym zapytać na ile wykonawcy wycenili sobie za budowę stanu surowego (u mnie rawena II). Nie musi być to cena rawenę, ale również milenę / realny.

Do tej pory otrzymałem takie wyceny:

- fundamenty + mury - 37k-39k (brutto)

- dach - 17k-18k (brutto).

Dla porównania, jakie stawki Wam dali ?

Pozdrawiam

Rafał

Cześć,

również chciałbym się dołączyć do tematu kosztów. Chciałbym zapytać na ile wykonawcy wycenili sobie za budowę stanu surowego (u mnie rawena II). Nie musi być to cena rawenę, ale również milenę / realny.

Do tej pory otrzymałem takie wyceny:

- fundamenty + mury - 37k-39k (brutto)

- dach - 17k-18k (brutto).

Dla porównania, jakie stawki Wam dali ?

Pozdrawiam

Rafał

U mnie za realny dostalem wyceny na 35, 37 i 38 tys, za caly stan surowy z wiezba, deskowaniem i papa. Po mojej stronie koparka, kanaliza w cenie. Bede budowal kolo Olsztyna warm-mazurskie.

W jakim woj. budujesz Rafal?