bratpit77 28.02.2015 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 wkład Oliwia z kratki.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rawenalodzkie 01.03.2015 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 U mnie jest dodatkowy schodek na dole, zeby zmiejszyc wysokosc pojedynczych schodkow, wtedy z tego co pamietam na kazdym schodku masz ok -1 cm. Niby nic, ale faktycznie 19cm schodow to naprawde wysokie schody biorac jeszce pod uwage skosne stopnie i waskie schody. Moj majster okresli to mianem "drabiny". Dodatkowo u mnie na pietrze jest dodatkowy schodek ok 18cm. I odpowiednio podniesiona sciana kolankowa. Niestety styropianu bedzie trzeba napchac zeby wyrownac do tej wysokosci cale pietro, oryginalnie poza podlogowka mialo to na celu umozliwienie puszczenia rur or rekuperacji na parter. Wysokosc pomieszczenia nad garazem musi byc odpowiednio dostosowana, z uwagi na dodatkowy schodek na dole. Moja sciana do salonu nie zaczyna sie rowno z pierwszym schodkiem, tylko jast na rowno ze sciana lazienki. Ciagle stan surowy otwarty wiec sam nie wiem jak to ostatecznie wyjdzie. Cześć, mam pytanie do forumowiczów, którzy mają projekt Rawena i robili ogrzewanie podłogowe na piętrze. Generalnie, żeby zrobić tam ogrzewanie podłogowe, trzeba dołożyć warstwę styropianu (np 5 cm) oraz zalecane jest 6cm a nie 5 cm wylewki. Czyli trzeba jakoś jakoś obsłużyć różnicę poziomów na piętrze w porównaniu z projektem (+6 cm). (...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rawenalodzkie 01.03.2015 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Zdjęcia naszego komina odpowiedź dla użytkownika rawenalodzkie [ATTACH=CONFIG]306346[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]306347[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]306348[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]306349[/ATTACH] Pozdrawiamy serdecznie i życzymy szybkiego ukończenia domku Wielkie dzieki! Tak sie domyslalem ze macie tak to rozwiazane. U mnie jest juz postawiony do konca z systemu obecnie zaciagniety klejem przez murarzy. Obuduje to z blachy w kolorze blachodachowki, akurat komin u mnie jest malo widoczny wiec nie ma problemu o ile obrobka bedzie dobra. Przynajmniej mam taka nadzieje.. W sumie byla by opcja obudowania od stropu nad garazem ale nie jestem przekonany czy to ma sens i czy klinkier jest duzo lepszy od zabudowy z blachy (pomijajac wzgledy estetyczne, co w moim przypadku nie ma znaczenia z uwagi na usytuowanie dzialki). pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sergiejt 01.03.2015 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 (edytowane) Ciekawe rozwiązanie schodów ma martas81:http://www.martas81.mojabudowa.plTylko nie wiem czy jest obecna na tym forum? Edytowane 1 Marca 2015 przez sergiejt poprawa linku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MilenaIIBudowa 01.03.2015 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Witam U nas już założyliśmy drzwi i okna, brama garażowa będzie zamawiana w przyszłym tygodniu Już jesteśmy umówieni z elektrykiem i murarzem, dzięki tak sprzyjającej pogodzie możemy z pracami iść do przodu a oto nasza Milenka Pozdrawiamy wszystkich budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sony87 01.03.2015 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Wielkie dzieki! Tak sie domyslalem ze macie tak to rozwiazane. U mnie jest juz postawiony do konca z systemu obecnie zaciagniety klejem przez murarzy. Obuduje to z blachy w kolorze blachodachowki, akurat komin u mnie jest malo widoczny wiec nie ma problemu o ile obrobka bedzie dobra. Przynajmniej mam taka nadzieje.. W sumie byla by opcja obudowania od stropu nad garazem ale nie jestem przekonany czy to ma sens i czy klinkier jest duzo lepszy od zabudowy z blachy (pomijajac wzgledy estetyczne, co w moim przypadku nie ma znaczenia z uwagi na usytuowanie dzialki). pozdrawiam! budujecie Rawene z pojedynczym czy podwójnym garażem ? można wiedzieć ile wyniósł Was stan surowy ? na jakie ogrzewanie się zdecydowaliście ? ja im więcej czytam tym większy mętlik w głowie najpierw myślałem o piecu na paliwa stałe (być może z podajnikiem), potem gaz, PC, teraz znowu gaz...i nie mam pojęcia, a chciałbym wybrać wczesniej żeby naprowadzić juz na coś adaptującego projekt architekta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna 88 01.03.2015 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Ciekawe rozwiązanie schodów ma martas81: http://www.martas81.mojabudowa.pl Tylko nie wiem czy jest obecna na tym forum? Faktycznie fajnie zrobili te schody :) i też z tego co czytam kosztem łazienki tej na dole. Ale mi się wydaje albo u nich nie ma zabiegu tylko proste schody, ciekawe jak to zrobili :) ahhh budowa budowa, tyle dylematów i problemow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna 88 01.03.2015 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 A odnośnie problemów i dylematów to mam problem i może pomożecie mi go rozwiązać czy ktoś z Was robił wejscie do garderoby od korytarza??? Ja co prawda chciałabym mieć swoja prywatna małżeńską garderobę tylko dla mnie, jednak mam dwa problemy: a) mąż mówi że potem dzieci nie bedą miały w pokojach swoich, miejsca na szafę taka dużą z wieszakami na swoje sukienki koszule (prawda to??? :>) bo musi wejść biurko (kiedyś tam w przyszłości ) łózko jakaś komoda itp, i gdzie ta szafa jak są skosy. Więc mój maż proponuje wspólna z wejściem z korytarza b) ja bym chciała z sypialni ale... chciałam drzwi przesuwne zamontować a że mamy słup wspierający konstrukcje dachu (4 słupy na górze w sumie) i idzie on przy tej ścianie co własnie garderoba, to te drzwi nie maja gdzie się przesuwać (bo wchodzą na ten słup) a jak cofniemy ściankę to wchodzą na komin.... mam nadzieje że mnie rozumiecie. Drzwi zwykłych raczej nie chcę :( Czy ma ktoś z was kochani podobny problem do mojego?? jakoś rozwiązaliście go?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
violcia88 01.03.2015 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Bardzo dziękuję wszystkim za cenne wskazówki i podpowiedzi. Architekt powiedział, że jeszcze pomyśli jak rozwiązać problem ze schodami i poziomami, więc póki co czekamy na propozycję Anna 88 wydaje mi się, że dzieci spokojnie pomieszczą się w pokojach - rozwiązaniem może być większa szafa na zamówienie (skosy nie będą stanowiły problemu). Jeśli natomiast chodzi o drzwi przesuwne w sypialni to faktycznie może być problem...ciężko mi cokolwiek poradzić. Może grubsza ścianka rozwiązałaby problem drzwi przesuwnych (kosztem mniejszej garderoby) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MilenaIIBudowa 01.03.2015 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Witam My mamy właśnie takie rozwiązanie, chodziło nam o to aby cała rodzinka miała taką wspólną szafę bo nie wiemy jak to później będzie z szafami w pokojach. Na razie na zdjęciach mało widać ale jak już będę miała więcej zdjęć to wrzucę na forum. Pozdrawiamy serdecznie A odnośnie problemów i dylematów to mam problem i może pomożecie mi go rozwiązać czy ktoś z Was robił wejscie do garderoby od korytarza??? Ja co prawda chciałabym mieć swoja prywatna małżeńską garderobę tylko dla mnie, jednak mam dwa problemy: a) mąż mówi że potem dzieci nie bedą miały w pokojach swoich, miejsca na szafę taka dużą z wieszakami na swoje sukienki koszule (prawda to??? :>) bo musi wejść biurko (kiedyś tam w przyszłości ) łózko jakaś komoda itp, i gdzie ta szafa jak są skosy. Więc mój maż proponuje wspólna z wejściem z korytarza b) ja bym chciała z sypialni ale... chciałam drzwi przesuwne zamontować a że mamy słup wspierający konstrukcje dachu (4 słupy na górze w sumie) i idzie on przy tej ścianie co własnie garderoba, to te drzwi nie maja gdzie się przesuwać (bo wchodzą na ten słup) a jak cofniemy ściankę to wchodzą na komin.... mam nadzieje że mnie rozumiecie. Drzwi zwykłych raczej nie chcę :( Czy ma ktoś z was kochani podobny problem do mojego?? jakoś rozwiązaliście go?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sasza78 02.03.2015 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 A odnośnie problemów i dylematów to mam problem i może pomożecie mi go rozwiązać czy ktoś z Was robił wejscie do garderoby od korytarza??? Ja co prawda chciałabym mieć swoja prywatna małżeńską garderobę tylko dla mnie, jednak mam dwa problemy: a) mąż mówi że potem dzieci nie bedą miały w pokojach swoich, miejsca na szafę taka dużą z wieszakami na swoje sukienki koszule (prawda to??? :>) bo musi wejść biurko (kiedyś tam w przyszłości ) łózko jakaś komoda itp, i gdzie ta szafa jak są skosy. Więc mój maż proponuje wspólna z wejściem z korytarza b) ja bym chciała z sypialni ale... chciałam drzwi przesuwne zamontować a że mamy słup wspierający konstrukcje dachu (4 słupy na górze w sumie) i idzie on przy tej ścianie co własnie garderoba, to te drzwi nie maja gdzie się przesuwać (bo wchodzą na ten słup) a jak cofniemy ściankę to wchodzą na komin.... mam nadzieje że mnie rozumiecie. Drzwi zwykłych raczej nie chcę :( Czy ma ktoś z was kochani podobny problem do mojego?? jakoś rozwiązaliście go?? a może drzwi składane??? my zaszalelismy i z 3 pokoi zrobilismy na górze dwa z dwiema garderoabmi.. tak wiec córka bedzie miała swoją garderobę a my swoją, 3 wielki pokój , gabinet i pralnia są na poddaszu nad garażem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lusis 02.03.2015 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Cześć muli, wysłałam Ci prywatną wiadomość odnośnie obejrzenia domku Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rawenka 03.03.2015 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Witam wszystkich forumowiczów.Mam pytanie odnośnie kosztów wszystkich instalacji. W moim przypadku projekt Rawena dostałem wycenę na 38 tys. obejmującą wszystkie instalacje, tj. elektryczną, wod-kan, c.o. wraz z piecem gazowym i grzejnikami, podłogówkę w łazienkach i kuchni, oraz instalację gazową.Możecie napisać jak jest u Was. Na inne wyceny jeszcze czekam więc nie mam porównania.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandra25 05.03.2015 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Witam wszystkich mam pytanie do tych którzy już maja za sobą instalacje elektryczna, mianowicie orientacyjne koszty za materiał z robocizna ile Wam wyszło .Jesteśmy przed tym etapem .Bede wdzięczna za podpowiedzi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rawenka 05.03.2015 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Hej Sandra25, ja dostałem wycenę na 6tys. za całą instalację elektryczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyszoma 05.03.2015 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Panowie elektrycy biorą za tzw. punkt, wiec w zależności od tego ile sobie punktów wymyślicie - tak będzie się kształtować cena, u nas wyszło 7tyś Witam wszystkich mam pytanie do tych którzy już maja za sobą instalacje elektryczna, mianowicie orientacyjne koszty za materiał z robocizna ile Wam wyszło .Jesteśmy przed tym etapem .Bede wdzięczna za podpowiedzi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzynka1 06.03.2015 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Witam. Jestem posiadaczką projektu Milena II odbicie lustrzane. Zastanawiam się nad aranżacją kuchni. Napiszcie co myslicie o takim pomysle. Scianka na ktorej jest szafa wnekowa bedzie usunieta. Słupek który jest między kuchnią i salonem również, a na jego miejscu wyspa z płyta indukcyjną ( moze uda sie wcisnac gdzies podwyzszony blat i ze 2 wysokie stołeczki). Na scianie dzielacej kuchnie z gabinetem bedzie stala w kolejnosci lodówka, piekarnik na wysokosci oczu, mikrofalówka w zabudowie. Generalnie marzy mi sie zeby ta sciana byla zabudowana do sufitu. Pod oknem blat roboczy ze zlewem. I jak?? Co myslicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna 88 06.03.2015 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Witam. Jestem posiadaczką projektu Milena II odbicie lustrzane. Zastanawiam się nad aranżacją kuchni. Napiszcie co myslicie o takim pomysle. Scianka na ktorej jest szafa wnekowa bedzie usunieta. Słupek który jest między kuchnią i salonem również, a na jego miejscu wyspa z płyta indukcyjną ( moze uda sie wcisnac gdzies podwyzszony blat i ze 2 wysokie stołeczki). Na scianie dzielacej kuchnie z gabinetem bedzie stala w kolejnosci lodówka, piekarnik na wysokosci oczu, mikrofalówka w zabudowie. Generalnie marzy mi sie zeby ta sciana byla zabudowana do sufitu. Pod oknem blat roboczy ze zlewem. I jak?? Co myslicie? Jeśli chcesz mieć otwarta przestrzeń to myślę że będzie to wygladać bardzo ładnie :) bardzo mi się takie ustawienia o jakich piszesz podobają Ale z tym blatem roboczym to uważaj bo nie bedzie go zbyt wiele. Zlew też troszeczkę zajmuje, dojdzie jakis chlebach, na blacie coś zawsze stoi i miejsca się okazuje że za wiele nie ma Ale wizualnie kuchnia na pewno będzie robić wrażenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandra25 07.03.2015 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Nie wiem czy czasami nie za bardzo osłabisz ściany nośnej usuwając siane pomiędzy salonem a kuchnia .Pogadaj z architektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzynka1 07.03.2015 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Nie wiem czy czasami nie za bardzo osłabisz ściany nośnej usuwając siane pomiędzy salonem a kuchnia .Pogadaj z architektem. Architekt usunął nam juz tą sciane przedłuzając odronbinkę sciankę dzielacą salon ze schodami, zrobil podciąg i w tym nie ma żadnego problemu. Chodzi mi tylko o samą koncepcję kuchni.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts