pola24 11.05.2015 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 Bratpit Pięknie wykończone. Wygląda identycznie jak w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratpit77 11.05.2015 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 Czy mógłbyś dać zdjęcia szczegółowe parapetu z bliska, lub odpisz na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryfan 12.05.2015 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 [ATTACH=CONFIG]316422[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]316423[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]316424[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]316425[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]316426[/ATTACH] bratpit - widzę, że lubisz robić wszystko w detalach, pamiętam twoją makietę, teraz widzę, że w rzeczywistości też jest misternie. U mnie właśnie dziś zaczęło się ocieplenie robić i mam pytanie co do wszystkich twoich boni (?, nie wiem czy to dobra nazwa) - z jakiego styropianu są zrobione? chodzi mi o grubość. Bo ja mam niestety niecofnięte nadproża na piętrze, i tam żeby zakryć skrzynkę rolet, muszę dać 5 cm styropian, na 15 cm ocieplenie. Stąd zastanawiam się, czy całej reszty "boni" czy "sztukaterii" nie zrobić też 5cm. Aczkolwiek wydaje się to dużo. Mój majster stwierdził, że on normalnie by poleciał 2 cm, ale że na roletę i tak muszę dać 5 cm, to może też będzie dobrze.... No i mam zgrzyt. A majster chciałby wiedzieć jutro... (w załączeniu mój stan rozpoczęty ocieplenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratpit77 12.05.2015 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 (edytowane) bonie są 3 cm styropianu obrobione kątownikami i siatką , gzymsy 3 cm plus 2 cm. Styropian grafit austrotherm Edytowane 12 Maja 2015 przez bratpit77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryfan 12.05.2015 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 bonie są 3 cm styropianu obrobione kątownikami i siatką , gzymsy 3 cm plus 2 cm. Styropian grafit austrotherm Dziękuję za odpowiedz. Widzę ze kupiłem ten sam styropian z Austrotermu. Moja ekipa dzisiaj narzekała, że nierówny. Tez miałeś taki komentarz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratpit77 13.05.2015 06:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Dziękuję za odpowiedz. Widzę ze kupiłem ten sam styropian z Austrotermu. Moja ekipa dzisiaj narzekała, że nierówny. Tez miałeś taki komentarz? nie , był prosty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
picco 14.05.2015 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Dziękuję za odpowiedz. Widzę ze kupiłem ten sam styropian z Austrotermu. Moja ekipa dzisiaj narzekała, że nierówny. Tez miałeś taki komentarz? Tez ocieplalismy steropianem tej firmy ale ostatecznie zdecydowalismy sie na 20cm bialego chyba dach podłoga, dzięki temu udalo sie schowac kasety z roletami bo tez nie mielismy cofnietych nadprozy. Wedlug mnie nie byl prosty i poszlo duzo pianki w szczeliny ale sprzedawca mowil ze to normalna sprawa. Bonie mamy 2 cm grubosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszklakier 15.05.2015 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Szanowni Państwo,Stoję przed wyborem grubości betonu komórkowego na budowę ścian nośnych. Z tego co widzę większość osób buduje ściany o grubości 24 cm (plus styropian). Moja pani architekt oraz właściciel firmy budującej polecają budowę z betonu komórkowego o grubości 30cm (plus styropian np 15cm). Czy taka konstrukcja ma sens i czy może to wpłynąć na oszczędność energii cieplnej (ogrzewanie planowane to pompa ciepła) ? Może lepiej zastosować "standardową" grubość betonu komorkowego o szerokości 24cm plus styropian 15cm (20cm). Jakie są Państwa doświadczenia o jakie zastosowaliscie lub zastosujecie rozwiązania? Różnica w cenie jak liczylem na cały dom to wiecej o jakieś 5-6 tys. PLN jeśli wybrałbym 30cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sergiejt 15.05.2015 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Szanowni Państwo, Stoję przed wyborem grubości betonu komórkowego na budowę ścian nośnych. Z tego co widzę większość osób buduje ściany o grubości 24 cm (plus styropian). Moja pani architekt oraz właściciel firmy budującej polecają budowę z betonu komórkowego o grubości 30cm (plus styropian np 15cm). Czy taka konstrukcja ma sens i czy może to wpłynąć na oszczędność energii cieplnej (ogrzewanie planowane to pompa ciepła) ? Może lepiej zastosować "standardową" grubość betonu komorkowego o szerokości 24cm plus styropian 15cm (20cm). Jakie są Państwa doświadczenia o jakie zastosowaliscie lub zastosujecie rozwiązania? Różnica w cenie jak liczylem na cały dom to wiecej o jakieś 5-6 tys. PLN jeśli wybrałbym 30cm. Na stronie Dobre Domy możesz znaleźć kalkulator energetyczny. Wyszło mi że dla ceramiki 24cm a 30cm zysk jest ok 50zł/rok. Raczej grubość styropianu wpłynie dużo na oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaziujr 20.05.2015 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Szanowni Państwo, Stoję przed wyborem grubości betonu komórkowego na budowę ścian nośnych. Z tego co widzę większość osób buduje ściany o grubości 24 cm (plus styropian). Moja pani architekt oraz właściciel firmy budującej polecają budowę z betonu komórkowego o grubości 30cm (plus styropian np 15cm). Czy taka konstrukcja ma sens i czy może to wpłynąć na oszczędność energii cieplnej (ogrzewanie planowane to pompa ciepła) ? Może lepiej zastosować "standardową" grubość betonu komorkowego o szerokości 24cm plus styropian 15cm (20cm). Jakie są Państwa doświadczenia o jakie zastosowaliscie lub zastosujecie rozwiązania? Różnica w cenie jak liczylem na cały dom to wiecej o jakieś 5-6 tys. PLN jeśli wybrałbym 30cm. My planujemy budowę z ceramiki 24cm plus 15cm styropian grafitowy - będąc na rozmowie z firmą budowlaną jej właściciel powiedział nam, że zwiększenie grubości ścian plus ocieplenie może skutkować zmniejszeniem ilości światła w domu, chyba że planują Państwo ciepły montaż w grubości ocieplenia i chcecie mieć wielkie parapety. Polecał nam bardziej grafitowy styropian, bo węższy daje takie możliwości co nieco szerszy biały. Zaznaczył nam też, że jeżeli nie planujemy budowy domu typowo w systemie energooszczędnym, to bez sensu przeinwestować na jedno, skoro mostki termiczne wystąpią nam gdzie indziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pola24 23.05.2015 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Czy może ktos wstawic zdjecia wnętrza?? Najbardziej zależy mi na tych co już są ku końcowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wioletta Ligęza 26.05.2015 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 (edytowane) Witam Mam takie pytanie do Pana BRATPIT77 z Kędzierzyna-Koźle: czy mogłabym dostać maila do Pana, gdyż mąż chciałby się z Panem skontaktować... Mamy ten sam projekt, zaczynamy budowę w 2016 roku, i w związku z tym mielibyśmy kilka pytań. Pozdrawiam serdecznie Edytowane 26 Maja 2015 przez Wioletta Ligęza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qshaq 26.05.2015 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Szanowni Państwo, Stoję przed wyborem grubości betonu komórkowego na budowę ścian nośnych. Z tego co widzę większość osób buduje ściany o grubości 24 cm (plus styropian). Moja pani architekt oraz właściciel firmy budującej polecają budowę z betonu komórkowego o grubości 30cm (plus styropian np 15cm). Czy taka konstrukcja ma sens i czy może to wpłynąć na oszczędność energii cieplnej (ogrzewanie planowane to pompa ciepła) ? Może lepiej zastosować "standardową" grubość betonu komorkowego o szerokości 24cm plus styropian 15cm (20cm). Jakie są Państwa doświadczenia o jakie zastosowaliscie lub zastosujecie rozwiązania? Różnica w cenie jak liczylem na cały dom to wiecej o jakieś 5-6 tys. PLN jeśli wybrałbym 30cm. Witam, My z kolei wybraliśmy bloczki YTONG Forte, mające trochę lepsze parametry niż standardowy beton komórkowy. Do porównania na stronce, nie tylko Ytonga. Tylko, że my nie planujemu domu energooszczędnego (przynajmniej nie typowo, sama bryła realnego temu nie sprzyja). Teoretycznie, wg wyliczeń producenta można na tym zmniejszyć grubość styro o 3-5 cm. Cena jest niewiele wyższa, więc uznałem że ta zmiana może być korzystna. Planowany styropian to na razie grafit 15, ale jeszcze jesteśmy na etapie fundamentów, więc może się coś zmieni z czasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszklakier 27.05.2015 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Dziękuję za uwagi. Po przeliczeniach, namyśle itp. pozostaje grubość betonu komórkowego 24 cm. Co do grubości styropianu i jego odmiany jeszcze nie podjąłem decyzji, ale czekam na zaadoptowany projekt i wtedy też zobaczę jaki jest w projekcie. Już bliżej niż dalej aby otrzymac PnB, ale po badaniu gruntu okazało się,że dodatkowym kosztem będą igłofiltry bo poziom wód gruntowych jest zbyt niski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qshaq 27.05.2015 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Dziękuję za uwagi. Po przeliczeniach, namyśle itp. pozostaje grubość betonu komórkowego 24 cm. Co do grubości styropianu i jego odmiany jeszcze nie podjąłem decyzji, ale czekam na zaadoptowany projekt i wtedy też zobaczę jaki jest w projekcie. Już bliżej niż dalej aby otrzymac PnB, ale po badaniu gruntu okazało się,że dodatkowym kosztem będą igłofiltry bo poziom wód gruntowych jest zbyt niski. Zbyt niski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszklakier 27.05.2015 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Widze mój błąd w wypowiedzi, przepraszam za mój skrót myślowy Ogólnie teren budowy domu to teren nizinny i chodziło mi o konieczność obniżenia lustra wody gruntowej. Wg opinii geotechnicznej gruntu po dokonaniu nawiertów woda gruntowa występuje na głębokości - nawierconej 1,0 i ustabilizowane na 0,7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djdombek21 27.05.2015 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Powolutku do przodu. My wybralismy bardziej ostre ksztalty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MilenaIIBudowa 30.05.2015 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 Nasza Milenka Prace idą do przodu, już nie możemy doczekać się końcowego etapu i przeprowadzki!! Pozdrawiamy wszystkich budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qshaq 31.05.2015 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 No to i my ruszamy. Na razie mamy doła, i trochę piachu w rezerwie. Cały się niestety nie zmieścił. Od poniedziałku nasza piwniczka zacznie wychodzić z undergroundu. Oglądając Wasze realizacje co chwila zmieniają nam się koncepcje, co do wszystkiego. Aktualnie, chyba zrezygnujemy z balkonu, i tak jak MilenaIIBudowa, okno nad garażem zamienimy na dwa. Coś jeszcze proponujecie co widać na etapie budowy?Pozdrawiamhttp://s2.ifotos.pl/img/2015-05-2_wsraane.jpghttp://s5.ifotos.pl/img/2015-05-3_wsraanq.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borys86 01.06.2015 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Witam, z uwagi na chwilę wolnego czasu wrzucam kilka fotek z naszej budowy Realnego II. Doszlismy narazie do etapu ocieplania fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts