Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich. Budujemy domek wzorowany na Rawenie z pewnymi przeróbkami. Zapraszamy na nasz blog ...

http://www.asiagrzesiek.mojabudowa.pl/

Niektóre zmiany widać już gołym okiem patrząc na wizualizację na naszym blogu, m.in. zamiast daszka nad kuchnią robimy balkon z lukarną, okna dachowe będą tylko dwa - w pralni - pomieszczenie nad garażem, gdzie wstawimy sciankę działową i uzyskamy pokój gdzie chcemy zrobić dużą garderobę - strych, a garderoby w sypialni (czyli pokoju nad gabinetem) nie będziemy mieć - zlikwidowaliśmy ją powiększając tym samym pokój. a wejście do pralni mamy w projekcie przez strych. co jeszcze... spiżarkę z kuchni wywalilismy i przenieslismy ją pod schody ale z wejsciem od garażu oczywiście - bo inaczej się nie da. w miejscu spiżarki w tym narożniku kuchni chcemy zabudowę lodówki i piekarnika na całej szerokości tej ścianki u nas będzie miała jakieś 150 cm szerokości. a przejście z kuchni do jadalni szerokie na 120. wejście do kuchni 160cm. zmieniliśmy też kształt przedpokoju na górze poprzez zmianę ustawienia drzwi do bliźniaczych pokoi. planujemy rekuperację w związku z tym bedziemy mieć tylko jeden komin - wspólny dla kotłowni i kominka w salonie. :)

Jesteśmy na etapie fundamentów. Czekamy na wiosnę i ruszamy z murami.

Mam prośbę jeśli ktoś już postawił Rawenę Realny lub Milenę to proszę o jakieś zdjęcia na maila [email protected] bo widzę że tu na forum nie chętnie chcecie się dzielić a uważam że to błąd :)

Pozdrawiam

Asia

Witam,

Ja również jeżeli to oczywiście możliwe bardzo prosiłabym o zdjęcia na adres [email protected] Właśnie odebraliśmy pozwolenie na budowę. Budujemy Rawenę II, ale ze względu na wymiar troszeczkę nie mieściła się na działce. Musieliśmy zmniejszyć garaż o 36 cm i niestety ścianę tą od strony wykuszu. Przez to zmniejszyły się nam pomieszczenia na dole oraz na górze. Zastanawiamy się, jak to obejść i jeszcze będziemy na ten temat rozmawiać z Panią architekt, jednak przydałoby się mieć jakieś wyobrażenie jak wyglądają teraz te pomieszczenia, zgodnie z oryginałem. Co do spiżarki to również chcemy ją zlikwidować i zastanawiamy się czy nie umieścić jej w kotłowni wstawiając ściankę działową i drzwi z garażu. Dobrze zaizolowac aby nie wchodziło ciepło. Co do strychu także chcemy w tym miejscu zrobić pralnię, suszarnię itp. Sciana dzieląca wyjście z kuchni do salonu została zlikwidowana i zrobiony ma być podciąg. Zostają jedynie dwie ściany które pozostają po spiżarce tworząc kąt 90 stopni gdzie ma być barek albo stół.

Pozdrawiam

Witam

Na dniach kończę fundamenty Mileny Multi-Comfort a od wiosny mury w górę, jedyne zmiany to poszerzenie do maksymalnego wymiaru działki, ślepa ściana w garażu przez co musieliśmy zaprojektować okna dachowe w pomieszczeniu nad garażem. Jeżeli ktoś chciałby obejrzeć to zapraszam do Biłgoraja:)

Pozdr

Witam,

U nas w zeszły czwartek zalany został strop nad parterem. Trwają rozmowy co do dalszych prac. Pogoda jak na razie jest łaskawa ale wiadomo że zmienić się może w każdej chwili :)

Super pomysł z ta spiżarką pod schodami i wejściem do niej od garażu. Aż szkoda że nie pomyśleliśmy też o tym.

Witam,

U nas w zeszły czwartek zalany został strop nad parterem. Trwają rozmowy co do dalszych prac. Pogoda jak na razie jest łaskawa ale wiadomo że zmienić się może w każdej chwili :)

Super pomysł z ta spiżarką pod schodami i wejściem do niej od garażu. Aż szkoda że nie pomyśleliśmy też o tym.

Zawsze można wyburzyć ściankę :)

My na etapie zmian w projekcie analizowaliśmy wszystko i nasz architekt miał z nami przechlapane, bo zmienialiśmy coś, a za tydzień dzwoniliśmy do niego, że ma być jeszcze inaczej albo że zostaje wersja początkowa. Ale wiele rzeczy nie da się ogarnąć na etapie adaptacji i pewnie będą wychodzić w czasie robót babole, które przeoczyliśmy :)

A nie boicie się, że mróz w nocy może mieć jakiś wpływ na zaprawę i beton?

Witam, probowałam dodać zdjęcia z fundamentami realnego, ale mam z tym klopoty. Jak ktoś chce to moge ewentualnie wysłać na meila, chyba ze ktos napisze jak sie dodaje zdjecia, bo ja probuje i niestety nie dodaja mi sie chociaz robie wszystko zgodnie ze wskazowkami i nic z tego. Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Witam wszystkich, my wybraliśmy projekt Milena II pracowni Dobre Domy, zaczynamy na wiosnę. Domek stawiamy w woj. mazowieckim. W życiu bloga nie prowadziłam ale kiedyś musi być ten pierwszy raz więc na pewno poszczególne etapy będę opisywać na mojabudowa.pl Pozdrawiam wszystkich - Marta :) Edytowane przez martas81

Witam czy ktoś buduje Realnego lub Milenę na dolnym śląsku? zanim zaczniemy bardzo byśmy chcieli zobaczyć chociaż jeden z nich w realu .

Hej

My będziemy budować Rawenę pod Wrocławiem. No ale zaczynamy dopiero na wiosnę... Ale jakbyście zaczynali jeszcze później to nie widze problemu z oględzinami.

Witam,

Przedstawiam Państwu naszą Rawenę

[ATTACH=CONFIG]231908[/ATTACH]

Piękny dom, cudowny i wspaniały :) Lepiej się prezentuje niż na projekcie :) już nie mogę doczekać wiosny, kiedy i my zaczniemy budowę. A czy mogłabym prosić o więcej zdjęć np z tyłu domu i w środku wnętrza? Jaki mają Państwo kolor dachu (to jest ciemny brąz?) i czy wypust jest zgodnie z projektem czy trochę wydłużony?

Witam Wszystkich,

Razem z mężem jestem dosłownie krok przed decyzją zakupu projektu Raweny. Jednak przed tak ważnym wyborem chcielibyśmy zobaczyć na żywo jak dom się prezentuje. Czy może ktoś z Was ma już wybudowany ten dom w stanie surowym w województwie Mazowieckim bądź Łódzkim ?

Pozdrawiam Ula.

Przemo ale ci zazdroszę!!! Ładny jest;)

Widzę, że większość rusza na wiosnę.....ja chciałam miesiąc temu, ale mąż mówił że teraz to głupota bo mrozy mogą przyjść. A jest budowlańcem- sam buduje i wykończa. Także czekam na zimę i na czas kiedy zniknie.

A czy ktoś jest z pomorskiego???? Tylko ja pomyślałam o piwnicy?