Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

raczej zmiany "kosmetyczne". zlikwidowałem wykusz przy wyjęciu na taras zyskując około 3m2 salonu, strop nad garażem zalany zamiast z terivy, podwyższony garaż o jeden pustak dzięki temu wejdzie brama 2250 na 5000 (trzeba dobrze wymierzyć schody, żeby nie wyszło więcej zabiegowych), komin murowany. dodałem nowe fotki na http://rawena2dobredomy.blogspot.com/

• 2 weeks później...
Witam wszystkich. My również budujemy z mężem dom RAWENA. Nasz dom jest w stanie surowym. (gołe ściany) Mam pytanie odnośnie planu realizacji inwestycji i zakres finansowania robót. Czy ktoś wyliczał te rodzaje prac budowlanych do banku? Chcemy wziąć kredyt na dalszą budowę domu. Czy ktoś mógłby podzielić się tą informacją?

Witam wszystkich. My również budujemy z mężem dom RAWENA. Nasz dom jest w stanie surowym. (gołe ściany) Mam pytanie odnośnie planu realizacji inwestycji i zakres finansowania robót. Czy ktoś wyliczał te rodzaje prac budowlanych do banku? Chcemy wziąć kredyt na dalszą budowę domu. Czy ktoś mógłby podzielić się tą informacją?

Poniżej nasz kosztorys przedstawiony do kredytu:

I. ETAP I - STAN ZEROWY

1 Roboty ziemne 5000

2 Fundamenty 30000

3 Izolacje przeciwwilgociowe 8000

II. ETAP II - STAN SUROWY ZAMKNIĘTY

4 Ściany konstrukcyjne 44000

5 Stropy 28500

6 Schody i balustrady 22000

7 Dach - konstrukcja 28600

8 Dach - pokrycie 40000

9 Obróbki blacharskie 1000

10 Ściany działowe 8300

11 Stolarka okienna 32500

12 Stolarka drzwiowa 27400

III. ETAP III - STAN WYKOŃCZENIOWY WEWNĘTRZNY I ZEWNĘTRZNY

13 Tynki wewnętrzne 25000

14 Elewacje 30000

15 Podłoża i posadzki 12000

16 Roboty malarskie 15000

IV. INSTALACJE

17 Instalacja gazowa 2000

18 Instalacja elektryczna 19000

19 Instalacja wodno-kanalizacyjna 25000

20 Instalacja C.O. 22000

V. POZOSTAŁE: PRZYŁĄCZA DO BUDYNKU, ZAGOSPODAROWANIE TERENU, INNE

21 Przyłącza techniczne 22000

22 Drogi, chodniki, ogrodzenie, oświetlenie zewnętrzne 32300

23 Wentylacja mechaniczna 17600

24 Roboty przygotowawcze 18000

25 Wykończenie kuchni i łazienek 40000

OGÓŁEM KOSZTY BUDOWY (obowiązkowo poz. 1-21) 555200

Wilczanka na bogato. A ile z tego jeśli miałbyś wyrazić w procentach udało się zaoszczędzić lub wręcz przeciwnie?

Bardzo dobre pytanie ! :) Odpowiedź może być różna bo zależy pewnie od upodobań i możliwości inwestora. Ja będę rozpoczynał budowę "Marleny" i realnie chcę zmieścić się ze wszystkim w maks 350.000zł z ekipą budowlaną (nie licząc działki) lecz tu nie mam doświadczenia bo jeszcze nie zacząłem budować. Niemniej jednak do Banku warto faktycznie podać wyższą wycenę , ale nie zawsze trzeba brać taki kredyt jak wynika to z podanej wyceny. Wynika to z tego,że niektóre Banki przeliczają w ten sposób wkład własny i marża Banku może być wtedy niższa.

Znalazłem kilka dni temu w jednym z Banków załącznik do kredytu hipotecznego "Kosztorys planowanych prac" i Bank zamieścił tam informację jak poprawnie powinien być zachowany przybliżony podział udziału % danego etapu w kosztach budowy domu i tak : I.Stan zero 10-20% II Stan SZ. 20-40% III. Prace wew. instalacyjne i część wykończeniowych 20-45% IV. Pozostałe prace wyk 5-15% V. Uzbrojenie terenu 5-15%

Pozdrawiam

u mnie bank wyliczył koszt budowy na około 360000 zł i taki kredyt musiałem wziąć (mam nadzieję nie wykorzystać całego :no: ). te ceny które podałeś są trochę zawyżone. ja mam Rawenę w stanie surowym zamkniętym z blacho-dachówką, hydrauliką i chudziakiem. żadna z tych wyliczeń się nie pokrywa z tym co musiałem zapłacić. ale pewnie ceny zależą od regionu Polski. u mnie są znacznie niższe. dodałem kilka nowych fotek: http://rawena2dobredomy.blogspot.com/

No tak, ceny, które tu są podane są wysokie. Ja mam stan surowy tak jak wcześniej pisałam, ale o wiele mniej zapłaciłam za takie roboty jak tu sa wyliczone. No bank wyliczył mi, że na dokończenie budowy domu muszę wydać jeszcze 300 tys. ale zamierzam zmieścić się max. w 200-230 tys.

Ja mam stan surowy tak jak wcześniej pisałam, ale o wiele mniej zapłaciłam za takie roboty jak tu sa wyliczone.

A możesz napisać realne koszty jakie poniosłaś do teraz?

Masz surowy otwarty z dachem (blacha czy dachówka)?

Podobnie kam2015 czy możesz napisać o swoich kosztach?

Wiem że kilkanaście stron dalej jest napisane o kosztach SSO/SSZ, ale chciałbym znać jak najbardziej aktualne :)

A możesz napisać realne koszty jakie poniosłaś do teraz?

Masz surowy otwarty z dachem (blacha czy dachówka)?

Podobnie kam2015 czy możesz napisać o swoich kosztach?

Wiem że kilkanaście stron dalej jest napisane o kosztach SSO/SSZ, ale chciałbym znać jak najbardziej aktualne :)

Moi Drodzy,

ja aktualnie mam SSZ, buduję Milenę2.

Koszty, jakie aktualnie poniosłam:

- Stan zero - 38000 zł

- Sciany nośne, strop monolityczny, schody komin - 62000 zł

- więźba 9800 zł

- dachówka Creaton Titania oraz folia na dach Delta Plus - 34000 zł.

- okna 3 szybowe wraz z roletami zewnętrznymi wszędzie elektryczne, drzwi zewnętrzne wejściowe oraz te do kotłowni - 24000 zł

- robocizna do tego stanu 45000 zł.

Następne prace zaplanowane:

- elektryka 12000 zł

- hydraulika 12000 zł

- C. O., kominek 22000 zł

- elewacja 26000 zł

I dalej to już wg gustu.

Moi Drodzy,

ja aktualnie mam SSZ, buduję Milenę2.

Koszty, jakie aktualnie poniosłam:

- Stan zero - 38000 zł

- Sciany nośne, strop monolityczny, schody komin - 62000 zł

- więźba 9800 zł

- dachówka Creaton Titania oraz folia na dach Delta Plus - 34000 zł.

- okna 3 szybowe wraz z roletami zewnętrznymi wszędzie elektryczne, drzwi zewnętrzne wejściowe oraz te do kotłowni - 24000 zł

- robocizna do tego stanu 45000 zł.

Następne prace zaplanowane:

- elektryka 12000 zł

- hydraulika 12000 zł

- C. O., kominek 22000 zł

- elewacja 26000 zł

I dalej to już wg gustu.

aniach_07 czy te powyższe koszty to same materiały + robocizna 45 tysięcy?

Z ciekawości chciałam spytać z jakiej firmy macie okna?

Pozdrawiam, Wiola

aniach_07 czy te powyższe koszty to same materiały + robocizna 45 tysięcy?

Z ciekawości chciałam spytać z jakiej firmy macie okna?

Pozdrawiam, Wiola

Tak to ceny materiału i robocizny do SSZ, z wszystkimi elementami (rynny, odgromówka na dachu, itd.).

Okna i rolety mamy ALUPLAST 3-szybowe o wsp. U=0,9 białe od środka i antracyt na zewnątrz z okuciami WinkHaus, rolety również antracyt, drzwi zewn. wejściowe i od kotłowni również KMT.

:)

Witam!

To mój debiut zarówno jeśli chodzi o budowę domu jak i udział na jakimkolwiek forum. Kupiliśmy z mężem projekt Realny II. Jesteśmy na etapie załatwiania pozwolenia na budowę. Będziemy budować w gm. Długołęka pod Wrocławiem. Przeczytałam już wszystkie informacje z forum i dały mi dużo do myślenia. Chętnie nawiązałabym bliższy kontakt z forumowiczami z okolic Wrocławia.

Kasia