Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich budujacych :-) Aktualnie jestesmy na etapie stropu - projekt rawena. Budujemy w okolicach Olesnicy. Planujemy pompe ciepla PW. Czy uzytkownicy pomp moga podzielic ze z nami swoimi doswiadczeniami? Jakie pompy polecacie/odradzacie? Bedziemy wdzieczni za wszystkie informacje. Pozdrawiamy

Witam serdecznie na forum. :)

Czy ktoś z Państwa buduje dom wg projektu realny II lub podobny w okolicach Olsztyna lub Ostródy?

Witam

Jesteśmy na etapie stanu surowego zamkniętego . Obecnie kończymy ocieplanie, w środku hydraulika i elektryka czekamy na tynki i posadzki. Budujemy w okolicy Mrągowa Realny z powiększonym garażem i małą piwniczką.Pozdrawiam

Witam

Jesteśmy na etapie stanu surowego zamkniętego . Obecnie kończymy ocieplanie, w środku hydraulika i elektryka czekamy na tynki i posadzki. Budujemy w okolicy Mrągowa Realny z powiększonym garażem i małą piwniczką.Pozdrawiam

A czy byłaby możliwość umówienie się z Państwem, żeby zobaczyć dom i porozmawiać?

Byłoby to dla nas bardzo pomocne - my też chcemy duży garaż, być może z kanałem.

milena II - u nas około 500 m2 łącznie z sufitami, trochę mamy podniesioną ściankę kolankową (koło 25 cm)

Bardzo dziękuję za info.

Moi tynkarze wyliczyli nam 600 m2, a ścianki kolankowe mam takie jak w projekcie. Dodam, że mam trochę obniżowy strop o jakieś 10 cm w stosunku do projektu...

Chyba muszę sama pomierzyć powierzchnię:)

Czy ktoś z Państwa wyliczał szacunkowe koszty budowy domu wg kalkulatora: http://kb.pl/budowa/pietrowy-bez-piwnicy albo innego, podobnego ?

Czy cena ostateczna okazała się zbliżona do kwoty wyliczonej tego typu kalkulatorem?

Czy w ogóle można się tym sugerować?

Cena SSO z fundamentami, dachem i elewacją zewnętrzną wyszła mi tu ok. 160 tys. zł...

Oczywiście, zapraszamy .Napiszcie tylko kiedy Wam pasuje,przeważnie popołudniami jesteśmy na budowie.
Super :) Nam najbardziej odpowiada piątek albo weekend, ponieważ w pozostałe dni dość długo pracujemy i pewnie dojechalibyśmy do Państwa zbyt późno. Proszę podać na pw dogodny termin, a my postaramy się dostosować.

Witam dołączam do wątku, przeczytałem wszystkie posty i kłaniam się nisko wszystkim uczestnikom w/w temat. Jestem z Olsztyna i planuję rozpocząć budowę na wiosnę 2016 roku. Nie jestem budowlańcem ale ostatnie 3 miesiące przeznaczyłem na dokształcanie się w tym zakresie. Dom będę budował wg projektu Milena odbicie lustrzane. W projekcie planuje wprowadzić liczne zmiany a mianowicie:

Zlikwidować podcień w salonie tj. jest to w projekcie realny, kuchnię powiększyć o wnękę z korytarza, pod schodami zrobić schowek, na poddaszu likwidacja balkonu i wstawienie normalnych okien, likwidacja wszelkich kominów z uwagi na to, że nie będę ich potrzebował ponieważ ogrzewanie planuje gazowe natomiast wentylacja mechaniczna z rekuperacją. Ogrzewanie podłogowe po całości. Ściany planuje wykonać z silikatów 18 i na to ocieplenie styropianem 20cm. Budżet w jakim planuje się zamknąć to 300 tys. działkę uzbrojoną już posiadam. Pragnę dodać, że bardzo podobają mi się Wasze realizację i zazdroszczę takiego etapu.

Witam Kolegę z Olsztyna. Widzę, że niektóre z rozważanych przez Pana zmian są podobne do naszych planów - ogrzewanie gazowe, podłogówka, rekuperacja, powiększenie kuchni czy wykorzystanie wnęki pod schodami (my chcemy włączyć ją do łazienki). Chcemy też podnieść poddasze o 1 lub 2 pustaki. Zastamawiam się nad wielkością okien ( musimy maksymalnie doświetlić salon) i martwi mnie szerokość schodów, które bardzo chciałabym zobaczyć w realu.

Witam kolegę;-) jeżeli chodzi o podniesienie poddasza o jedną lub 2 cegiełki to ja również rozważam taką zmianę jednakże nie jestem do końca co do niej przekonany, po pierwsze dlatego, że w tych domkach realny/milena poddasze i tak jest w miarę wysokie, a podniesienie poddasza spowoduje, że budynek straci na estetyce oraz mogą wystąpić wówczas nieprzewidziane problemy. U znajomego, który podwyższył poddasze o 1 pustak majstry nie przewidzieli, że okno przez to będzie wyżej i teraz na palcach musi stawać aby wyglądnąć przez okno, zdaje się błąd który nie powinien mieć miejsca a jednak wystąpił. Jeżeli chodzi o kwestię przerobienia schodów to też muszę coś w tym temacie wymyślić bo z tego co czytam na forum to jest to bolączka tych projektów a ostatnie czego chcę, to żeby przez źle zrobione schody dzieciak zleciał mi ze schodów, ps. dziecka jeszcze nie mam ale może będzie;]Widziałem, że na oddzielnym temacie poszukujesz geodety, projektanta do adaptacji projektu myślę, że w tym temacie mogę ci pomóc. Jeżeli chodzi o firmy budowlane to mam ich dużo jednakże sam nie wiem na jaką się zdecydować. Materiały budowlane to tutaj mam problem bo nie mam żadnych dojść, trzeba będzie latać po hurtowniach i ustalać ceny targować rabaty. Jeżeli chodzi o obejrzenie domu gotowego to mi również na tym zależy, z tego co czytałem forum to jakiś miły Pan z Ostródy zapraszał do siebie, podał numer telefonu trzeba będzie wejść z nim w kontakt i grzecznie poprosić o możliwość obejrzenia.

Witam kolegę;-) jeżeli chodzi o podniesienie poddasza o jedną lub 2 cegiełki to ja również rozważam taką zmianę jednakże nie jestem do końca co do niej przekonany, po pierwsze dlatego, że w tych domkach realny/milena poddasze i tak jest w miarę wysokie, a podniesienie poddasza spowoduje, że budynek straci na estetyce oraz mogą wystąpić wówczas nieprzewidziane problemy. U znajomego, który podwyższył poddasze o 1 pustak majstry nie przewidzieli, że okno przez to będzie wyżej i teraz na palcach musi stawać aby wyglądnąć przez okno, zdaje się błąd który nie powinien mieć miejsca a jednak wystąpił. Jeżeli chodzi o kwestię przerobienia schodów to też muszę coś w tym temacie wymyślić bo z tego co czytam na forum to jest to bolączka tych projektów a ostatnie czego chcę, to żeby przez źle zrobione schody dzieciak zleciał mi ze schodów, ps. dziecka jeszcze nie mam ale może będzie;]Widziałem, że na oddzielnym temacie poszukujesz geodety, projektanta do adaptacji projektu myślę, że w tym temacie mogę ci pomóc. Jeżeli chodzi o firmy budowlane to mam ich dużo jednakże sam nie wiem na jaką się zdecydować. Materiały budowlane to tutaj mam problem bo nie mam żadnych dojść, trzeba będzie latać po hurtowniach i ustalać ceny targować rabaty. Jeżeli chodzi o obejrzenie domu gotowego to mi również na tym zależy, z tego co czytałem forum to jakiś miły Pan z Ostródy zapraszał do siebie, podał numer telefonu trzeba będzie wejść z nim w kontakt i grzecznie poprosić o możliwość obejrzenia.

Laprathus okna w salonie są niestandardowe i sa naprawdę duże ale jest super oświetlony ,my zmniejszyliśmy tylko ich wysokość o 10 cm z uwagi na fakt ze po prostu po zrobieniu posadzki wychodziły by wówczas stanowczo za nisko ,ten sam problem jest z wielkością okna w kuchni typowe z projektu 180/160 oczywiście to kwestia gustu ale po pierwsze za nisko wychodzi a pod oknem wg projektu jest zlew a kuchnia sama w sobie jest waska a okno 180 ogranicza głębokość szafek po bokach ,Mamy okno 150 /150.Pozdrawiam

Edytowane przez Sandra25

Aniach - ja poprosiłam o podanie m2 do tynków architektów z dobrychdomów.pl - tam gdzie projekt kupiłam

i taką dostałam odpowiedz:

- parter - cześć mieszkalna: ściany 187m2, sufit 70m2

- parter - garaż i kotłownia: ściany 98m2, sufit 43m2

- piętro - cześć mieszkalna: ściany 72m2

- strych: ściany 41m2

Uwaga: ściany działowe i wykończenie wewnętrzne dachu – płyty gipsowo – kartonowe.

i ekipa która nam robiła tynki policzyła nawet 10m2 MNIEJ niz podał nam ten Pan z dobrychdomów.pl

wiec Twoi coś chyba dwa razy będą tynkować ;-)

Bardzo dziękuję za info.

Moi tynkarze wyliczyli nam 600 m2, a ścianki kolankowe mam takie jak w projekcie. Dodam, że mam trochę obniżowy strop o jakieś 10 cm w stosunku do projektu...

Chyba muszę sama pomierzyć powierzchnię:)

Bardzo dziękuję Wyszoma:)

Różnica wynika chyba z tego, że u mnie na poddaszu wszystkie ściany są murowane...

Mam taką nadzieję:)

Aniach - ja poprosiłam o podanie m2 do tynków architektów z dobrychdomów.pl - tam gdzie projekt kupiłam

i taką dostałam odpowiedz:

- parter - cześć mieszkalna: ściany 187m2, sufit 70m2

- parter - garaż i kotłownia: ściany 98m2, sufit 43m2

- piętro - cześć mieszkalna: ściany 72m2

- strych: ściany 41m2

Uwaga: ściany działowe i wykończenie wewnętrzne dachu – płyty gipsowo – kartonowe.

i ekipa która nam robiła tynki policzyła nawet 10m2 MNIEJ niz podał nam ten Pan z dobrychdomów.pl

wiec Twoi coś chyba dwa razy będą tynkować ;-)

Witam

Forum obserwuje od kilku tygodni, i wreszcie chciałem sie ujawnić z zamiarem budowy Realnego 2(lustro). Poczyniłem juz pierwsze kroki ku temu, nie licząc niezbędnej papierologii. Buduję w okolicy Mińska Mazowieckiego, gdyby był ktoś na forum z okolicy u którego budowa została ukończona lub jest na bardziej zaawansowanym etapie, to proszę bardzo o kontakt. Fundamenty u mnie już stoją. Poniżej foty

12022979_819587864822545_1866154734_n.jpg

forum1.jpg

f2.jpg

f3.jpg

f4.jpg

Edytowane przez snajperjuve