realnyII 06.09.2015 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 Mam pytanie dotyczące schodów - jaka jest ich oryginalna szerokość wg projektu? Przeglądając wątek zauważyłam, że część osób sygnalizowało, że są wąskie i przez to niewgodne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sergiejt 06.09.2015 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 Mam pytanie dotyczące schodów - jaka jest ich oryginalna szerokość wg projektu? Przeglądając wątek zauważyłam, że część osób sygnalizowało, że są wąskie i przez to niewgodne.. Wg projektu mają 90cm szerokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata Mariusz 06.09.2015 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 Super, my też chcemy ruszyć wiosną. Jesień i zimę rezerwujemy na zapoznanie sę z tematem, podejmowanie decyzji i całą papierologię. Chętnie powymieniamy się doświadczeniami na poszczególnych etapach. Gdzie dokladnie budujecie, w samym Olsztynie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
realnyII 06.09.2015 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 W okolicach Gietrzwałdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyszoma 06.09.2015 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 milena II - u nas około 500 m2 łącznie z sufitami, trochę mamy podniesioną ściankę kolankową (koło 25 cm) Moi Drodzy! Ile wyszło Wam powierzchni ścian do tynków wewnętrznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonki 06.09.2015 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 Witam wszystkich budujacych Aktualnie jestesmy na etapie stropu - projekt rawena. Budujemy w okolicach Olesnicy. Planujemy pompe ciepla PW. Czy uzytkownicy pomp moga podzielic ze z nami swoimi doswiadczeniami? Jakie pompy polecacie/odradzacie? Bedziemy wdzieczni za wszystkie informacje. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwa7182 07.09.2015 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Witam serdecznie na forum. Czy ktoś z Państwa buduje dom wg projektu realny II lub podobny w okolicach Olsztyna lub Ostródy? Witam Jesteśmy na etapie stanu surowego zamkniętego . Obecnie kończymy ocieplanie, w środku hydraulika i elektryka czekamy na tynki i posadzki. Budujemy w okolicy Mrągowa Realny z powiększonym garażem i małą piwniczką.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
realnyII 07.09.2015 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Witam Jesteśmy na etapie stanu surowego zamkniętego . Obecnie kończymy ocieplanie, w środku hydraulika i elektryka czekamy na tynki i posadzki. Budujemy w okolicy Mrągowa Realny z powiększonym garażem i małą piwniczką.Pozdrawiam A czy byłaby możliwość umówienie się z Państwem, żeby zobaczyć dom i porozmawiać? Byłoby to dla nas bardzo pomocne - my też chcemy duży garaż, być może z kanałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniach_07 07.09.2015 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 milena II - u nas około 500 m2 łącznie z sufitami, trochę mamy podniesioną ściankę kolankową (koło 25 cm) Bardzo dziękuję za info. Moi tynkarze wyliczyli nam 600 m2, a ścianki kolankowe mam takie jak w projekcie. Dodam, że mam trochę obniżowy strop o jakieś 10 cm w stosunku do projektu... Chyba muszę sama pomierzyć powierzchnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
realnyII 07.09.2015 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Czy ktoś z Państwa wyliczał szacunkowe koszty budowy domu wg kalkulatora: http://kb.pl/budowa/pietrowy-bez-piwnicy albo innego, podobnego ?Czy cena ostateczna okazała się zbliżona do kwoty wyliczonej tego typu kalkulatorem?Czy w ogóle można się tym sugerować?Cena SSO z fundamentami, dachem i elewacją zewnętrzną wyszła mi tu ok. 160 tys. zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwa7182 07.09.2015 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 A czy byłaby możliwość umówienie się z Państwem, żeby zobaczyć dom i porozmawiać? Byłoby to dla nas bardzo pomocne - my też chcemy duży garaż, być może z kanałem. Oczywiście, zapraszamy .Napiszcie tylko kiedy Wam pasuje,przeważnie popołudniami jesteśmy na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
realnyII 07.09.2015 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Oczywiście, zapraszamy .Napiszcie tylko kiedy Wam pasuje,przeważnie popołudniami jesteśmy na budowie. Super Nam najbardziej odpowiada piątek albo weekend, ponieważ w pozostałe dni dość długo pracujemy i pewnie dojechalibyśmy do Państwa zbyt późno. Proszę podać na pw dogodny termin, a my postaramy się dostosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
realnyII 12.09.2015 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2015 Podbijam temat ponownym zapytaniem - czy ktoś z Państwa buduje lub zbudował dom wg projektu realny/ milena/ rawena na Warmii lub Mazurach? Czy można umówić się, aby zobaczyć efekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laprathus 12.09.2015 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2015 Witam dołączam do wątku, przeczytałem wszystkie posty i kłaniam się nisko wszystkim uczestnikom w/w temat. Jestem z Olsztyna i planuję rozpocząć budowę na wiosnę 2016 roku. Nie jestem budowlańcem ale ostatnie 3 miesiące przeznaczyłem na dokształcanie się w tym zakresie. Dom będę budował wg projektu Milena odbicie lustrzane. W projekcie planuje wprowadzić liczne zmiany a mianowicie:Zlikwidować podcień w salonie tj. jest to w projekcie realny, kuchnię powiększyć o wnękę z korytarza, pod schodami zrobić schowek, na poddaszu likwidacja balkonu i wstawienie normalnych okien, likwidacja wszelkich kominów z uwagi na to, że nie będę ich potrzebował ponieważ ogrzewanie planuje gazowe natomiast wentylacja mechaniczna z rekuperacją. Ogrzewanie podłogowe po całości. Ściany planuje wykonać z silikatów 18 i na to ocieplenie styropianem 20cm. Budżet w jakim planuje się zamknąć to 300 tys. działkę uzbrojoną już posiadam. Pragnę dodać, że bardzo podobają mi się Wasze realizację i zazdroszczę takiego etapu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
realnyII 13.09.2015 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2015 Witam Kolegę z Olsztyna. Widzę, że niektóre z rozważanych przez Pana zmian są podobne do naszych planów - ogrzewanie gazowe, podłogówka, rekuperacja, powiększenie kuchni czy wykorzystanie wnęki pod schodami (my chcemy włączyć ją do łazienki). Chcemy też podnieść poddasze o 1 lub 2 pustaki. Zastamawiam się nad wielkością okien ( musimy maksymalnie doświetlić salon) i martwi mnie szerokość schodów, które bardzo chciałabym zobaczyć w realu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laprathus 13.09.2015 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2015 Witam kolegę jeżeli chodzi o podniesienie poddasza o jedną lub 2 cegiełki to ja również rozważam taką zmianę jednakże nie jestem do końca co do niej przekonany, po pierwsze dlatego, że w tych domkach realny/milena poddasze i tak jest w miarę wysokie, a podniesienie poddasza spowoduje, że budynek straci na estetyce oraz mogą wystąpić wówczas nieprzewidziane problemy. U znajomego, który podwyższył poddasze o 1 pustak majstry nie przewidzieli, że okno przez to będzie wyżej i teraz na palcach musi stawać aby wyglądnąć przez okno, zdaje się błąd który nie powinien mieć miejsca a jednak wystąpił. Jeżeli chodzi o kwestię przerobienia schodów to też muszę coś w tym temacie wymyślić bo z tego co czytam na forum to jest to bolączka tych projektów a ostatnie czego chcę, to żeby przez źle zrobione schody dzieciak zleciał mi ze schodów, ps. dziecka jeszcze nie mam ale może będzie;]Widziałem, że na oddzielnym temacie poszukujesz geodety, projektanta do adaptacji projektu myślę, że w tym temacie mogę ci pomóc. Jeżeli chodzi o firmy budowlane to mam ich dużo jednakże sam nie wiem na jaką się zdecydować. Materiały budowlane to tutaj mam problem bo nie mam żadnych dojść, trzeba będzie latać po hurtowniach i ustalać ceny targować rabaty. Jeżeli chodzi o obejrzenie domu gotowego to mi również na tym zależy, z tego co czytałem forum to jakiś miły Pan z Ostródy zapraszał do siebie, podał numer telefonu trzeba będzie wejść z nim w kontakt i grzecznie poprosić o możliwość obejrzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandra25 14.09.2015 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 (edytowane) Witam kolegę jeżeli chodzi o podniesienie poddasza o jedną lub 2 cegiełki to ja również rozważam taką zmianę jednakże nie jestem do końca co do niej przekonany, po pierwsze dlatego, że w tych domkach realny/milena poddasze i tak jest w miarę wysokie, a podniesienie poddasza spowoduje, że budynek straci na estetyce oraz mogą wystąpić wówczas nieprzewidziane problemy. U znajomego, który podwyższył poddasze o 1 pustak majstry nie przewidzieli, że okno przez to będzie wyżej i teraz na palcach musi stawać aby wyglądnąć przez okno, zdaje się błąd który nie powinien mieć miejsca a jednak wystąpił. Jeżeli chodzi o kwestię przerobienia schodów to też muszę coś w tym temacie wymyślić bo z tego co czytam na forum to jest to bolączka tych projektów a ostatnie czego chcę, to żeby przez źle zrobione schody dzieciak zleciał mi ze schodów, ps. dziecka jeszcze nie mam ale może będzie;]Widziałem, że na oddzielnym temacie poszukujesz geodety, projektanta do adaptacji projektu myślę, że w tym temacie mogę ci pomóc. Jeżeli chodzi o firmy budowlane to mam ich dużo jednakże sam nie wiem na jaką się zdecydować. Materiały budowlane to tutaj mam problem bo nie mam żadnych dojść, trzeba będzie latać po hurtowniach i ustalać ceny targować rabaty. Jeżeli chodzi o obejrzenie domu gotowego to mi również na tym zależy, z tego co czytałem forum to jakiś miły Pan z Ostródy zapraszał do siebie, podał numer telefonu trzeba będzie wejść z nim w kontakt i grzecznie poprosić o możliwość obejrzenia. Laprathus okna w salonie są niestandardowe i sa naprawdę duże ale jest super oświetlony ,my zmniejszyliśmy tylko ich wysokość o 10 cm z uwagi na fakt ze po prostu po zrobieniu posadzki wychodziły by wówczas stanowczo za nisko ,ten sam problem jest z wielkością okna w kuchni typowe z projektu 180/160 oczywiście to kwestia gustu ale po pierwsze za nisko wychodzi a pod oknem wg projektu jest zlew a kuchnia sama w sobie jest waska a okno 180 ogranicza głębokość szafek po bokach ,Mamy okno 150 /150.Pozdrawiam Edytowane 14 Września 2015 przez Sandra25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyszoma 14.09.2015 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Aniach - ja poprosiłam o podanie m2 do tynków architektów z dobrychdomów.pl - tam gdzie projekt kupiłam i taką dostałam odpowiedz: - parter - cześć mieszkalna: ściany 187m2, sufit 70m2 - parter - garaż i kotłownia: ściany 98m2, sufit 43m2 - piętro - cześć mieszkalna: ściany 72m2 - strych: ściany 41m2 Uwaga: ściany działowe i wykończenie wewnętrzne dachu – płyty gipsowo – kartonowe. i ekipa która nam robiła tynki policzyła nawet 10m2 MNIEJ niz podał nam ten Pan z dobrychdomów.pl wiec Twoi coś chyba dwa razy będą tynkować Bardzo dziękuję za info. Moi tynkarze wyliczyli nam 600 m2, a ścianki kolankowe mam takie jak w projekcie. Dodam, że mam trochę obniżowy strop o jakieś 10 cm w stosunku do projektu... Chyba muszę sama pomierzyć powierzchnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniach_07 14.09.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Bardzo dziękuję Wyszoma:) Różnica wynika chyba z tego, że u mnie na poddaszu wszystkie ściany są murowane... Mam taką nadzieję Aniach - ja poprosiłam o podanie m2 do tynków architektów z dobrychdomów.pl - tam gdzie projekt kupiłam i taką dostałam odpowiedz: - parter - cześć mieszkalna: ściany 187m2, sufit 70m2 - parter - garaż i kotłownia: ściany 98m2, sufit 43m2 - piętro - cześć mieszkalna: ściany 72m2 - strych: ściany 41m2 Uwaga: ściany działowe i wykończenie wewnętrzne dachu – płyty gipsowo – kartonowe. i ekipa która nam robiła tynki policzyła nawet 10m2 MNIEJ niz podał nam ten Pan z dobrychdomów.pl wiec Twoi coś chyba dwa razy będą tynkować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
snajperjuve 15.09.2015 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 (edytowane) Witam Forum obserwuje od kilku tygodni, i wreszcie chciałem sie ujawnić z zamiarem budowy Realnego 2(lustro). Poczyniłem juz pierwsze kroki ku temu, nie licząc niezbędnej papierologii. Buduję w okolicy Mińska Mazowieckiego, gdyby był ktoś na forum z okolicy u którego budowa została ukończona lub jest na bardziej zaawansowanym etapie, to proszę bardzo o kontakt. Fundamenty u mnie już stoją. Poniżej foty Edytowane 15 Września 2015 przez snajperjuve Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts