Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie mam poddasza ściana z garażu będzie ocieplona styro jeszcze nie mieszkam,a na stropie garażu jak i na całej pozostałej reszcie mam styro ,bo poddasze nieużytkowe ocieplony sam strop.Nie wiem ile mamy km 180 m2 podłogówki plus te drabinki

Piec chodzi od końca listopada wykańczamy nie wiem jak będzie to wyglądało jak docieplimy ścianę a nawet dwie jedna graniczy z kuchnią druga z kotłownią tam wisi reku i mam taką przekładnie że wylot może iść do garażu lub do wyrzutni na zewnątrz,teraz w taki sposób garaż dogrzewamy zlikwidowaliśmy przejście z garażu do domu.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

BQU mam podobny stan z tym,że czekam już na montaż dachówki i na okna, które są zamówione. A propo okien to pierwszy raz widzę taki odważny projekt otwartego salonu chyba,że planujecie dostawić gdzieś jeszcze ścianę pod nadprożem ?

Nie bedzie juz zadnych scianek :)

W salonie bedzie okno tarasowe podnoszono-przesuwne (HST) o szerokosci 5m skladajace sie z 4 skrzydel. Kuchnia tez jest otwarta na salon, a na gorze scianki dzialowe z silki, dlatego przeprojektowalismy strop zeby go wzmocnic pod katem tych zmian (mamy strop monolityczny).

Nie bedzie juz zadnych scianek :)

W salonie bedzie okno tarasowe podnoszono-przesuwne (HST) o szerokosci 5m skladajace sie z 4 skrzydel. Kuchnia tez jest otwarta na salon, a na gorze scianki dzialowe z silki, dlatego przeprojektowalismy strop zeby go wzmocnic pod katem tych zmian (mamy strop monolityczny).

Bardzo poważna inwestycja z tym oknem tarasowym , pomijam już cenę :) Też mam na piętrze ściany z silki i strop monolityczny :) Czekam na foty już z oknami :)

Bardzo poważna inwestycja z tym oknem tarasowym , pomijam już cenę :) Też mam na piętrze ściany z silki i strop monolityczny :) Czekam na foty już z oknami :)

Hehe, rzeczywiscie powazna, trzeba bylo gleboko siegnac do kieszeni. Zona byla jednak w tej kwestii nieugieta ;)

Do polowy marca powinienem miec juz wszystkie okna wiec bede aktualizowal zdjecia.

hej, mam pytanie odnośnie fundamentów:

czym izolowaliście ścianę fundamentową z bloczków, bo z tego co pamiętam w projekcie jest Dysperbit , na to styropian 14 cm fundamentowy , klej i siatka, a następnie folia kubełkowa.

Ja myślę o użyciu styroduru (XPS), robił ktoś tym ? jaka grubość ? i jak wysoko i głęboko fundamenty zostału ocieplone i zaizolowane u Was?

kolejna sprawa to co używaliście na izolację poziomą tzn między ścianą nośną a fundamentem ewentualnie między ławą fundamentową a fundamentem z bloczków?

Po trzech latach budowy, powstała nasza MILENA. Wszystko co widać to efekt naszej ciężkiej pracy. Można powiedzieć, że daliśmy zarobić tylko fachowcom od posadzek. Było bardzo ciężko - ale efekty napawają dumą i przynoszą wiele satysfakcji!

Kilka fotek poniżej - jeszcze nie sprzątane i żadne pomieszczenie nie skończone na 100 %.

Wiatrołap

wiatrołap.jpg

Hol

hol3.jpghol1.jpg

Łazienka dolna

łazienka.jpgłazienka3.jpg

Niestety fotki dodają się odwrócone a nie umiem tego zmienić.

Edytowane przez marszatko

Po trzech latach budowy, powstała nasza MILENA. Wszystko co widać to efekt naszej ciężkiej pracy. Można powiedzieć, że daliśmy zarobić tylko fachowcom od posadzek. Było bardzo ciężko - ale efekty napawają dumą i przynoszą wiele satysfakcji!

Witam

podziwiam....podoba mi się, zwłaszcza ta cegiełka w holu.

teraz to już z górki :)

Powodzenia w wykańczaniu

Witam,mam pytanie czy ktoś z budujących realnego,milenę ect.planuje pralkę wstawić do górnej łazienki? oraz proszę o kontakt osoby które stawiały swoje domki z solbetu 24cm(jaką gęstość wybieraliście?) interesuje mnie jaka ilość bloczków idzie na milenę2 i ile cm ocieplenia o jakim współczynniku?

[ATTACH=CONFIG]332426[/ATTACH]

to jest nasza radosna twórczość odnośnie kominka z wnęką.

Jejku jak mnie długo nie było na tym forum. Zyh świetna ta Wasza wnęka drewno w salonie robi klimat u nas będzie taki sam narożny ale bez płaszcza za to z tylnym załadunkiem jak się uda znaleźć takowy.

Witam,mam pytanie czy ktoś z budujących realnego,milenę ect.planuje pralkę wstawić do górnej łazienki? oraz proszę o kontakt osoby które stawiały swoje domki z solbetu 24cm(jaką gęstość wybieraliście?) interesuje mnie jaka ilość bloczków idzie na milenę2 i ile cm ocieplenia o jakim współczynniku?

Witam,

Na stronie 49 i prawdopodobnie też 50 tego forum znajdują się informacje o ilości materiału (Solbet) na ściany nośne. Może wiedza będzie pomocna. Ja wybrałem gęstość 600 i będę miał ocieplenie ze styropianu białego grubości 15 cm (jak w projekcie) o współczynniku lambda 0,038 co patrząc na różnego rodzaju kalkulatory wartość cieplna całej ściany będzie spełniać wymagania dla norm 2021 r.

Jeśli chodzi o pralkę to nie będę wstawiał jej do górnej łazienki ponieważ wygospodarowaliśmy nad garażem pomieszczenie na pralnię to nie pomogę.