Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Milenko, dsc00405 to pokój z garderobą nad garażem. Wklejone wcześniej zdjęcia pokazują wszystko o co prosisz. Jeżeli chodzi o skosy to jest to duży plus projektu, ponieważ nie ma potrzeby podnoszenia ścianki kolankowej. praktycznie można podejsć bez schylania się (oprócz pokoju nad garazem)

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam was wszystkich budujących dom typu REALNY, MILENA i do nich podobne. Mój projekt to MILENA jednak trochę pozmieniany z architektem. Wlaściwie to zmieniłem bardzo dużo albo większość. Zmieniliśmy schody, okna, dach, trochę ściany, jednak ogólny układ jest taki sam. Bardzo fajne te te wasze domy, zaczynamy około marca 2014, pozwolenie już jest.

Chciałem zapytać czy ogólny układ jest OK, czy nie przeszkadzają schody jak się wchodzi do domu z wiatrołapu, czy salon nie jest za mały w wedug was, cyz kominek jest w dobrzm miejscu i ogolne wrazenia z domu.

Można spytać ile kosztowały was domy do SSZ i z jakich materiałów budowaliście. Zauważyłem, że stropy macie wylane monolityczne. Jak się mają koszty wykonania takiego stropu w porównaniu z gęstożebrowym?

Dołączam się do pytania, również zastanawiamy się nad budową domu Realny II

To chyba jedyne forum gdzie ktokolwiek pisze o budowie tego typu domu :)

Do tej pory fundamenty kosztowały mnie 24.6 k PLN(zależy ile warstw bloczków, jaki styropian, ile piachu, ile betonu, robocizna...). Zakupiłem bloczki silikatowe(z Leżajska), dach z dodatkami(ceramika z Roben bez drzewa jeszcze), styropian na ocieplenie i całość tych zakupów wyszła 44.8k PLN.

Hej cezary_g te fundamenty były robione teraz ??

Aktualnie czekam na przyjście wiosny i rozpoczęcie prac budowlanych. Niestety mimo temperatur ostatnio dodatnich boje się że jak już zaczne to przyjdzie mróz i tak czekam ... i czekam.. Jak myślicie kiedy warto zacząć ??

Beton byl wylany pod koniec listopada , bloczki murowane byly teraz po nowym roku.

MarcinKos przyjedziemy :D dam znać na tel, jak wyjadę.

mgeo my też czekamy do wiosny, mąż jest budowlańcem i też mówił że mimo dodatnich temperatur lepiej nie ryzykować bo może przyjść mróz, no i przyszedł. Macie jakieś materiały??? My kupuje co chwilę jakieś potrzebne. Kasy idzie jak nie wiem.

cezary gratuluje początków. :D nawet tyle cieszy co?

Wiecie co, przeglądałam projekt i wyskoczył mi nowy, bardzo podobny do realnego - tuliusz i jestem zła, bo mi się bardziej podoba, rozmieszczenie i ogólnie :sick:

Także gratuluje wszystkim dobrych początków

pola24: Teraz myślę że jak już wybraliśmy projekt to nie ma co się cofać. Wiadomo że jest tyle tych projektów że głowa boli. Nie chciałem by z jednego pokoju wchodziło do następnego. Chciałem schody w holu a nie w salonie. Bo już wyobrażam sobie dzieci co minute biegające po schodach. Myślę że REALNY to bardzo dobry wybór.

Jeśli chodzi o materiały to póki co się wstrzymujemy z wykonawcą z kupowaniem. Zamówioną mamy jedynie wieźbę dachową. Jak rozmawiałem w składach budowlanych to podobno ceny przed końcem 2013 poszły mocno w górę ze względu na możliwość odliczenia podatku do końca roku. I to wykorzystywali producenci podnosząc ceny. A można spytać co kupujecie ??

Co do pogody to czekamy tylko pytanie do kiedy... Do marca, połowy marca, kwietnia...jak oglądam ostatnio prognozy to zupełnie odbiega od tego co jest. ;)

Mgeo ja za dużo Ci nie powiem, bo mąż się tym zajmuje . Nie za bardzo się orientuje w materiałach. Tylko słucham co ile kosztuje- ale jak na dom to się miło wydaje :D Na pewno mamy bloczki betonowe i porotherm.

My byliśmy u Marcina zobaczyć jego Realny! Jest fajny! :p Jak macie możliwość to warto jechać zobaczyć, bo od razu widać co warto zmienić a co nie. A tak ciężko było to sobie wyobrazić.

Czy można o jakieś opinie o tym domu właśnie pod kątem zmian. Co warto zmienić a co zostawić. Póki nie rozpoczęta jest budowa to środek można prawie dowolnie zmieniać.

cezary_g Mam założony budżet na 150 tyś zł za stan SSO, Natomiast w stanie do zamieszkania chciałbym zatrzymać się w kwocie 300tys.

Jeśli chodzi o zmiany jakie wprowadziliśmy z żoną to okna balkonowe zamiast zwykłych. Nie wiem czy to do końca dobry pomysł natomiast póki co tak jest w projekcie. Jeśli pomysł będzie kiepski, to można zmienić to dokładając kilka cegieł. Zrezygnowaliśmy całkowicie z szafy w przedpokoju zwiększając kuchnie. Powiększone zostało przejście między kuchnią a salonem. Co myślicie o tych zmianach ??