Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Czy ktoś z Was zagospodarował już w jakiś sposób strych. Pytanie czy istnieje możliwość stawiania tam ścian działowych. Czy raczej przy tym stropie i powierzchni jest to nie wskazane. Chciał bym tam zrobić pralnię oraz dodatkowy pokój.

Z góry dzięki za odp.

Ja to rozwiązałęm tak:

Góra.jpg

Strop mam monolit, więc pod ścianą działową mam dodatkową belkę (wzmocnienie).

Pokój nad strychem idealnie pasuje na pralnie, bo obok mamy pion kanalizacyjny oraz łazienkę z CWU.

O walorach użytkowych nic nie mogę powiedzieć bo jestem na etapie SSO/SSZ.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My w okolicach Szczecina budujemy Rawenę 2 (oglądaliśmy Realnego II - uzytkownik tego forum udostępnił nam swój praktycznie wykończony dom do zobaczenia) i początkowo miał być to realny, ale... spiżarnia przy kuchni musiała być i wybraliśmy Rawenę II.

Prośbę mam odnośnie tej spiżarni rawenowej, czy ma ktoś może z forumowiczów to pomieszczenie wykończone i podzieliłby się zdjęciami? My mamy dopiero murowane bloczki fundamentowe - patrzę na nie i wydaje mi się, że mam małą kuchnię, a spiżarnia (taka ważna) będzie mikra.

IMG_20160926_100431.jpg

IMG_20160926_100452.jpg

Edytowane przez kaziujr

OŚWIETLENIE W PODBITCE

Robił juz ktos z Was podbitkę i montował w niej oświetlenie?

Jeżeli tak to z jakiej grupy cenowej wybraliście lampy?

Te po około 30 pln (które podobno trzeba wymienić co dwa lata) czy te po 460 pln za sztuke :-) ?

Ja chyba sie zgodzę na wymianę co dwa lata, bo płacić 8 tys na 17 lampek w podbitce ...... chyba raczej nie :-)

My w okolicach Szczecina budujemy Rawenę 2 (oglądaliśmy Realnego II - uzytkownik tego forum udostępnił nam swój praktycznie wykończony dom do zobaczenia) i początkowo miał być to realny, ale... spiżarnia przy kuchni musiała być i wybraliśmy Rawenę II.

Prośbę mam odnośnie tej spiżarni rawenowej, czy ma ktoś może z forumowiczów to pomieszczenie wykończone i podzieliłby się zdjęciami? My mamy dopiero murowane bloczki fundamentowe - patrzę na nie i wydaje mi się, że mam małą kuchnię, a spiżarnia (taka ważna) będzie mikra.

KaziujR nie musisz robic dodatkowych okien w dachu w pokojach na pietrze - jest w nich naprawdę widno bez tych dachowych. a to dodatkowy koszt itd

OŚWIETLENIE W PODBITCE

Robił juz ktos z Was podbitkę i montował w niej oświetlenie?

Jeżeli tak to z jakiej grupy cenowej wybraliście lampy?

Te po około 30 pln (które podobno trzeba wymienić co dwa lata) czy te po 460 pln za sztuke :-) ?

Ja chyba sie zgodzę na wymianę co dwa lata, bo płacić 8 tys na 17 lampek w podbitce ...... chyba raczej nie :-)

Witam,

My mamy zrobione oświetlenie w podbitce od października 2016r, tak naprawdę oprawy i żarówki wybierał mąż i na pewno to nie były jakieś kosmiczne kwoty. Na razie wszystko działa bez zastrzeżeń - zobaczymy po dwóch latach.

Pozdrawiam

KaziujR nie musisz robic dodatkowych okien w dachu w pokojach na pietrze - jest w nich naprawdę widno bez tych dachowych. a to dodatkowy koszt itd

Też tak myśleliśmy, ale architekt uparła się, że zgodnie z normami te okna muszą być zawarte w projekcie, ale ich robić nie musimy. Z tym, że pokoje na poddaszu to pokoje dla dzieci i muszą być dobrze doświetlone (chociaż mamy obawy co do przyzwyczajenia się do nich w trakcie burzy).. za to okna w pomieszczeniach nad garazem to jednak muszą być - będzie tam sypialnia i pokój zabaw - strona zachodnia i północna; do tego pomieszczenia wąskie i długie z niewielkim oknem w szczycie. Umowę z wykonawcą podpisaną mamy wraz z oknami i machnęliśmy ręką, żeby już były.. mam nadzieję, że nie będziemy tego żałować przy pierwszej burzy, jak dzieci będą się bać.

Wrzucam projekt po wniesieniu poprawek wszystkich.

IMG_20170325_164721.jpgIMG_20170325_164732.jpg

my zainspirowani projektem Realnego wybudowaliśmy właśnie Rawenę 2 głównie ze względu na większą kuchnię, koniecznie chcieliśmy aby była zamknięta od salonu, także aby zmieścił się stół dla naszej rodziny (obecnie 5 osób) zrezygnowaliśmy ze spiżarni, za to zrobiliśmy szafki kuchenne do samego sufitu oraz od strony korytarza zrobiliśmy dużą szafę przesuwną (nieco kosztem kuchni)

jak były wymurowane fundamenty to kazdy mówił że będzie mały domek a teraz z kolei po wykońćzeniu każdemu wydaje się ogromny , jak dla mnie mógłby być nieco mniejszy :)

kuchnia jest całkiem spora, ps spiżarkę możesz sobie zrobić np w kotłowni

my zainspirowani projektem Realnego wybudowaliśmy właśnie Rawenę 2 głównie ze względu na większą kuchnię, koniecznie chcieliśmy aby była zamknięta od salonu, także aby zmieścił się stół dla naszej rodziny (obecnie 5 osób) zrezygnowaliśmy ze spiżarni, za to zrobiliśmy szafki kuchenne do samego sufitu oraz od strony korytarza zrobiliśmy dużą szafę przesuwną (nieco kosztem kuchni)

jak były wymurowane fundamenty to kazdy mówił że będzie mały domek a teraz z kolei po wykońćzeniu każdemu wydaje się ogromny , jak dla mnie mógłby być nieco mniejszy :)

kuchnia jest całkiem spora, ps spiżarkę możesz sobie zrobić np w kotłowni

W garażu będziemy mieli wnękę tzw. słoikownię- kosztem kotłowni. Za ok. 10 dni zaczną murować, to wtedy będzie widać zarys pomieszczeń. Tak naprawdę to spiżarnia będzie na podręczne pierdoły i sprzęty kuchenne i myślimy nieco ją skrócić, ale jej nie zlikwidujemy. My też jesteśmy rodziną 2+3, więc miejsca potrzeba nam sporo :)

Dziękuje za pochwały, ale pomysł na łazienkę akurat miał mąż ;)

Łazienka ma wymiary 2,0 x 1,7m + schowek pod schodami za drzwiczkami 1,7 x 1,03m

Kabina: 0,9 x 0,9 m

Odnośnie łazienki to powiększona została dzięki temu, że ścianka działowa została przesunięta o 14cm.

Edytowane przez Sabina#

• 4 weeks później...

Witam wszystkich forumowiczów :)

Czy w projekcie REALNY II w projekcie więźby przy krokwiach koszowych przy łaczeniu dachów domu I garażu lub przy płatwi od strony krokwii koszowej macie słupy wsporcze po stronie łazienki I po stronie pokoju?

Ciesla mówi, że w projekcie nie ma a powinien być-z dwuch stron.

Dekarz mówi, że jak przyjdzie dachówka to dach w tym miejscu siądzie i potrzebne sa słupy.

Kierownik budowy mówi, że nie ma potrzeby bo nie ma tego w projekcie.

Dodam, że Krokwię koszową mam zamiast 22cm poszerzona na 24cm.

Z gory dziękuję za pomoc I ewentualne zdjęcia.

Pozdrawiam

Tomek

Witam

z żoną także budujemy Milenę II, mam prośbę odnośnie elewacji; ile m3 styropianu potrzebowaliście? jeżeli chodzi o grubość to chcemy 10 cm bo ściany mamy 30 z Porothermu, nie wiem czy 10 cm wystarczy, proszę o podpowiedź

dzięki

witam

z tą grubością to bym nie przesadzała, dasz 25 cm czy więcej i okna się schowają jak w bunkrze.. a potem parapety będą droższe bo głębokie itd

przecież nie cm są najważniejsze a jaka jest lambda...

My wybudowaliśmy Milenę II, ściany z Porotherm 25 i mamy położony styropian szary 15 cm/ EPS lambda 0,32

kupiliśmy 25 m3 ale brakło..mąż podpowiada, że chyba w sumie wyszło coś około 28,5 m3

Powodzenia w budowie.