Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ile wyszło schodów z parteru do pomieszczenia nad garażem? Tyle co na schemacie?

Z projektu różnica poziomów garaż/parter to 2,47m / 13 schodów = 0,19m , czyli mamy wysokość każdego schodka 19cm

Długość schodów od początku do ściany garażu to 315-318cm. i tam mam 12 schodów. Ostatni 13 schód/spoczynek będzie na poziomie styropian(10cm)/wylewka(8cm).

Mam stropy żelbetowe 15cm więc one są chudsze terivy.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

My również myślimy o.zrobieniu zadaszenia nad tarasem. Początkowo byl pomysł na markizę montowana do czoła balkonu, ale jednak to rozwiązanie do mnie nie przemawia. Markiza Jet droga i chyba mało praktyczna. Teraz intensywnie myślimy nad pergola lub jakimś daszkiem, jeśli znajdziesz jakieś fajne inspiracje to wrzuć proszę fotki :)

Mamy salon od południa i na tarasie jest w lecie zbyt gorąco żeby tam siedzieć ale jednocześnie obawiam się czy przy zwykłym zadaszeniu nie będzie zbyt ciemno w pokoju. Dach z poliwęglanów mi się osobiście niezbyt podoba.. zresztą średnio chroni chyba przed słońcem. Nie mamy pomyslu

sony87

u nas słoncie od 12:00 do zachodu :-) mamy dobrze nasłoneczniony taras i za razem salon

my tez odrzuciliśmy MARKIZE,

odrzucilismy tez ZAGIEL

odrzucilismy i POLIWEGLAN - łądny na pare lat, ale trzeba szorować bo rownie pieknie widać bród, kurz, pyłki itd i z czasem sie odbarwia, no i nadal siedzisz w słońcu :-)

bierzemy pod uwage zebrowane zadaszenie

lub pełne zadaszenie i pokrycie tą samą blachą taką jak dach plus rynna oczywiscie

nie chcemy zeby nam deszcz, snieg itd penetrował drewniany tarasb38d33e54c368a3918331298610b.jpg

A myślicie żeby ten daszek zrobić do czoła balkonu czy pod balkonem w sensie poniżej płyty aż do samej ściany ?

Nam wizualnie najbardziej podoba się pergola drewniana z delikatną zabudowa jednego boku a dach z zasuwanej "płachty" , chyba to jest ten żagiel ?? Ale obawiam sie, że to może nie zdać egzaminu i skłaniam się ku temu żeby zrobić daszek pokryty blachodachówka taką jak mamy na dachu

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
Mogę zapytac ktoś kto już robił ocieplenie domu styropian jaki i ile.metrów wyszło??? Myślę o15cm tylko jak.mam obliczyc ile trzeba metrów sześciennych????

Śledzę wątek od początku i są zdania że wychodzi nieco ponad 200m2. Czyli w twoim przypadku 0,15*200=30m3

Ja będę ocieplał we wrześniu także zweryfikuje to. Ja będę ocieplał 20cm żeby zakryć skrzynki rolet i mnie wychodzi 40m3.

Nie wiem czy wybrać grafit czy biały, słyszałem że grafit ten tańszy ma słabe parametry mechaniczne tzn. może się odkształcać pod obciążeniem elewacji.

Jaki zamierzasz zastosować styropian?

no i zaczynamy...............

projekt - ZABUDOWA TARASU

plan i projekt jest, ale wykonanie we własnym zakresie

wiec mogą sie zdarzyć modyfikacje w trakcie :-)

[ATTACH=CONFIG]413609[/ATTACH]

czekamy na więcej zdjęć

jakie rodzaj drewna został użyty do zabudowy tarasu?

wystarczy zwykła sosna jak na więźbę czy raczej trzeba coś konkretniejszego ?

no i zaczynamy...............

projekt - ZABUDOWA TARASU

plan i projekt jest, ale wykonanie we własnym zakresie

wiec mogą sie zdarzyć modyfikacje w trakcie :-)

[ATTACH=CONFIG]413609[/ATTACH]

Kurcze pisałem już wcześniej że jestem zainteresowany postępem prac oraz większymi szczegółami, ale post się nie zapisał.

Taras mam od strony południowej, więc kiedyś będę musiał coś takiego zrobić.

Słupy masz na fundamencie z tarasu?