Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cezary_g To już zależy co się komu podoba ;) Mnie ten cały Tuliusz średnio by odpowiadał - ze względu właśnie na ten balkon od frontu. U nas jest to północna strona. Nam jeden balkon w zupełności wystarczy :)

A my na wiosnę będziemy zdejmować część dachu tzn płyty OSB bo mamy pełne deskowanie - uparłam się i chcę mieć nadbitkę i widoczne krokwie. Nie dogadaliśmy się z wykonawcą w tej kwestii a baliśmy się, że zima nas zaskoczy i nie zdążą pokryć dachu więc przystaliśmy na ich propozycję zrobienia podbitki ale jednak zdecydowanie bardziej podoba mi się dach z nadbitką :p

A Wy jak robicie?

yahoo333 robię wg projektu tj. terriva i monolit, natomiast na poddaszu skosy murować będę a nie karton-gips. jak będziesz chciał zobaczyć to daj znać:)

też tak zrobiłem terriva nad garażem , nad salonem i nad małym pokojem , nad kuchnią i przedpokojem tam gdzie schody monolit zgodnie z projektem. W terivie w salonie i małym pokoju pod ścianki działowe dałem po 3 belki. Ścianki na górze porotherm 11,5.

[ATTACH=CONFIG]237328[/ATTACH]

Hej. Co myślicie o zlikwidowaniu szafy w holu i przeniesieniu jej do wiatrolapu ??

My tak zrobimy, z myślą o większej kuchni , bo jest mała. Dobrze byłoby coś wykombinować z łazienką, bo też jest malutka.

No i dwa wejścia do kuchni- zostawiacie?? Ja jedno na pewno zamknę, tylko nie wiem które. Bardzo podoba mi się wyspa w kuchni.

+++

szafa w tym miejscu musiałaby być bardzo wąska inaczej jak wejdziesz do holu ? Nie ma tam na tyle miejsca żeby przesunąć drzwi w kierunku małej łazienki.

Póki ktoś nie rozpoczął budowy może zmienić kilka rzeczy np. przesunąć ścianę, pod warunkiem że są to zmiany nie istotne. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie :D

Mógłbyś to zrobić kosztem małego pokoju na parterze ale znowu musisz przesunąć drzwi do niego , a to znowu pomniejszy kuchnie o tą wnękę. Generalnie kuchnia jest mała w tym projekcie czy to z szafą czy bez niej. Nam akurat wystarcza metraż tej kuchni ( mniejsze koszty wyposażenia) :p , dlatego pozostawiliśmy wnękę na szafe bo trzeba zawsze mieć coś pod ręką na parterze

tu masz tą wnękę

237.jpg

Edytowane przez bratpit77

dzięki za informacje i zdjęcie.

No właśnie mam dylemat. Aktualnie mieszkam z żoną i dzieckiem w małym mieszkaniu i mamy zarówno za mało miejsca w kuchni (niecałe 5m^2) jak i w przedpokoju na ubrania itp. Mimo że mieszkamy już trochę czasu nadal mam trochę książek u rodziców bo w mieszkaniu nie ma miejsca :(( Budując dom chcemy wreszcie odetchnąć. Nie wiem co jest ważniejsze i praktyczniejsze czy większa kuchnia czy dodatkowa szafa w przedpokoju lub w holu.

Masz jakieś fotki tej wnęki na szafę w holu oraz kuchni ??

Zrezygnowałem z stropu w garażu z powodu oszczędności. Myślę że to dodatkowe 10 - 15 tyś zł.Jednak czuje że miejsca będziemy mieli i tak mnóstwo. Już nam się trudno doczekać na rozpoczęcie robót. Dom będzie budowany w dużej mierze własnymi siłami. A jedyne co mamy zrobione to energia elektryczna.(fota poniżej). Jakie instalacje planujecie robić w domu ??

prowizorka.JPG

W projekcie mam piec na ekogroszek, ale wiadomo zawsze z tym będzie sporo roboty. Zrezygnowałem z gazu bo podłączenie kosztuje tyle co 1/3 pompy ciepła. Pewnie uznacie mnie za dziwaka ale z kominka też chyba zrezygnuje zamiast tego kupie bio-kominek. Trochę szkoda mi kasy na coś co będę używał kilka razy w roku. Dowiadywałeś się już coś na temat tej pompy ??

Witam,

Fajnie, że zaczynamy wątki adaptacyjne. My w swoim projekcie Milena II chcemy dokonać następujących zmian. Rezygnujemy z szafy na przedpokoju kosztem powiększenia kuchni, żeby wygospodarować w niej małą spiżarkę. w salonie całkowicie rezygnujemy z kominka i chcemy zrobić otwarte schody na salon. Na poddaszu planujemy oddzielić garderobę w pokoju tak, żeby garderoba była ogólna z wejściem z korytarza, a strych chcemy zaadoptować na sypialnie z garderoba, ewentualnie jeszcze małą łazienkę. Jeśli ktoś już tak zrobił wstawcie jakieś zdjęcia.

Ponadto zastanawiamy się nad piwnicą pod garażem. Na innym forum, ktoś pisał, że zrobił sobie piwnicę i jest bardzo zadowolony, co myślicie?

Napiszcie o waszych zmianach w projekcie.

Jeśli ktoś jest zainteresowany pompami ciepła dajcie znać, mój tata zajmuję się dystrybucją takich pomp.

Pozdrawiam

Widzę że wszyscy idą w domy energooszczędne :)) Pompa ciepła super pomysł, tylko trzeba już kupić taką by mieć serwis gwarancyjny i po gwarancyjny. Jeśli chodzi o kuchnię to jestem z żoną na etapie rozplanowywania co i gdzie i ile szafek. Myślę że zima to dobry pomysł by wszystko przemyśleć :))