MarcinKos 30.01.2014 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Witam, Fajnie, że zaczynamy wątki adaptacyjne. My w swoim projekcie Milena II chcemy dokonać następujących zmian. Rezygnujemy z szafy na przedpokoju kosztem powiększenia kuchni, żeby wygospodarować w niej małą spiżarkę. w salonie całkowicie rezygnujemy z kominka i chcemy zrobić otwarte schody na salon. Na poddaszu planujemy oddzielić garderobę w pokoju tak, żeby garderoba była ogólna z wejściem z korytarza, a strych chcemy zaadoptować na sypialnie z garderoba, ewentualnie jeszcze małą łazienkę. Jeśli ktoś już tak zrobił wstawcie jakieś zdjęcia. Ponadto zastanawiamy się nad piwnicą pod garażem. Na innym forum, ktoś pisał, że zrobił sobie piwnicę i jest bardzo zadowolony, co myślicie? Napiszcie o waszych zmianach w projekcie. Jeśli ktoś jest zainteresowany pompami ciepła dajcie znać, mój tata zajmuję się dystrybucją takich pomp. Pozdrawiam Jam mam stan surowy ze zmianami dokładnie jak opisujesz (nie mała łazienka a pralnia nad garażem) Zdjęcia zamieściłem parę wpisów wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polekwgw 02.02.2014 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Witam. mam pytanko- czy ktos buduje Realny na terenie woj. mazowieckiego? Niedlugo chcemy z zona kupic projekt i chcielibysmy bardzo zobaczyc jak wyglada juz na żywo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polekwgw 04.02.2014 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Chciałem się też zapytać, o koszt stanu surowego otwartego i zamkniętego. Byłbym bardzo wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna 88 06.02.2014 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Czy byłby ktoś tak uprzejmy dodać jeszcze zdjęcia na dole kuchni i pokojów na górze? Oprócz strychu bo już zdjęcie strychu jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgeo 10.02.2014 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Chciałem się też zapytać, o koszt stanu surowego otwartego i zamkniętego. Byłbym bardzo wdzięczny. Mam przygotowane zaplanowane 100 tyś zł na stan surowy otwarty. A mam nadzieje że nie przekroczę 120 tyś zł. No ale nie liczę ogrodzenia, uzbrojenia działki, kosztów wody, prądu, blaszaka, benzyny, ropy którą zużyje na transport materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzia2011 21.02.2014 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Witam wszystkich. Mam pytanie do budujących Realny II. Czy ktoś jest w stanie mi podać ilość bloczków betonowych na fundamenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzia2011 21.02.2014 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Witam wszystkich. Mam pytanie do budujących Realny II. Czy ktoś jest w stanie mi podać ilość bloczków betonowych na fundamenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dina1979 25.02.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Nam poszlo 800 pelnych betonowych bloczkow. Ale zalezy na jaka wysokosc sie dzwigacie, my na 1,20 m w tym 70x40 stopa fundamentowa. Bloczek fundamentowy 38x25x12. Dzis zalalem plyte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ej2862 02.03.2014 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Witam,Mam pytanie czy w projekcje Realny jest możliwość powiększenia łazienki na dole przez zrobienie wnęki pod schodami?np. na pralkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratpit77 03.03.2014 06:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Witam, Mam pytanie czy w projekcje Realny jest możliwość powiększenia łazienki na dole przez zrobienie wnęki pod schodami? np. na pralkę? jest ja tak zrobiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
picco 03.03.2014 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Witam wszystkich Trochę nam wątek "przycichł" w związku z czym wrzucam kilka aktualnych fotek naszej Raweny z nadbitką i dachówką. Okna już mamy i ich montaż w następnej kolejności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ej2862 04.03.2014 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 witam mam pytanko chodzi mi konkretnie o projekt Realny wiec tak czy jest możliwość na poddaszu w pokojach 3-4 przedłużenia ściany dzielącej tak aby drzwi były w jednej linii względem holu a nie jak dotychczas pod kątem i jak byłaby wtedy szerokość drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alsa 06.03.2014 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Witam,po długich poszukiwaniach projektu domu zdecydowaliśmy się na projekt RAWENA. Widząc zdjęcia picco utwierdzam sie w przekonaniu, że wybraliśmy dobrze. Domek prezentuje sie pięknie. Obecnie jesteśmy w trakcie oczekiwania na PnB i jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem to pod koniec kwietnia ruszamy z kopyta:rolleyes:. Wiekszych zmian nie przewidujemy, jedynie rezygnujemy ze spiżarki aby powiększyć kuchnie.Mam prośbę do picco:czy mogę prosić o więcej fotek ale ze środka domu. Chcielibyśmy zobaczyc jak sie prezentuje domek wewnątrz. Chodzi mi głównie o salon i kuchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
picco 06.03.2014 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Witaj alsa, My najpierw chcieliśmy spiżarkę, postawiliśmy ścianki działowe i stwierdziliśmy, że kuchnia jest za mała więc będziemy wyburzać, ale teraz projektantka projektuje nam układy funkcjonalne i rezygnacja ze spiżarki niewiele wnosi, poza powiększeniem powierzchni nic wiele nie da się tam "upchać" więc ostatecznie spiżarka zostaje Sprawdzę u męża na telefonie czy ma jakieś zdjęcia pomieszczeń i wkleję wieczorem. ej2862 My w Rawenie zrezygnowaliśmy właśnie z drzwi pod kątem i mamy je w jednej linii. Jeden z pokoi jest więc nieco mniejszy i otwór na drzwi w tym pokoju po prawej stronie zrobiliśmy o 3cm mniejszy (zalecenie sprzedawcy drzwi wewnętrznych) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna 88 06.03.2014 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 (edytowane) Właśnie ja też ciągle czekam na zdjęcia ze środka dużo dużo dużo, salon kuchnia, pokoje :) U nas dziś kopie już koparka, a w sobotę będzie wylewany fundament. Zdjęcia prezentują się wspaniale. Nasz projekt to Rawena II niestety musieliśmy zmniejszyć wykusz do 86 cm i strasznie nad tym ubolewam, boję się że straci dom efekt i w środku zabierze miejsce na blat i lekką wnękę. Ze spiżarki też chcemy zrezygnować aby zwiększyć trochę kuchnię i może zrobić tam barek z wysokimi stołkami. Ale to tylko wyobraźnia a jak będzie wyglądało to w realu to się okaże dlatego czekam na zdjęcia tych co już mają czym się chwalić A macie jakiś pomysł na pralnie i suszarnię? Myślałam o pokoju nad garażem, ale za bardzo nie wiem jak to zrobić aby nie wchodziło się do niej z pokoju. Edytowane 6 Marca 2014 przez Anna 88 błąd literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
picco 07.03.2014 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Anna 88 My mamy zaprojektowaną pralnię z suszarnią nad garażem (też Rawena 2) zaraz jak się wchodzi do tego pomieszczenia po prawej stronie. Wstawiliśmy tam okno dachowe. Na przeciwko będzie garderoba z drzwiami przesuwnymi a reszta pomieszczenia dodatkowy pokój gościnny. W tym układzie powstał taki mały korytarzyk. Może w weekend będę na budowie to porobię zdjęcia. We środę mamy montaż okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rawenalodzkie 09.03.2014 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 (edytowane) picco gratulacje, z niecierpliwością czekam na dalsze zdjęcia. Ja planuję rozpocząć budowę Rawena maj/czerwiec tego roku, woj. łódzkie, jeśli ktoś jest w pobliżu z podobnym domem zapraszam do kontaktu. Obecnie zastanawiam się nad materiałem na ściany. Myślę o porotherm 24 + 15 cm styropianu, czy ktoś zbudował Rawenę/Milenę/Realny z takimi ścianami? Będę ogrzewał gazem ziemnym. I jeszcze z ciekawości. Czy ktoś zrobił górny strop monolityczny (ze skosami)? Ja planowałem ale po obliczeniach konstruktora i wpływie resztę budynku z żalem zrezygnowałem na rzecz G-K. U mnie monolit będzie tylko nad parterem. Ściany na poddaszu też murowane. Edytowane 9 Marca 2014 przez rawenalodzkie Anna 88 -> picco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyh 10.03.2014 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 ...I jeszcze z ciekawości. Czy ktoś zrobił górny strop monolityczny (ze skosami)? Ja planowałem ale po obliczeniach konstruktora i wpływie resztę budynku z żalem zrezygnowałem na rzecz G-K. .... mam pytanie do Ciebie, dlaczego zrezygnowałeś z lanych skosów. My będziemy je robić ale ściany mamy z silikatów 24cm i majster mówił, że będzie ok i nie trzeba dodatkowych obliczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rawenalodzkie 10.03.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 My w projekcie pogłębiliśmy salon w sumie o 1m. Ściana miedzy jadalnią a kuchnią została usunięta, a była to ściana nośna. Właściwie ze ścian na tej linii zostało ok 2m ściany przy schodach a reszta to 5.5m podciągu. Zatem konstrukcja u nas jest słabsza niż w oryginalnym projekcie z internetu. W projekcie przedstawionym przez konstruktora okazało się, że główne obciążenia z górnego stropu i dachu będą odkładać się na dwóch słupach z których jeden właśnie na tym 5,5m podciągu. Wniosek był taki że najlepiej jeśli zostawimy część ściany na dole na której odłożą się obciążenia. Inaczej podciąg musiałby być bardzo niski. Dodatkowo punktowe obciążenie i wzmocnienie fundamentów. Ale to może wynikało tylko z przyjętej koncepcji mojego konstruktora. Górny lany strop który nam wyszedł z tego projektu, obniżał dodatkowo ścianę kolankową o jakieś 30 cm. Konstrukcja tego stropu miała w założeniu dwa podciągi przez całą długość stropu. Na tym miał się oprzeć dach, co wydało mi się dziwnym rozwiązaniem, ale chodziło o brak miejsca ze względu na te podciągi i jeśli dobrze pamiętam była mowa o wieńcu który ponoć różni się przy lanych skosach. Nam bardziej zależało na naszym pomyśle planu parteru i dużą otwartą przestrzeń. Ryzykując nawet pękające płyty g-k na górze, aczkolwiek mam nadzieję że uda się tego uniknąć. A na czym Twój majster chce oprzeć górny strop, pytałeś go? Nie chce zasiać Ci wątpliwości ale zapytać nie zaszkodzi, żeby chociaż się chwilę nad tym zastanowił. To że robił to w innych domach to nie znaczy że tu się da, a przynajmniej tak prosto. ps. jeśli ktoś ma już zdjęcia wybudowanych schodów, będę bardzo wdzięczny za udostępnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyh 10.03.2014 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Szwagier jest budowlańcem i powiedział, że jak nie ruszamy ścian na dole i w skosach co jakąś odległość dawać będziemy zbrojenie a pomiędzy wymurujemy połówkami maxa to będzie ok, majster coś wspominał o innym punkcie zaczepienia ale już nie pamiętam. Teraz czekamy na prąd i drogę i zaraz ruszamy dalej więc popytam. Zdjęcie schodów wciętych w pokój nad garażem masz kilka stron wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts