Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich bardzo serdecznie! :)

Bardzo fajnie, że powstał wątek dotyczący zwolenników tego projektu.

Ja z Mężem planujemy kupić projekt Rawena II. Póki co jesteśmy na etapie załatwiania spraw formalnych z działką i niestety trochę czasu to potrwa...

Zastanawiam się jednak nad kilkoma kwestiami odnośnie tego projektu. Myślałam nad kilkoma zmianami w projekcie, m.in.

- zlikwidowanie spiżarki, dzięki czemu kuchnia byłaby większa i przeniesienie jej pod schody.

- wydzielenie pralnio - suszarni nad garażem,

- zrobienie częściowego podpiwniczenia.

Zastanawiam się jednak czy takie zmiany są bardzo kosztowne. Czy mógłby ktoś powiedzieć jak wyglądają koszty zmian w projekcie?

Chciałam także się spytać, czy jest może ktoś z okolic Wrocławia budujący, któryś z tych projektów (Rawena, Milena etc.). Fajnie byłoby jeszcze przed zakupem zobaczyć jak to wygląda w rzeczywistości.

Pozdrawiam.

Witam wszystkich bardzo serdecznie! :)

Bardzo fajnie, że powstał wątek dotyczący zwolenników tego projektu.

Ja z Mężem planujemy kupić projekt Rawena II. Póki co jesteśmy na etapie załatwiania spraw formalnych z działką i niestety trochę czasu to potrwa...

Zastanawiam się jednak nad kilkoma kwestiami odnośnie tego projektu. Myślałam nad kilkoma zmianami w projekcie, m.in.

- zlikwidowanie spiżarki, dzięki czemu kuchnia byłaby większa i przeniesienie jej pod schody.

- wydzielenie pralnio - suszarni nad garażem,

- zrobienie częściowego podpiwniczenia.

Zastanawiam się jednak czy takie zmiany są bardzo kosztowne. Czy mógłby ktoś powiedzieć jak wyglądają koszty zmian w projekcie?

Chciałam także się spytać, czy jest może ktoś z okolic Wrocławia budujący, któryś z tych projektów (Rawena, Milena etc.). Fajnie byłoby jeszcze przed zakupem zobaczyć jak to wygląda w rzeczywistości.

Pozdrawiam.

Violcia88

Jesli chodzi o zmiany w projekcie o ktorych mowisz to wydaje mi sie ze nie wymagaja one wiekszych zmian w projekcie. Nie naruszasz konstrukcji domu i nie zmieniasz scian nosnych. Wszystko wiec mozesz zrobic bez wprowadzania zmian. A nawet jesli to nie sa one kosztowne. Do momentu zatwierdzenia projektu i uzyskania pnb mozesz wprowadzac zmiany. My rowniez nie bedziemy miec spizarki w kuchni, jednak dzielimy kotlownie na pol i tam ja przenosimy. Tak samo zastanawiamy sie nad pralnio suszarnia nad garazem. Budujemy sie pod Wroclawiem miejscowosc Wisznia Mala, jednak dopiero wylalismy fundamenty wiec jeszcze za wiele nie zobaczysz.

Violcia88

Jesli chodzi o zmiany w projekcie o ktorych mowisz to wydaje mi sie ze nie wymagaja one wiekszych zmian w projekcie. Nie naruszasz konstrukcji domu i nie zmieniasz scian nosnych. Wszystko wiec mozesz zrobic bez wprowadzania zmian. A nawet jesli to nie sa one kosztowne. Do momentu zatwierdzenia projektu i uzyskania pnb mozesz wprowadzac zmiany. My rowniez nie bedziemy miec spizarki w kuchni, jednak dzielimy kotlownie na pol i tam ja przenosimy. Tak samo zastanawiamy sie nad pralnio suszarnia nad garazem. Budujemy sie pod Wroclawiem miejscowosc Wisznia Mala, jednak dopiero wylalismy fundamenty wiec jeszcze za wiele nie zobaczysz.

Anna 88

bardzo dziękuję za odpowiedź. To trochę się uspokoiłam co do kosztów :)

Kiedy planujecie zakończyć stan surowy? Macie także Rawene II? Tak naprawdę jeszcze nie wiemy kiedy dokładnie rozpoczniemy budowę, więc być może prędzej skończycie niż my zaczniemy :) Ale mam nadzieję, że późnym latem/jesienią zaczniemy ;)

Jakie planujecie ogrzewanie? To jest kolejny punkt nad którym się mocno zastanawiamy...ale póki co jeszcze wszystkich możliwych wariantów nie sprawdziliśmy. Póki co stawiamy na ogrzewania gazowe. Ale dużo osób mówi o pompach ciepła... trzeba to będzie mocno przekalkulować ;)

Myślę, że u nas będzie to trochę trwało bo próbujemy własnymi środkami i siłami, więc szybka budowa to nie będzie. Ale jeśli się coś zmieni i będzie już co ogladac to dam znac ;) Ogrzewanie jakie będziemy miec to eko groszek. Nad pompą ciepła również się zastanawialiśmy, ale Pani architekt nam odradziła, również rozmawialiśmy z osobami które to mają i dziś by nie poleciły, bo temperatura w zimę max osiągała 18 stopni (może słabe wykonanie sama nie wiem), no i opinia osoby która w tym pracuje i rownież się buduje i sama dla siebie nie inwestuje w to, również trochę dała nam do myślenia i stwierdziliśmy że nie będziemy kombinowac. Czy słusznie robimy - czas pokaże ;)

Ponawiam pytanie co do okna na klatce schodowej? Chyba nie da się tam wstawic okna i musi byc ślepa klatka schodowa i korytarz na górze?

Anna88 wydaję mi się, że ciężko na klatce zrobić okienko.

Co do ogrzewania to jeszcze się pozastanawiamy i popytamy ludzi w okolicy. Może to nie będzie zły pomysł ;)

pola24 bardzo dziękuję za tą cenną informację :)

Czy bardzo dużo wzrosły Wam koszty budowy? (w związku z budową piwnicy)

Czytałam artykuły, że budowa piwnicy to 20% więcej kosztów i się zastanawiam, czy tak jest rzeczywiście :)

witam wszystkich

dołączam do grona zainteresowanych projektem REALNY i jemu podobnym

cieszę się że tak dużo informacji tu można znaleźć

budowę planujemy za 3-5 lat więc na razie będę bacznie obserwował ten wątek

wraz ze zbliżaniem się decyzji o budowie na pewno będę już tutaj aktywnie działał

pozdrawiam

Jeżeli chcesz poprowadzić instalację w stropie to musisz przeliczyć wytrzymałości. Zawsze można nawiewy i wyciągi na parter dać w warstwie posadzki na piętrze(tak my będziemy robić). Sufitów podwieszanych nie planujemy robić więc się nie wypowiem. Rekuperator myślę wstawić w kotłowni bądź w garderobie nad garażem, jeszcze nie wiem gdzie zaprojektują.

Hej!

Chciałbym was przed czymś ostrzec, albo poprawcie mnie jeśli się myle ale w salonie mam cały dzień ciemno :((( W tej chwili mieszkam w bloku i mam okna na zachod-poludnie i cały dzień do późna mogę nie używać światla. Natomiast dziś spedziłem trochę czasu w domu i było mi trochę ciemno.

Wrzucam stan mojej RAWENY

rawena_srodek.jpg

• 2 weeks później...

Witam,

czy ktoś z budujacych RAWENĘ zmniejszał wymiar okien? Wydają nam się trochę duże, ale boimy się,że znowu po zmniejszeniu dom może stracić na wyglądzie. A może są osoby na forum z okolic Rzeszowa, Łańcuta, które już wybudowały domy wg. projektu Realny, Rawena, Milena? Bardzo chetnie zobaczylibyśmy którykolwiek z projektów w realu.

Witam,

czy ktoś z budujacych RAWENĘ zmniejszał wymiar okien? Wydają nam się trochę duże, ale boimy się,że znowu po zmniejszeniu dom może stracić na wyglądzie. A może są osoby na forum z okolic Rzeszowa, Łańcuta, które już wybudowały domy wg. projektu Realny, Rawena, Milena? Bardzo chetnie zobaczylibyśmy którykolwiek z projektów w realu.

Witam, razem z mężem budujemy Realny w Rzeszowie, jesteśmy na etapie pierwszej kondygnacji, wylaliśmy płytę i teraz czekamy na maj żeby zacząć drugą płytę. Jak chcesz zobaczyć to po umówieniu się jest to jak najbardziej możliwe. Co do okien to faktycznie są duże, ale zawsze można je zmniejszyć w trakcie budowy. Poza tym takie duże okna tez maja swoje plusy, przede wszystkim pomieszczenia będą dobrze doświetlone, ale to indywidualna kwestia każdego budującego. Ja zastanawiam sie jedynie nad zmniejszeniem okna w kuchni, ale nie wiem jeszcze czy rzeczywiście tak zrobimy. Pozdrawiam

to ja też się pochwalę co w tym tygodniu osiągnęli panowie na budowie, od wtorku do dzisiaj. niestety musieliśmy podnieść fundament o jeden bloczek, ponieważ drogę wysoko prowadzą z płyt i żeby nie być poniżej to to poszliśmy w górę, a potem pierwsza warstwa. środa, czwartek na klej i się jedzie:)

20140415_193312.jpg20140416_183458.jpg20140417_175754.jpg

Witam,

Jestem na etapie zakupu projektu REALNY. Mieszkam w woj.opolskim w Gogolinie i chciałbym zobaczyć ten domek w rzeczywistości. Jeśli ktoś buduje w tym rejonie to bardzo proszę o kontakt. Pozdrawiam

Edytowane przez tommega