Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja buduje w kuj-pom. Mam stan surowy otwarty..tj. zadaszenie nad częścią mieszkalną jeszcze niekompletne natomiast garaż już pod papą.

Pozdrawiam.

Jacek

Witam

mam pytanie czu budujesz w wersji z garażem i z kotłownią na paliwo stałe (węgiel) ściśle z projektem czy są jakieś zmiany?

a w kuj-pom to daleko od grudziądza?

Pozdrawiam

Irek

Witam

mam pytanie czu budujesz w wersji z garażem i z kot��owni�� na paliwo sta��e (w��giel) ��ci��le z projektem czy s�� jakie�� zmiany?

a w kuj-pom to daleko od grudzi��dza?

Pozdrawiam

Irek

tak, tj. wersja z garażem i kot��owni�� na groszek. Zmiany w projekcie tylko kosmetyczne tj. na górze likwidujemy drzwi z lazienki na stryszek, zamiast tego zrobimy drzwi z garderoby w sciance dzialowej nad garażem. ��cianki dzia��owe w projekcie na poddaszu wszystkie s�� z regipsów, zamierzamy zrobi�� je z bk Solbet 12 (po��ówka).

Z Grudzi��dza to oko��o 70km.

Ja też o tym myśle i chyba to dobry pomysł, bo regipsy to niewiele taniej a jednak na tym się nic nie powiesi,

a nie podwyższałeś poddasza o jeden pustak , bo mi tak niektórzy radzą tylko niewim czy nie zepsuje to bryły budynku

i jeszcze jakie schody? całe drewno czy obkładany beton

Mam nadzieje że nie jestem zbyt wścipski :)

pozdr

• 1 month później...

Witam serdecznie,

Poszukuję kogoś, kto buduje lub zamierza budować dom BW-02 z pracowni z Jeleniej Góry.

Oto link do niego:

http://www.dobreprojekty.pl/projekt_BW02.html

Początkowo z żoną byliśmy zdecydowani na projekt OLIWKA http://www.projekty.ign.com.pl/?id=182&p=detail jednak po analizie i konieczności dokonania szeregu zmian zdecydowaliśmy się na BW-02.

Proszę o opinie, co sądzicie i ewentualnie na jakim jesteście etapie i z jakimi kosztami trzeba się liczyć.

Pozdrawiam i zapraszam do grona BW-02 - byłbym wdzięczny za zdjęcia z realizacji.

• 2 weeks później...
witam, też jestem na 99% zdecydowana na ten projekt. powstrzymuje mnie tylko brak opinii dotycząca tego biura projektowego, boje się np. ze będzie miał masę błędów :( Ze zmian napewno likwidacja tego okna na dachu (lukarna???) na rzecz zwykłego dachowego, i gdzieś wciśnięcie garderoby na górze, a miejsce nad garażem zaadaptowac na pracowniędla męża.

Witam serdecznie i pozdrawiam w Nowym Roku. My z mężem również jesteśmy prawie zdecydowani na kupno projektu BW-02. Planujemy dokonać kilku istotnych zmian np rezygnacja z garażu, podpiwniczenie części budynku i przeniesienie kotłowni do piwnicy. Wysłałam zapytanie do biura projektów czy istnieje możliwość uzyskania zgoda na te zmiany i bardzo szybko dostałam odpowiedź, że nie ma problemu z uzyskaniem pozwolenie na dokonanie tych i innych zmian, tak więc myślę, że problemów za kontaktem z biurem w przyszłości również nie będzie. Pozdrawiam i życzę szybkiej realizacji marzeń.

Również pozdrawiam w Nowy Rok i z przyjemnością stwierdzam że dzisiejszego dnia odebrałem zamówiony projekt BW-02 w odbiciu lustrzanym :no:.

Wszystko dotarło i projekcik czeka do przeanalizowania. Co do zmian rzeczywiście biuro nie stwarza problemów a architekt sympatyczny i służy pomocą odpowiadając na każde pytania. Co do zmian w naszym projekcie to jedynie myślimy o poszerzeniu garażu o 30 cm ( nie trzeba dokonywać żadnych istotnych zmian konstrukcyjnych) oraz zastanawialiśmy się również jak Ty maja285 nad likwidacją lukarny zastępując ją oknem połaciowym. Jednak po konsultacji z projektantem - odradził nam to rozwiązanie ze względu na istotne zmniejszenie się pokoju.

Witam

Też jesteśmy zdecydowani na projekt BW -02 w odbiciu lustrzanym, początkowo myśleliśmy o wariancie z kuchnią od frontu, jednak po namyśle i usytuowaniu domku

( wejście od strony południowej ) jednak zostajemy z salonem od frontu. Jutro wybieramy się jeszcze do architekta i jak wszystko będzie ok to budujemy BW - 02.

Dziś zamówiłem ten projekt i tez wszystko mnie interesuje np. ile wyniesie budowa to chyba najważniejsze, jeżeli chodzi o to czy ktoś buduje ten dom to znalazłem tylko stronkę z projektem BW-01, ale można sobie zobaczyć bo to podobne domki a tam są fotki z realizacji. Pozdrawiam i czekam na nowe wpisy. link do fotek BW-01 http://picasaweb.google.com/jack.staniszewski/BW0102?authkey=Gv1sRgCKTDzpax7-OXnwE&feat=email# Edytowane przez kerad76

Grono sympatyków rośnie :) Co do kosztów budowy ciężko określić - bo trzeba się zastanowić ile zrobimy sami czyli czy będziemy budować systemem gospodarczym czy przyjdzie firma i wszystko nam wybuduje. Ja przewiduje wprowadzić się i zmieścić się w 200 tys zł a nawet mniej. Ostatnio byłem w podobnym domku jednak facet bardzo dużo robił sam i zamknął się w 100 tys do wprowadzenia. Wydaje mi się że jest to mimo wszystko realna kwota i na pewno wielu znajdzie się takich którzy zaprzeczą - ja jestem dobrej myśli!

Wtajcie, projektu jeszcze nie pokazywałam u architekta.

100tys.??????? wydaje mi się że nie ma szans aby teraz wybudwać dom w tej kwocie, nawet własnymi rękami. same materiały muszą kosztować więcej, a gdzie instalacje elektryczna, wod.-kan, ogrzewanie???? fundamenty, stolarka i dach i nie ma 100 tys.

wszystko wyjdzie w praktyce - zobaczymy jak zaczniemy budować....

czy robiliście jakieś zmiany w projekcie?? Właśnie przeglądam projekt i powiedźcie mi: wywietrznik w spiżarce gdzie ma wylot? I jeszcze jedna rzecz czy w projekcie nie powinno być rzutu ścian zewnętrznych z rzeczywistymi wymiarami ścianek tzn. do okna nad oknem, nad drzwiami itd.?

• 2 weeks później...
Witam. Dołączyliśmy do zainteresowanych budową domku BW02. Zamówiliśmy właśnie ten projekt, no i czekamy na odbiór. Długo trwało wybranie( rozważaliśmy m.in. BW01 i W-27.12d, i inne). Jednak pozostało na tym. Kontakt i porady z biura były wzorcowe. Pozdrawiamy.

• 2 weeks później...
Wtajcie, projektu jeszcze nie pokazywałam u architekta.

100tys.??????? wydaje mi się że nie ma szans aby teraz wybudwać dom w tej kwocie, nawet własnymi rękami. same materiały muszą kosztować więcej, a gdzie instalacje elektryczna, wod.-kan, ogrzewanie???? fundamenty, stolarka i dach i nie ma 100 tys.

zbudowałem bw-01 z garażem, cena robocizny - stan surowy otwarty 24000zł - dach pokryty papą - koszt robocizna + materiał to 100000zł. Pozdrawiam

• 4 weeks później...
Witam wszystkich. Dołączyliśmy z mężem do grupy pragnących wybudować BW-02, a właściwie to BW-03, który jest najmłodszym dzieckiem pracowni z Jeleniej Góry powstałym w styczniu br. Mieliśmy kupić BW-02 lustro, ale narodził się "03" i na niego padł wybór. Właśnie przedwczoraj go otrzymaliśmy a w poniedziałek przekazujemy naszemu architektowi do adaptacji. Zmian w projekcie będzie bardzo niewiele, tylko takie powiedzmy kosmetyczne. Pozdrawiam