krisos 04.09.2012 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Witam, Jestem na etapie wykańczania mieszkania, póki co działam własnymi siłami bez pomocy "fachowców".Kafelkowanie łazienki idzie ładnie pięknie, mam jedynie problem z fazowaniem płytek (45 stopni). W ofercie Leroy Merlin jest kilka przecinarek, zastanawiam się nad jedną z nich Norton Clipper TT180 BM http://www.leroymerlin.pl/narzedzia-budowlane/narzedzia-glazurnicze/elektryczne-przecinarki-do-plytek-i-mat-budowlanych/przecinarka-do-plytek-ceramicznych-tt180-bm-norton-clipper,p91604,l741.html Czy taką maszynką dam radę sfazować płytkę, czy ma ktoś doświadczenie już w tego typu przecinarkami i fazowaniem? Liczę się też ewentualnie z wymianą tarczy na lepszą. Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie porady:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.09.2012 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Witam:Przyznam się szczerze, że mam i korzystałem z takiego urządzenie, tą maszyną nie wykonasz dobrych sfazowań kątowych płytek - zbyt duże niedokładności wykonania samego urządzenia, przenoszenie silnych drgań, słabe chłodzenie i mała prędkość obrotowa - jest dobre do niewielkich cięć po prostej. płytek nieszkliwionych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisos 04.09.2012 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Hmm. A jeśli bym na początek ściął płytkę na wymiar ale na prosto.A następnie fazował krawędź ale nie dochodząc do szkliwa, czyli zostawiłbym 1mm głębokości na prosto?Płytki mam 30x45, fazowanie będzie się odbywało po krawędzi 30cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.09.2012 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Tak tylko ten 1mm by pozostał, nie będzie to wyglądało dobrze na narożnikach.(1mm jednej płytki 1mm drugiej i fuga prawie 3mm)Jeśli mógłbym doradzić to położyc płytki bez dącieć potem odpowiednią ich ilość i krawedzie sfazować np u kamieniarza na maszynie ciernej nie do cięcia, a do ścinania(frezowania) i tylko za to zapłacić - efekt będzie bardzo dobry, a koszt napewno zrównoważy te płytki które się wyszczerbią, pękną. Można zrobić sobie takich płytek więcej? i potem je ładnie poukładać i podocinać pamiętając o krawędziach styku.Uważam, że wynajęcie maszyny i koszt zakupu dobrej tarczy będzie wyższy niż zrobienie tego w zakładzie tym bardziej, że jak przeliczysz nie będzie tego chyba, aż tak wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisos 04.09.2012 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Chyba faktycznie CityMatic masz rację. Dzwoniłem teraz do firmy, która tnie wodą, chyba im to zlecę. Boje się, że kupie maszynkę za powiedzmy 300zł a się nie sprawdzi i tak będę to musiał komuś dać zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.09.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Chyba faktycznie CityMatic masz rację. Dzwoniłem teraz do firmy, która tnie wodą, chyba im to zlecę. Boje się, że kupie maszynkę za powiedzmy 300zł a się nie sprawdzi i tak będę to musiał komuś dać zrobić... Oczywiście, możesz sobie kupić dobrą maszynkę, ale ręczną np 400mm, a wszelkie podcięcia zrobić ręcznie np szlifierką kątową - wtedy to ma sens. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurnikcompl 06.09.2012 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 przecinarke pewnie ma jak ułożył te kafelki chodzi pewnie tylko o fozowane, kątówką duże płytki ładnie zjechać dużo to sztuka, powiedzmy na 6m-dwa słupki do tego glify kolejne 6m jakiś bidet 2 m i wychodzi tego szlifowania a jak płyteczki idą w pion i np 60cm a masz zrobić 25szt takich chyba ze w poziomie30cm to z 50szt to może i lepiej wydzwonić kogoś od dobrego cięcia np wodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisos 10.09.2012 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Witam,Ręczną maszynkę mam i używam. Ale jeśli chodzi o fazowanie kątówką to żeby to dobrze wyszło to chyba naprawdę trzeba mieć wprawę. Obliczyłem wymiary płytek i zawiozłem do cięcia wodą do firmy do Sosnowca , wycięli i sfazowali idealnie, wszystkie płytki w pionie są identyczne., jestem zadowolony i nawet cieszę się, że nie kupowałem przecinarki elektrycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts