Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mur trójwarstwowy z ceg?? klinkierow?

zeb

Recommended Posts

Witam, jakie są wasze opinie na temat budowy domu z wykorzystaniem muru trójwarstwowego (ok. 28 cm pustak max, 12 cm waty, 3 cm przerwa powietrzna, cegła klinkierowa - dzierawka). Jaka Waszym zdaniem jest wytrzymałość cegły klinkierowej? czy lepiej jest stosować watę mineralną, czy też styropian do takiego muru ?

Wiesz dla mnie to super rozwiązanie i myślę, że wełna jest lepsza. Najgorsze jednak w tym jest to, że m2 takiej ściany to majątek. Tak więc nigdy bym się na nią nie zdecydował, choć efekt końcowy jest porażający. Co do wytrzymałości - to tak jak z każdą inną ścianą - jak są dobre materiały i całość jest porządnie wykonana to ściana jest na wieki.

Pozdrawiam

w chwili obecnej jestem na etapie formalności prawnej. bardzo podoba mi się projekt D12a i myśle że mur trójwarstwowy z cegłą klinkierową na zewnątrz + dachówka stworzą niezłą całość. Faktem jest że ceny są dosyć wysokie, chociaż nie tak wysokie jak jeszcze kilka lat temu, a po drugie redukujesz koszty późniejszej elewacji.

Pytanie to zadałem dlatego, że słyszałem o kilku przypadkach kiedy cegła klinkierowa zaczęła się sypać (1. na komienie, dwa przy ogrodzeniu).

• 3 months później...

Nie słyszałem, by klinkier się komuś posypał. Ściana jest droższa, ale biorąc pod uwagę efekt i brak przyszłych kosztów, to jak ktoś ma kasę już - niech robi. Zdecydowanie wełna, najlepiej hydrofobizowana.

Byłem niedawno w Anglii (dokładnie w Scunthorpe) i oni tam mają 90% domów z elewację z cegły (częściowo klinkier, częściowo elewacyjna). Robi to wrażenie.

Witam,

Ja zrobilem sciane Max caly + styropian 7 cm + max połowka i chyba to bedzie cieple, ale trzeba bedzie tynkowac, choć nie od razu to może kasa dłużej w portfelu zostanie. Teraz sie zastanawiam czy nie lepiej jednak byłoby jednak zamiast połówki maxa dać od razu więcej kasy i strzelić klinkierówki. Ściana była by już z elewacją na długie lata.

Tomek

P.S.

Po raz pierwszy na forum, wiec mam nadzieje, ze wiadomosc wysylam dobrze i trafi tu gdzie trzeba.