zeb 03.06.2002 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2002 Witam, jakie są wasze opinie na temat budowy domu z wykorzystaniem muru trójwarstwowego (ok. 28 cm pustak max, 12 cm waty, 3 cm przerwa powietrzna, cegła klinkierowa - dzierawka). Jaka Waszym zdaniem jest wytrzymałość cegły klinkierowej? czy lepiej jest stosować watę mineralną, czy też styropian do takiego muru ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 03.06.2002 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2002 Wiesz dla mnie to super rozwiązanie i myślę, że wełna jest lepsza. Najgorsze jednak w tym jest to, że m2 takiej ściany to majątek. Tak więc nigdy bym się na nią nie zdecydował, choć efekt końcowy jest porażający. Co do wytrzymałości - to tak jak z każdą inną ścianą - jak są dobre materiały i całość jest porządnie wykonana to ściana jest na wieki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 03.06.2002 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2002 Wytrzymałość cegły klinkierowej ma tu znaczenie drugorzędne - z niej zrobiona jest tylko ściana osłonowa, nie będąca elementem nośnym konstrukcji budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeb 03.06.2002 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2002 w chwili obecnej jestem na etapie formalności prawnej. bardzo podoba mi się projekt D12a i myśle że mur trójwarstwowy z cegłą klinkierową na zewnątrz + dachówka stworzą niezłą całość. Faktem jest że ceny są dosyć wysokie, chociaż nie tak wysokie jak jeszcze kilka lat temu, a po drugie redukujesz koszty późniejszej elewacji.Pytanie to zadałem dlatego, że słyszałem o kilku przypadkach kiedy cegła klinkierowa zaczęła się sypać (1. na komienie, dwa przy ogrodzeniu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 03.06.2002 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2002 postawiłem taki dom - jestem bardzo zadowolony. radzę wykorzystać wełnę - dużo lepsza szczelność ocieplenia i nie ma ryzyka gryzoni. należy jednakl pamiętać że trudno się przez nią wierci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeb 04.06.2002 05:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2002 A z jakiego materiału wykonałeś ściany ? Czy masz antresolę, kominek ?Jaki materiał zasosowałeś na dach ?pozdrawiamZEB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 04.06.2002 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2002 Czy ktos z Was robil kalkulacje, ile w rzeczywistosci kosztuje taka sciana podczas budowy? Dane z Muratora oscylują w granicach 350 zl/metr kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 05.06.2002 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2002 ściana nośna to pustak MAX + wełna mineralna 10 + cegła Gozdnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 05.06.2002 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2002 za kilka dni będę miał zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 22.09.2002 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2002 Nie słyszałem, by klinkier się komuś posypał. Ściana jest droższa, ale biorąc pod uwagę efekt i brak przyszłych kosztów, to jak ktoś ma kasę już - niech robi. Zdecydowanie wełna, najlepiej hydrofobizowana. Byłem niedawno w Anglii (dokładnie w Scunthorpe) i oni tam mają 90% domów z elewację z cegły (częściowo klinkier, częściowo elewacyjna). Robi to wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juras 23.09.2002 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2002 Witam, Ja zrobilem sciane Max caly + styropian 7 cm + max połowka i chyba to bedzie cieple, ale trzeba bedzie tynkowac, choć nie od razu to może kasa dłużej w portfelu zostanie. Teraz sie zastanawiam czy nie lepiej jednak byłoby jednak zamiast połówki maxa dać od razu więcej kasy i strzelić klinkierówki. Ściana była by już z elewacją na długie lata. Tomek P.S.Po raz pierwszy na forum, wiec mam nadzieje, ze wiadomosc wysylam dobrze i trafi tu gdzie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 23.09.2002 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2002 Jeszcze jedna uwaga - szykując się na klinkier musicie mieć pełną koncepcję, gdzie wyjdzie lampa, gotową balustradę, sprawy rolet itp. Tynk kryje wszelkie "poprawki", a z klinkierem to bardzo trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts