Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o wyjaśnienie - przyłączenie prądu

Recommended Posts

Witam,

Mam zrobioną instalację elektryczną w domu (przewody i otynkowane ściany). W linii ogrodzenia stanęła skrzynka elektryczna.

Teraz mam pytanie:

Jaka jest dalej procedura? Na pewno muszę przeciągnąć kabel ze skrzynki w ogrodzeniu do rozdzielni w domu - ale czy muszę wykonywać jakikolwiek projekt, zgłaszać gdziekolwiek? Czy jest to już czas aby podpisywać umowę z zakładem energetycznym?

Prośba o odpowiedź

to wszystko zależy od rejonu energetycznego.

U mnie było tak, że trzeba było podłączyć skrzynkę do instalacji, złozyć wniosek (podstęplowany przez uprawnionego elektryka, który stwierdza podpisem, że instalacja jest zgodna z przepisami itd.) do PGE Obrót. Do wniosku dołączałem dokument potwierdzający opłatę za wykonanie przyłącza oraz dokumenty potwierdzające prawo do budynku. Tak to wyglądało do uzyskania prądu w taryfie budowlanej. Do taryfy "normalnej" dołącza się chyba jeszcze jakieś potwierdzenie kierownika budowy ze budynek nadaje się od zamieszkania (w niektórych rejonach dokument potwierdzający odbiór budynku)

pzdr

zadzwon do lokalnego elektryka i zapytaj jak się to tu odbywa. Skonfrontuj to również z tym, co powiedzą ci w rejonie, bo bywają elektrycy, co lubią naciągnąć (np. mowia ze trzeba zrobić pomiary instalacji co nie w każdym rejonie jest konieczne - tak jak u mnie)

Edytowane przez homecactus