namore 04.09.2012 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Witam,Mam zrobioną instalację elektryczną w domu (przewody i otynkowane ściany). W linii ogrodzenia stanęła skrzynka elektryczna. Teraz mam pytanie:Jaka jest dalej procedura? Na pewno muszę przeciągnąć kabel ze skrzynki w ogrodzeniu do rozdzielni w domu - ale czy muszę wykonywać jakikolwiek projekt, zgłaszać gdziekolwiek? Czy jest to już czas aby podpisywać umowę z zakładem energetycznym?Prośba o odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 04.09.2012 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 (edytowane) to wszystko zależy od rejonu energetycznego. U mnie było tak, że trzeba było podłączyć skrzynkę do instalacji, złozyć wniosek (podstęplowany przez uprawnionego elektryka, który stwierdza podpisem, że instalacja jest zgodna z przepisami itd.) do PGE Obrót. Do wniosku dołączałem dokument potwierdzający opłatę za wykonanie przyłącza oraz dokumenty potwierdzające prawo do budynku. Tak to wyglądało do uzyskania prądu w taryfie budowlanej. Do taryfy "normalnej" dołącza się chyba jeszcze jakieś potwierdzenie kierownika budowy ze budynek nadaje się od zamieszkania (w niektórych rejonach dokument potwierdzający odbiór budynku)pzdr zadzwon do lokalnego elektryka i zapytaj jak się to tu odbywa. Skonfrontuj to również z tym, co powiedzą ci w rejonie, bo bywają elektrycy, co lubią naciągnąć (np. mowia ze trzeba zrobić pomiary instalacji co nie w każdym rejonie jest konieczne - tak jak u mnie) Edytowane 4 Września 2012 przez homecactus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts