katiaXX 04.09.2012 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Witam, aż wstyd mi pisać ale trudno : 2 okna balkonowe mamy za niskie o 10 cm, okna były opomiarowane wstępnie do wyceny, potem był brany dokładny pomiar jak byliśmy na urlopie więc nie staliśmy nad panem który mierzył, stało się jak się stało, umowa została podpisana a teraz mam wstawione okno balkonowe i 10 cm styropianu nad nim, rozumiem 3 cm luzu na montaż, nawet 5 cm tak mam w przypadku okna w kuchni na dole żeby wyjść z blatem kuchennym w okno ale 10 cm ? jak patrzę na ten styropian nad oknem to mnie brzuch boli. Tylko nie piszcie nic na temat mojej głupoty bo jestem tego świadoma, pytanie tylko co teraz z tym zrobić, wydaje mi się tam powstanie jakiś mega mostek termiczny przez który nas wessie przy większych wiatrach ;/ względy estetyczne gdzie żal mi każdej wiązki światła która już nie wpadnie przez te dodatkowe 10 cm pominę .... okna teraz mają 2,20 co zrobić z tym styropianem ? dołożyć na grubość ściany, zatynkować i wymazać ten fakt z pamięci ? pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 04.09.2012 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 220 to i tak sporo. nie wieszaj się jeszcze:)jak masz zamocowane okno górą? jest do czegoś złapane? czym sugerował się Pan robiący pomiar? na co zostawił taką lukę?ja kolejno robił bym tak:1 -naciskanie na sprzedawce skąd jest ta wolna przestrzeń ?był na pomiarach to okna się robi z wymiarów na budowie ! 2- sprawdzenie jak okno jest mocowane górą? jeśli nie jest to powiedzieć aby to poprawili3-poprawienie tego aby było dobrze najłatwiej zrobić stosując poszerzenie góra.do poszerzenia styropian od zewnątrz i od wewnątrz obrobienie i będzie ok.bardzo często tak robimy jak są rolety typu RZ a otwory przygotowane pod rolety nadstawne.4koszt poszerzeń i ich zamontowania pod żadnym wypadkiem nie brać na siebie bo okno z takim "luzem"montażowym nie jest prawidłowo zamontowane:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 04.09.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 ...mnie to się wydaje, że powinni nowe okno zrobić. Jak można tak mierzyć - 10 cm za mało. Może jakiś początkujący ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 04.09.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Wszystkim sie tak podlizujecie? Ze strony klienta wyglada ze za male, ale nie znamy ustalen z pomiarow (dot. poziomu posadzek). Z moich obserwacji wynika, ze 90% klientow nie ma pojecia o tym BARDZO WAZNYM poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 05.09.2012 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Wszystkim sie tak podlizujecie? Ze strony klienta wyglada ze za male, ale nie znamy ustalen z pomiarow (dot. poziomu posadzek). Z moich obserwacji wynika, ze 90% klientow nie ma pojecia o tym BARDZO WAZNYM poziomie. ...o czym Ty piszesz ? Pojęcie to powinien mieć biorący obmiary a nie Klient. P.S najlepiej to Klient powinien sobie sam wymierzyć i gotowe gabaryty przesłać do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 05.09.2012 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Jasne. Jesteście bardziej święci od papieża. I mam od razu wiedzieć, ile styropianu ktoś położy na podłodze, mam przewidzieć, że ktoś będzie jeszcze docieplał od zewnątrz trójwarstwową ścianę (bo zdarzyło mi się spotkać zdziwionego klienta że tego nie wiem), jak wygląda sprawa z tarasem zewnętrznym itp. Staram się słuchać klienta, ale "sprawdzam go" mierząc otwory drzwiowe, wysokość całkowitą, poziom parapetów itp. Czasem ludzie mówią dziwne rzeczy, podpiszą się pod tym a potem zdziwienie. Dla mnie ta sytuacja nie jest oczywista. Pewnie w 90% przypadków to błąd pomiarowca, ale może to jednak on został wprowadzony w błąd (np. przez innego wykonawcę na budowie). Katia - szerokie masz te balkony? Część dobrych rad padła już z ust Witka - chcąc to zrobić poprawnie można dołożyć poszerzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 05.09.2012 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Dlatego warto mieć wpisane "poziom +20cm ustalony z inwestorem" i wtedy można stawać do potyczki słownej kto gdzie popełnił błąd!Mamy klienta który buduje dom na odległość okna zamówił u nas dogadaliśmy się że będziemy doglądać murarzy i pilnować wymiarów!masakra:D jak słyszę ja tyle domów postawiłem to co mi będziesz mówił to się odechciewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 05.09.2012 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Stało się,trudno.Tak jak mówi Witek,poszerzenia plus dużej gęstości styrodur (nie styropian)i zapomnieć,bo stres przy budowie prosta drogą do grobu prowadzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 05.09.2012 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Jasne. Jesteście bardziej święci od papieża. I mam od razu wiedzieć, ile styropianu ktoś położy na podłodze, mam przewidzieć, że ktoś będzie jeszcze docieplał od zewnątrz trójwarstwową ścianę Jeżeli jesteś jasnowidzem to możesz to wiedzieć od razu. W innym wypadku twoim obowiązkiem jako profesjonalisty jest to ustalić (projekt, kierownik budowy) i mieć dowód na te ustalenia (zapis w umowie). W przeciwnyw wypadku jesteś z konsumentem na z góry przegranej pozycji w przypadku sporu. Ja wyraźnie określam w każdej umowie kto odpowiada za wymiary okien i w jakim zakresie. Skoro ktoś robi pomiar to odpowiedzialność spada na niego. I każdemu klientowi polecam żądać zapisu w umowie, że to wykonawca odpowiada za prawidłowe dobranie wielkości okien w stosunku do otworów!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 05.09.2012 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Właśnie o tym mówię. Trzeba mieć ustalenia. Ja je mam, przedyskutowane, zapisane w umowie. I co z tego, jak ludzie w tzw "międzyczasie" zmieniają założenia, bo ktoś im doradził co innego. Bo w promocji był styropian 10cm zamiast 12, albo taniej jest położyć 5tkę, itp. Właśnie takich sytuacji nie możemy wykluczyć. A umowa? Przecież jej nikt na forum nie wklei by się przyznać do winy. Dlatego tak od ręki nie wydaję wyroków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 05.09.2012 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Witam Właśnie o tym mówię. Trzeba mieć ustalenia. Ja je mam, przedyskutowane, zapisane w umowie. I co z tego, jak ludzie w tzw "międzyczasie" zmieniają założenia, bo ktoś im doradził co innego. Bo w promocji był styropian 10cm zamiast 12, albo taniej jest położyć 5tkę, itp. Właśnie takich sytuacji nie możemy wykluczyć. A umowa? Przecież jej nikt na forum nie wklei by się przyznać do winy. Dlatego tak od ręki nie wydaję wyroków. dokładnie !!! zawsze powtarzam, że "wywiad" i ustalenia najistotniejszą sprawą są. a faktycznie często jest tak, że potem jakiś SPECJALISTA zasugeruje klientowi inaczej, lepiej , taniej i w trakcie montażu wychodzi problem i .... tak z moich doświadczeń to winnych takich sytuacji bym podzielił na 50/50 no może 55/45 klient/wykonawca. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 05.09.2012 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 nie wiem po co teraz to roztrząsać każdy robi jak chce a co później za kwiatki ma to już jego sprawa!podałem rozwiązania jakie ja bym sprawdzał w takim przypadku:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 05.09.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Jeżeli jesteś jasnowidzem to możesz to wiedzieć od razu. W innym wypadku twoim obowiązkiem jako profesjonalisty jest to ustalić (projekt, kierownik budowy) i mieć dowód na te ustalenia (zapis w umowie). W przeciwnyw wypadku jesteś z konsumentem na z góry przegranej pozycji w przypadku sporu. Ja wyraźnie określam w każdej umowie kto odpowiada za wymiary okien i w jakim zakresie. Skoro ktoś robi pomiar to odpowiedzialność spada na niego. I każdemu klientowi polecam żądać zapisu w umowie, że to wykonawca odpowiada za prawidłowe dobranie wielkości okien w stosunku do otworów!!! ...święte słowa ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 05.09.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Ja tego wcale nie neguję. Ale są sytuacje nietypowe, wyraźnie powiedziane wszystkie "za i przeciw", wydaje się że zrozumiane przez Klienta, rozwiązania inne wręcz przez niego wumuszone, a potem na budowie zastaje się co innego. Wcale też nie mówię, że autorka postu jest tu winna, nie mi to rozstrzygać - z resztą - ona też nie jest pewna tej sytuacji. Mi chodzi o ogół, żeby nie ferować wyroków nie znając całej sytuacji - bo może będą one krzywdzące. A z drugiej strony - to jak się ma np. taki balkon z dużym luzem górnym do przeciętnej rolety - jedno i drugie nie ma mocowania na górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts