Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

będę niepopularny - nienawidzę psa sąsiada!

bobiczek

Recommended Posts

Bobiczku w zasadzie masz rację z tym przeniesieniem psa, tyle, że przemeblować pokój łatwiej, niż wybudować nowy kojec dla psa :rolleyes:

Współczuję sąsiadów :(

U nas pomogły petardy. Nie jakieś koszmarnie głośne ale wystarczająco aby pies się wystraszył. Mąż kupił dużą paczkę a ubyło ich może raptem 10sztuk.

Pierwszego dnia może 3 szt, a potem " dawka przypominająca". Bum, na naszej działce, ok. 40 metrów od ujadacza załatwiał sprawę na długi czas. Za każdym razem trzeba było otworzyć drzwi tarasowe, które otwierają się z charakterystycznym dzwiękiem ( otwieranie klamki i zatrzask) i zrobić bum. W tej chwili w razie konieczności wystarczy już tylko otworzyć i zamknąć drzwi tarasowe :-)..... Ale tak właściwie to nawet nie pamiętam dokładnie kiedy była taka okoliczność. Wadomo, że pies szczeka sobie nadal - taka jego natura - ale jest to krótkie szczek szczek na kota czy innego wroga. Skończyło się stawanie na górce(miał taką) i monotonne godzinne sesje szczekania w pustą przestrzeń.

• Odpowiedzi 90
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bobiczku a nie dało by się tego psa na smakołyk jakiś???

Przekabacić na swoją stronę...

Bo jak mówisz goście u sąsiadów bywają to wtedy pies w kojcu ląduje, czy jak? To nie moża za Wami wzdłuż ogrodzenia wtedy biegać, nieee???

Chyba powinieneś spróbować po prostu się dobrze psu kojarzyć, próba głosu ze zwierzami nie ma sensu, tu trzeba sposobu;)

Najgłupszy pomysł z możliwych. Jak myślisz... daleko uciekniesz? A pies dopiero wtedy odważny... ucieka, znaczy się boi, trzeba gonić...

Petardy testowałem. Na kaukazie sąsiada robiącym o 3-4 w nocy koncert do księżyca. Okazał się wyuczalny- nawet niewiele poszło.

Gaz pieprzowy. Najprostsze.

Swoją drogą... robotę taką mam, że czasami jednego dnia obejrzę i 5-6 wsiowych podwórek... a na każdym kundli wszelakiej maści i różnego gabarytu do oporu.

I to one mi schodzą z drogi, nie ja im. Jedna lekko naderwana nogawka przez 10 lat. Mój błąd, za wcześnie tyłem się odwróciłem.

Bardziej mi chodziło o to jak mogę się bronić. Jakaś pałka, gaz?

wiesz zawsze może próbować gazem pieprzowym w końcu bies tez ma oczy więc może ci się uda i cię nie pogryzie ale nie wiem czy to jest skuteczne co do paralizatora to musisz się do niego bardzo zbliżyć a tego chyba wolisz uniknąć

Od jakiegoś czasu szczekanie mojego psa bardzo przeszkadza sąsiadom ( dodam że mieszkamy obok siebie od 2 lat)

Mój pies nie szczeka prawie wcale, szczeka tylko wieczorem i w nocy jak zamkne go na wybiegu lub w kojcu. Szczeka około godziny a potem przestaje i idzie spać.

Ostatnio sąsiedzi maja wielkie pretensje do mnie i straszą że mam cos z tym zrobić bo........

NIe mogę znaleźć przyczyny tego szczekania, bo pies w dzień, niezależnie od tego czy jest zamkniety na wybiegu, czy biega swobodnie po działce to nie szczeka wcale.

Pozdrawiam Betsi

Jak często wychodzisz na smyczy z psem na spacer?

Jak długo trwa spacer z psem?

Ile czasu pies przebywa w kojcu w ciągu doby?

Jaką pracę pies dla Ciebie wykonuje w domu?

wiesz zawsze może próbować gazem pieprzowym w końcu bies tez ma oczy więc może ci się uda i cię nie pogryzie ale nie wiem czy to jest skuteczne co do paralizatora to musisz się do niego bardzo zbliżyć a tego chyba wolisz uniknąć

Paralizator to raczej nie :D Po za tym pewnie kosztuje bardzo dużo. Taki zwykły gaz chyba wystarczy.

faktycznie w porównaniu z gazem za 15 zł paralizator jest drogi bo chodzi około 200 ... i faktycznie wolałabym aż tak blisko niego się nie znaleźć, nigdy nie testowałam gazu na żadnym zwierzaku nie byłam też do tego zmuszona a nawet jak byłam nie miałam go przy sobie więc nie umiem powiedzieć czy działa ale sądzę że powinien

Jak często wychodzisz na smyczy z psem na spacer?

Jak długo trwa spacer z psem?

Ile czasu pies przebywa w kojcu w ciągu doby?

Jaką pracę pies dla Ciebie wykonuje w domu?

Wychodzę z psem na spacer 3 razy dziennie ( 2xpo 30 min i raz wieczorem ok. 10-15 min). Zdecydowanie większą część dnia pies biega swobodnie po ogrodzie, zamykam go na wybiegu na noc.

A jakie prace pies wykonuje? Chyba nie za bardzo może cos dla mnie zrobić poza wspolna zabawą:)

Przeniesienie kojca w inne miejsce ogrodu nic nie zmieni, bo wtedy będzie bliżej innych sąsiadów.

Stosowanie petard żeby wystraszyć psa żeby nie szczekal to jeden z najgłupszych pomysłów jakie słyszałam. Jeśli pies zrobi się strachliwy ( a może po takiej" kuracji") to będzie szczekal jeszcze więcej i przy każdej okazji!!

Ciekawe dlaczego inni sąsiedzi, których psy szczekają wieczorami nie przejmują się tym tak bardzo

Przecież nie pojde do wszystkich wkolo i nie powiem im że mają coś zrobić ze swoimi psami, bo jak one szczekaja to i mój pies szczeka a wtedy moi sąsiedzi się denerwują.

Z Waszych opisów widać że macie gorsze problemy z psami sąsiadów niż krótkie, wieczorne szczekanie.

Pozdrawiam

Betsi

A jakie prace pies wykonuje? Chyba nie za bardzo może cos dla mnie zrobić poza wspolna zabawą:)

Moze robic slad , moze isc na trening , mozesz robic z nim posluszenstwo i sie zmeczy psychicznie . Jesli spacer na smyczy po te 30 minut to zapomnij , ze to cos dla psa znaczy ;)

Moj pies szczeka rowniez bardzo malo , za to burki u sasiadow masakra . Ciagle z przerwami .

A Tobie nie przeszkadza jak on szczeka ? Mnie chyba cholera by wziela gdyby moj dawal jak inne psy .

Wychodzę z psem na spacer 3 razy dziennie ( 2xpo 30 min i raz wieczorem ok. 10-15 min). Zdecydowanie większą część dnia pies biega swobodnie po ogrodzie, zamykam go na wybiegu na noc.

W tym chyba jest problem.

2 razy dziennie po 30 min i 1 raz 15 min jest bez sensu.

Lepiej raz i porządnie. Zamiast tych 3 krótkich wyjść, wyprowadź psa, np raz wieczorem tak na godzinę do półtorej. Wtedy się zmęczy i będzie pracował. Zaklinacz psów Cesar Millan zaleca 2 takie długie spacery w ciągu dnia, zależy jaki pies.

Tak właśnie jest, że spacer i zabawa zastępuje pracę, do której każdy pies jest stworzony (czytaj: polowania, aportowanie zdobyczy, stróżowanie, zaganianie stada, ciągnięcie sań, penetrowanie nor itd. itp...)

Edytowane przez zyzolek

• 2 weeks później...
Moze robic slad , moze isc na trening , mozesz robic z nim posluszenstwo i sie zmeczy psychicznie . Jesli spacer na smyczy po te 30 minut to zapomnij , ze to cos dla psa znaczy ;)

Moj pies szczeka rowniez bardzo malo , za to burki u sasiadow masakra . Ciagle z przerwami .

A Tobie nie przeszkadza jak on szczeka ? Mnie chyba cholera by wziela gdyby moj dawal jak inne psy .

Dziękuję wszystkim za porady odnośnie" pracy" psa.

Wyglada na to że spacery za krótkie a i w ogrodzie potrenować można:)

Mi nie przeszkadza jak mój pies szczeka te 15 minut wieczorem, ale też przeszkadzają mi psy sąsiadów które i pól nocy potrafią ujadać.

Pozdrawiam

Betsi