Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forma do cegieł glinianych, jak wykonać..

m4rsh4ll

Recommended Posts

Dawno temu większość ludzi była "nie czytata i nie pisata" w związku z tym aby jako tako się porozumiewać wymyślono min. miary odległości skojarzone z człowiekiem. I tak powstał "cal" czyli szerokość kciuka człowieka, "stopa" czyli długość stopy, "łokieć" , itd..

Są państwa gdzie te jednostki cały czas są na czasie.

Panowie ale kto tu mówi o wypalaniu cegieł ? Ja nie zamierzam ich wypalać.. Widziałem dzisiaj cegły z domieszką słomy w cegielni, natomiast do ścianek działowych można także użyć cegieł bez dodatku sieczki słomianej z innymi materiałami i w kształcie przypominającym dzisiejszą cegłę. Receptury są stare i znane, można uzyskać bardzo silne cegły gliniane..

btw o co chodzi z tą prasą ? :)

Takie coś, o czym piszesz, to tzw. glina lekka. To się formuje za pomocą pras właśnie. I tam jest sporo tej słomy.

Tu masz świetny materiał obrazkowy o różnych rodzajach budownictwa glinianego:

Panowie powolutku, nie ma się co rozpalać, nie wiem czy coś z tego wyjdzie, ale bardzo bym chciał mieć w domu wewnętrzne ściany z cegieł glinianych, zewnętrzne też, ale to wszystko jest w fazie "może tak, może nie" najpierw muszę poeksperymentować z różnymi materiałami a to wymaga dużo czasu, tak czy inaczej będę informował o jakichkolwiek postępach..

Dziękuje Adamie za pomysły, jeśli masz jeszcze jakieś wal śmiało. Chętnie poczytam..

Jeśli chodzi o tynki, nie wiem zależnie jak będą wyglądać surowe cegły w powiązaniu z różnymi materiałami i czy takie cegły będą mogły przyjmować duże obciążenia.. szafki obrazy itd.. jeśli nie to zostaje cegła wypalona rozbiórkowa..

Edytowane przez m4rsh4ll

Budowano też tak, że stawiano ściany warstwowe.

Zewnętrzna z cegły wypalanej, mocna, nośna i ... ładna,

Bo z cegły się da cuda wybudować.

W tej ścianie zostawiano pustkę powietrzną, czasem wypełnianą sieczką mieszaną z wapnem.

Od wewnątrz była cegła surowa, nie wypalana.

Oczywiście - warstwy były poprzewiązywane, aby się trzymały i wzajemnie uzupełniały.

To było naprawdę o wiele "cieplejsze" jak inne technologie.

Obawiam się, że dziś już byłoby to poza obowiązującymi współczynnikami.

Trzeba by mocno modyfikować taką konstrukcję.

Wtedy wewnątrz masz ścianę, którą tylko zatrzeć - i jest tynk.

Adam M.

m4rsh4ll zaglądnij sobie do tego wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?59812-Jak-SAMEMU-odlać-z-betonu-ładną-kostkę-brukową&p=5390046#post5390046

Kolega jouu chciał przy pomocy takiej maszynki kostkę z betonu wyrabiać co nie wydawało się szczęśliwym pomysłem ale do cegieł z gliny może być ciekawe. Nawet jeśli nie wprost to jako jakaś inspiracja do ułatwienia sobie życia.