kajman3003 04.09.2012 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Witam. Otóż mam taki problem: podczas malowania wałkiem zdarzają się miejsca gdzie farba(bądź gładź)odchodzi=lepi się do wałka zostawiając po sobie prześwity i efekt łuszczącej się ściany, Jeśli ktoś chciałby zapytać co było ze ścianą robione - zdrapana była całkowicie poprzednia stara farba, zdrapana była w większości poprzednia gładź(to co zostało nie chciało odejść od ściany chyba że bym wykuł z tynkiem), grunt, 2 warstwy gładzi+1na pokrycie małych zadrapań i otworków po pęcherzykach powietrza w gładzi, biała farba a na to kolor i przy drugiej warstwie koloru właśnie pojawiają się takie kwiatki(wałek wg mnie nieistotny a jeśli ktoś się z tym nie zgodzi to od razu niech uargumentuje dlaczego tylko w 2 miejscach a nie na wszystkich ścianach tak się zachowuje). Producentów używanych materiałów podawać nie będę bo wolę uniknąć tu sprzeczek osób faworyzujących dane marki. Chciałbym zapytać co z tymi kwiatkami zrobić ? Za rady co mogłem zrobić wcześniej i czego nie powinienem dziękuję z góry. Że mogę zdrapać wszystko i kłaść od początku zmieniając marki materiałów też wiem dlatego pytam konkretnie jak można się tego pozbyć, zmniejszyć widoczność owych kwiatków(są to 2 placki wielkości naleśnika dlatego wolałbym się tego pozbyć bez konieczności drapania i robienia od nowa ok 20m2 ściany). Z góry dziękuję za wszystkie użyteczne rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek m 04.09.2012 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Przyczyn może być kilka niedokładne pokrycie całej ściany gruntem, malowanie na niewyschnięty grunt Musisz poczekać aż ściana całkowicie wyschnie, pokryć ubytki szpachlą, poczekać do wyschnięcia, zagruntować i najlepiej pomalować na drugi dzień gwarantuje że to pomoże ściana prawdopodobnie ma zbyt dużo wilgoci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 05.09.2012 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Może być jeszcze jedna przyczyna IMHO dosyć prawdopodobna, nieodpylona ściana przed gładzią lub farbą podkładową. Jeśli tak to wiele się nie poradzi. Można porzucić wałek, malować pędzlem i modlić się żeby nie odpadło, albo drapać i robić wszystko od nowa, tym razem porządnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts