krzysztof_kf 04.09.2012 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Tak jak w temacie czym pomalować płytę hdf macie jakieś pomysły ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof_kf 25.07.2013 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Pomoże ktoś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 25.07.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Zadałeś wyjątkowo nieprecyzyjne pytanie. Mówi się że nie ma głupich pytań, ale Twoje niestety jest bliskie tej kategorii.... Napisz co robisz, jaki chcesz uzyskać efekt to coś się doradzi. Ogólnie HDF to taka bardzo twarda tektura. Więc pomalujesz go wszystkim tym, co maluje po papierze. Od akwareli przez wszelkie farby akrylowe (nawet takie do ścian, płyta GK to przecież tez tektura) po wszelkiej maści lakiery do drewna (i nie tylko). Kwestia odpowiedniego przygotowania powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewelinna90 19.10.2018 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2018 To ja się podłączę pod głupie pytanie... hdf-ka do celów dekoracyjnych. Czym pomalować zeby nie spuchla? Wystarczy zagruntowac i moge pomalowac takim np testerem farby do scian? Chce pomalowac maly element, powiedzmy 10x10cm. A lakierobejca? Z gory dziekuje za odpowiedz.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonicsquad 19.10.2018 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2018 Witam. To może ja. HDF jako prasowana pulpa papierowa średnio nadaje się do malowania, co jednak nie jest możliwe. Pomalować można owszem, ale farbami kryjącymi powierzchniowo jak np olejna czy akrylowa. Jeżeli interesuje nas tylko zabezpieczenie można polakierować chociażby lakierem w sprayu. Stosowanie lakierobejcy mija się z celem, jako że bejca ma za zadanie nadać kolor słojom drewna i dodatkowo zabezpieczyć lakierem. Malowanie po takiej płycie spowoduje rozmazywanie barwnika. Najpopularniejsza grubość to chyba 3mm co sprawia, że łatwo puchnie. Najlepiej przeprowadzić test na kawałku i stwierdzić czy farba nie powoduje odkształcenia płyty. Dodatkowym problemem jest gładka powierzchnia płyty. Muszę jednak przyznać, że widywałem takie malowane po prostu farbą akrylową do ścian i nic im nie było.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrightShadow 19.06.2023 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2023 Nie wiem, kto Panom naopowiadał takich bzdur, że HDF spuchnie po pomalowaniu. Drogi @krzysztof_kf, nic nie spuchnie. Sam malowałem całą płytę 3mm grubości farbą białą Drewnochron (taka satynowa). Malowałem wałkiem 3 warstwy, bo płyta mocno wpija farbę i wymagała kilkukrotnego malowania do odpowiedniego pokrycia. Oczywiście podejrzewam, że jak kto wyleje farbę na powierzchnie to jest szansa, że może trochę spuchnąć powierzchnia z uwagi na nadmiar wody (farba wodorozcieńczalna). Polecam normalną farbę do drewna/metalu - akrylową. Jeżeli chcesz tylko zabezpieczyć powierzchnie zostawiając kolor HDFu, to pewnie bezbarwny lakier na bazie żywic (np. do podłogi) spokojnie da radę. Osobiście robię projekt, w którym mój HDF będzie pomalowany na biało (kilkukrotnie), następnie grubo zalakierowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts