Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Witam czym pomalowac płytę hdf ??

krzysztof_kf

Recommended Posts

• 10 months później...

Zadałeś wyjątkowo nieprecyzyjne pytanie. Mówi się że nie ma głupich pytań, ale Twoje niestety jest bliskie tej kategorii....

Napisz co robisz, jaki chcesz uzyskać efekt to coś się doradzi. Ogólnie HDF to taka bardzo twarda tektura. Więc pomalujesz go wszystkim tym, co maluje po papierze. Od akwareli przez wszelkie farby akrylowe (nawet takie do ścian, płyta GK to przecież tez tektura) po wszelkiej maści lakiery do drewna (i nie tylko). Kwestia odpowiedniego przygotowania powierzchni.

• 5 years później...
Witam. To może ja. HDF jako prasowana pulpa papierowa średnio nadaje się do malowania, co jednak nie jest możliwe. Pomalować można owszem, ale farbami kryjącymi powierzchniowo jak np olejna czy akrylowa. Jeżeli interesuje nas tylko zabezpieczenie można polakierować chociażby lakierem w sprayu. Stosowanie lakierobejcy mija się z celem, jako że bejca ma za zadanie nadać kolor słojom drewna i dodatkowo zabezpieczyć lakierem. Malowanie po takiej płycie spowoduje rozmazywanie barwnika. Najpopularniejsza grubość to chyba 3mm co sprawia, że łatwo puchnie. Najlepiej przeprowadzić test na kawałku i stwierdzić czy farba nie powoduje odkształcenia płyty. Dodatkowym problemem jest gładka powierzchnia płyty. Muszę jednak przyznać, że widywałem takie malowane po prostu farbą akrylową do ścian i nic im nie było....

• 4 years później...
Nie wiem, kto Panom naopowiadał takich bzdur, że HDF spuchnie po pomalowaniu. Drogi @krzysztof_kf, nic nie spuchnie. Sam malowałem całą płytę 3mm grubości farbą białą Drewnochron (taka satynowa). Malowałem wałkiem 3 warstwy, bo płyta mocno wpija farbę i wymagała kilkukrotnego malowania do odpowiedniego pokrycia. Oczywiście podejrzewam, że jak kto wyleje farbę na powierzchnie to jest szansa, że może trochę spuchnąć powierzchnia z uwagi na nadmiar wody (farba wodorozcieńczalna). Polecam normalną farbę do drewna/metalu - akrylową. Jeżeli chcesz tylko zabezpieczyć powierzchnie zostawiając kolor HDFu, to pewnie bezbarwny lakier na bazie żywic (np. do podłogi) spokojnie da radę. Osobiście robię projekt, w którym mój HDF będzie pomalowany na biało (kilkukrotnie), następnie grubo zalakierowany.