Rodmano 04.09.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 (edytowane) Witam wszystkich użytkowników forum ! To mój pierwszy post na forum i od razu mam pytanie. Kupiliśmy działkę w Gdańsku, powierzchnia 860 m2 i chcemy na niej postawić 2 domy o powierzchni zabudowy 86 m2 każdy. Przewidywana powierzchnia każdego domu to około 170 m2. Czy takie 2 budynki można obsłużyć jedną pompą ciepła, czy to będzie wydajna instalacja? Na działce aktualnie stoi stary dom, który był/jest ogrzewany gazem ,więc przyłącze jest. z góry serdeczne dzięki za odpowiedź pozdrawiam Edytowane 4 Września 2012 przez Rodmano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sledz98 05.09.2012 02:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Pewnie że się da, kwestia tylko kosztów instalacji. Przy tej wielkości działki wchodzi w grę albo bezpośrednie parowanie (np. Zirius) albo odwierty + pompa pędzona glikolem. Ja mogę się pochwalić ziriusem, zapraszam do odwiedzin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 05.09.2012 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Dlaczego jedną, a nie dwiema? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 05.09.2012 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Pewnie że się da, kwestia tylko kosztów instalacji. Przy tej wielkości działki wchodzi w grę albo bezpośrednie parowanie (np. Zirius) albo odwierty + pompa pędzona glikolem. Ja mogę się pochwalić ziriusem, zapraszam do odwiedzin A czy wogóle jest sens robić taką instalację na 2 domy, czy jakieś koszty dzielą się wtedy na pół? Co znaczy to bezpośrednie parowanie ? Mi znajomi mówili właśnie o odwiertach w głąb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.09.2012 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Jedna pompa np 20kW wyjdzie taniej, niż dwie 10kW.I to chyba jedyna oszczędność. Dolne źródło (odwierty) wyjdzie praktycznie 2x drożej w przypadku dużej pompy. Nie wiem, jak z dystrybucją ciepła do domów... Poprzez bufor ? W każdym razie podraża to koszt inwestycji.Do tego sposób rozliczania się z energii ? Bo domy moga być podobne, ale w jednym 20C, w drugim 22C, w jednympreferowany prysznic, w drugim wanna.Więc konieczne ciepłomierze - kolejny koszt. Moim zdaniem bez sensu.To już lepiej wziąć jednego wykonawcę do dwóch bliźniaczych instalacji i wynegocjować znaczący rabat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 06.09.2012 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Jedna pompa np 20kW wyjdzie taniej, niż dwie 10kW. I to chyba jedyna oszczędność. Dolne źródło (odwierty) wyjdzie praktycznie 2x drożej w przypadku dużej pompy. Nie wiem, jak z dystrybucją ciepła do domów... Poprzez bufor ? W każdym razie podraża to koszt inwestycji. Do tego sposób rozliczania się z energii ? Bo domy moga być podobne, ale w jednym 20C, w drugim 22C, w jednym preferowany prysznic, w drugim wanna. Więc konieczne ciepłomierze - kolejny koszt. Moim zdaniem bez sensu. To już lepiej wziąć jednego wykonawcę do dwóch bliźniaczych instalacji i wynegocjować znaczący rabat. Ok, dziękuję serdecznie za odpowiedź. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 08.09.2012 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2012 Pewnie że się da, kwestia tylko kosztów instalacji. Przy tej wielkości działki wchodzi w grę albo bezpośrednie parowanie (np. Zirius) albo odwierty + pompa pędzona glikolem. Ja mogę się pochwalić ziriusem, zapraszam do odwiedzin I powietrze woda:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts