Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

1 pompa na 2 domy

Rodmano

Recommended Posts

Witam wszystkich użytkowników forum !

To mój pierwszy post na forum i od razu mam pytanie. Kupiliśmy działkę w Gdańsku, powierzchnia 860 m2 i chcemy na niej postawić 2 domy o powierzchni zabudowy 86 m2 każdy. Przewidywana powierzchnia każdego domu to około 170 m2.

Czy takie 2 budynki można obsłużyć jedną pompą ciepła, czy to będzie wydajna instalacja?

Na działce aktualnie stoi stary dom, który był/jest ogrzewany gazem ,więc przyłącze jest.

z góry serdeczne dzięki za odpowiedź

pozdrawiam

Edytowane przez Rodmano

Pewnie że się da, kwestia tylko kosztów instalacji. Przy tej wielkości działki wchodzi w grę albo bezpośrednie parowanie (np. Zirius) albo odwierty + pompa pędzona glikolem. Ja mogę się pochwalić ziriusem, zapraszam do odwiedzin :)

A czy wogóle jest sens robić taką instalację na 2 domy, czy jakieś koszty dzielą się wtedy na pół?

Co znaczy to bezpośrednie parowanie ?

Mi znajomi mówili właśnie o odwiertach w głąb.

Jedna pompa np 20kW wyjdzie taniej, niż dwie 10kW.

I to chyba jedyna oszczędność.

Dolne źródło (odwierty) wyjdzie praktycznie 2x drożej w przypadku dużej pompy.

Nie wiem, jak z dystrybucją ciepła do domów... Poprzez bufor ? W każdym razie podraża to koszt inwestycji.

Do tego sposób rozliczania się z energii ? Bo domy moga być podobne, ale w jednym 20C, w drugim 22C, w jednym

preferowany prysznic, w drugim wanna.

Więc konieczne ciepłomierze - kolejny koszt.

Moim zdaniem bez sensu.

To już lepiej wziąć jednego wykonawcę do dwóch bliźniaczych instalacji i wynegocjować znaczący rabat.

Jedna pompa np 20kW wyjdzie taniej, niż dwie 10kW.

I to chyba jedyna oszczędność.

Dolne źródło (odwierty) wyjdzie praktycznie 2x drożej w przypadku dużej pompy.

Nie wiem, jak z dystrybucją ciepła do domów... Poprzez bufor ? W każdym razie podraża to koszt inwestycji.

Do tego sposób rozliczania się z energii ? Bo domy moga być podobne, ale w jednym 20C, w drugim 22C, w jednym

preferowany prysznic, w drugim wanna.

Więc konieczne ciepłomierze - kolejny koszt.

Moim zdaniem bez sensu.

To już lepiej wziąć jednego wykonawcę do dwóch bliźniaczych instalacji i wynegocjować znaczący rabat.

Ok, dziękuję serdecznie za odpowiedź.

pozdrawiam