Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolor okien PVC a właściwości

Recommended Posts

Jesteśmy zdecydowani na okna PVC w całym domu, i na pewno będą białe od wewnątrz, ale do naszej elewacji pasowałaby raczej okleina drewnopodobna lub ciemny brąz. Mamy duże przeszklenia od strony południowo-wschodniej (m.in. podwójne rozsuwane drzwi balkonowe, trzy okna po 2m szerokości) i obawiam się, że ciemny kolor spowoduje większą niestabilność profilu. Czy kolor ma duże znaczenie?

Jesteśmy zdecydowani na okna PVC w całym domu, i na pewno będą białe od wewnątrz, ale do naszej elewacji pasowałaby raczej okleina drewnopodobna lub ciemny brąz. Mamy duże przeszklenia od strony południowo-wschodniej (m.in. podwójne rozsuwane drzwi balkonowe, trzy okna po 2m szerokości) i obawiam się, że ciemny kolor spowoduje większą niestabilność profilu. Czy kolor ma duże znaczenie?

Oczywiście, że ciemne kolory powodują większe nagrzewanie się ram, ale jeśli producent ma doświadczenie i wykona odpowiednie otwory technologiczne, wówczas nic złego nie powinno się dziać z oknem. Odpowiedzialność za to bierze producent, więc najlepiej poszukać takiego, który rzeczywiście ma doświadczenie w produkcji takich okien. Trzeba tu też przewidzieć większe szczeliny dylatacyjne, ale zalecenia montażowe też powinien dać producent okna.

Dodam,że bez wzglądu na to z jakiego materiału wybierzesz okna , kwestia koloru wyglada tak samo. Po prostu najlepsze( najbardziej trwałe)

są okna w kolorze białym , najgorsze ( najszybciej następują procesy starzenia/ niszczenia ) okna czarne , wynika to z nagrzewania i promieniowania UV świadła słonecznego.

Witam

Dodam,że bez wzglądu na to z jakiego materiału wybierzesz okna , kwestia koloru wyglada tak samo. Po prostu najlepsze( najbardziej trwałe)

są okna w kolorze białym , najgorsze ( najszybciej następują procesy starzenia/ niszczenia ) okna czarne , wynika to z nagrzewania i promieniowania UV świadła słonecznego.

hmmm no chyba nie do końca,

materiał z którego wykonane są okna ma bardzo istotny wpływ zarówno na żywotność okna jak i na jego "pracę" - rozszerzalność termiczną.

Nie można zrównywać okien drewnianych, pcv i alu w kwestiach materiałowych ich rozszerzalność cieplna jest zasadniczo różna owszem każdy z tych materiałów będzie ulegał większej rozszerzalności im ciemniejsza będzie jego powierzchnia ale nawet czarne aluminium nie osiągnie takich wartości jak białe pcv.

Z tego co Pan napisał okno aluminiowe lakierowane na jasny kolor będzie trwalsze niż lakierowane na ciemny - nie wydaje mi się takie uzależnienie może dotyczyć okien drewnianych.

Pozdrawiam

Ciekawy temat. Planuję wszędzie pcv antracyt, a u mnie 80% okien jest na ścianach pd-zach i pd-wsch. Założyłam z góry, że producenci biorą pod uwagę wszystkie aspekty zastosowania ciemnej okleiny również na takiej ekspozycji i wprowadzają na to jakąś poprawkę, ale muszę popytać - a zamawianie okien tuż, tuż....

Dla ścisłości: oczywiście zdaję sobie sprawę, że biały kolor powoduje mniejsze nagrzewanie materiału, niż czarny, ale chodziło mi o to, jakie na to znaczenie praktyczne w przypadku okien - np. czy zużyją się dwa razy szybciej od białych? Czy różnica jest drastyczna?

Bez przesady - ramy okien białych także zużywają się pod wpływem promieniowania i kwaśnych deszczów - jeżeli gdzies zauważymy okna pożółkłe z szarymi wżerami, to własnie jest ten efekt. W oknach kolorowych ciemnych idzie raczej by producent nie "zapomniał" o wewnętrznych otworach odprężających oraz aby szczeliny montazowe miały odpowiednio większą szerokość. Także mocowanie powinno być na tyle "elastyczne" aby umożliwiało pracę ram okiennych - a więc nie może być montowane na sztywno dyblami. Trwałość samej folii może być nawet wyższa, bo zawierająone często film UV zabezpieczający przed skutkami promieniowania. A więc bez nadmiernych obaw, jednak z przypilnowaniem staranności wykonania zarówno samego okna, jak i jego montazu. pzdr

Dla ścisłości: oczywiście zdaję sobie sprawę, że biały kolor powoduje mniejsze nagrzewanie materiału, niż czarny, ale chodziło mi o to, jakie na to znaczenie praktyczne w przypadku okien - np. czy zużyją się dwa razy szybciej od białych? Czy różnica jest drastyczna?

Bez przesady - ramy okien białych także zużywają się pod wpływem promieniowania i kwaśnych deszczów - jeżeli gdzies zauważymy okna pożółkłe z szarymi wżerami, to własnie jest ten efekt. W oknach kolorowych ciemnych idzie raczej by producent nie "zapomniał" o wewnętrznych otworach odprężających oraz aby szczeliny montazowe miały odpowiednio większą szerokość. Także mocowanie powinno być na tyle "elastyczne" aby umożliwiało pracę ram okiennych - a więc nie może być montowane na sztywno dyblami. Trwałość samej folii może być nawet wyższa, bo zawierająone często film UV zabezpieczający przed skutkami promieniowania. A więc bez nadmiernych obaw, jednak z przypilnowaniem staranności wykonania zarówno samego okna, jak i jego montazu. Jedyne obawy może budzić duży balkon przesuwny, ale odpowiedzialność za niego bierze na siebie producent, dlatego warto wybrać takiego, który zrobi to z pełną gwarancją powodzenia. pzdr

No to dobra - doradźcie mądrzy ludzie kompletnemu lajkonikowi ;)

Problem jest taki - mam wielkie okna w projekcie, ale większość fixów, np na okno o wym. 2,20 wys i 3,30 szer otwiera się jedna część, 2 są stałe. Okna będa na pewno ciemne i od strony pd-zach i pd-wsch (największe od pd-zach). Na co zatem montować - na kotwy czy na dyble, skoro z tego co wyczytałam, za dyblami przemawia fakt, że przeszklenia są duże, ciężkie (3 szyby) i w dużej części stałe, a blokno teraz zabił mi ćwieka, że mocowanie jednak powinno być bardziej elastyczne?

Od razu mówię, że firma jeszcze nie wybrana.

Witam

Od razu mówię, że firma jeszcze nie wybrana.

skoro nie wybrana to zrób potencjalnym test na to kto jak i dlaczego takie gabaryty wykona i zamontuje - da to C dobry pogląd na ich "fachowość" :)

co do montażu to chyba najlepszy sposób to kotwy oczywiście odpowiednie a nie wykonane z blaszki :) no i odpowiednio przytwierdzone do ściany - odpowiednie wkręty/kołki do odpowiedniego materiału budowlanego.

Pozdrawiam

Ach, z tymi firmami to osobna historia - obeszłam już kilkanaście i z połowy przynajmniej mam wyceny. Pozostała połowa albo zrobi takie okna, ale bez gwarancji (to ja dziękuję), albo w ogóle nie zrobi - bo za szerokie. A wśród tych, co wycenili, różnice sięgają 100% i więcej :eek:

To z kolei rodzi pytanie, czy te firmy, które chcą zrobić, są wiarygodne - skoro inni boją się podjąć. Albo - kogo wybrać, skoro może to wygenerować kilkanaście tys różnicy w kosztach. Echhh...

....Także mocowanie powinno być na tyle "elastyczne" aby umożliwiało pracę ram okiennych - a więc nie może być montowane na sztywno dyblami.

Właśnie o tym samym dziś rozmawiałem z Klientem. Mam za sobą krótkotrwały zachwyt dyblami - wróciłem do niezawodnyck, dobrych (odpowiednio grubych) kotew. Dla mnie okno zadyblowane nie ma możliwości pracy pod wpływem temperatury, więc jak się nie może wyciągnąć, to się wykręci - gdzieś ta siła musi znaleźć ujście... mam wrażenie że w takiej sytuacji cała idea pozostawiania klocków wypierających to "pic na wodę"..

E tam. Nie popadajmy w skrajności. Tynk, pianka - swoje robią i potrafią przez wiele lat utrzymać okno w dobrym stanie. Co nie znaczy że to prawidłowy montaż, bo może się okazać, że przez lata dom będzie stał bez tynków, albo te będą słabe i odbije się to na oknie..

Skoro tak wazne jest stosowanie klocków podporowych po przekątnej a koniecznie ich usnięcie z drugiej strony by okno mogło sobie zapracować, to jak to się ma do owych dybli ustawiających okno na sztywno w ramie?