pom_pla 05.09.2012 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 (edytowane) Witam wszystkich , jestem posiadaczem PC którą sam wykonałem , dodatkowo by było widac ile kosztuje ogrzewanie tego typu wykonałem strone http://www.pompaciepla-24.pl na której jest pokazana wizualizacja . Edytowane 21 Czerwca 2013 przez pom_pla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 05.09.2012 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Bardzo ładna, keep up the good job! Brakuje jednak bardzo ważnego: ciepłomierz / watomierz. Bez tego nie sposób ocenić czy pompa jest "sukcesem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pom_pla 05.09.2012 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Niestety sie nie zmiesciło , ale na stronie bede wpisywał COPa na podstawie obliczeń przepływu - bo mam wodomierz- i róznicy temperatur.w tej chwili własnie sie grzeje ciepła woda i cop jest 4.17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 05.09.2012 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 A reszta jest na dallasach? A jeśli, to do czego je wsadziłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pom_pla 05.09.2012 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 TAK dallasy a podpiete jest to do takiego małego ustrojstwa które zinatalował mi informatyk , jak sie dowiem co to , to napisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 06.09.2012 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Piękne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 06.09.2012 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 pompacieplaWitam kolegę. Mam kilka pytań:Ile masz tych 15-to metrowych odwiertów? Jaka moc grzewcza PC?Z jaką mocą pracują poszczególne pompy obiegowe?Jaką ma pojemność bufor/sprzęgło?Jaka powierzchnia wężownicy?W całym domu grzejniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pom_pla 06.09.2012 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 (edytowane) Witam. Odwiertów mam 20 , w 5 obiegach po 150 mb kazdy ,d.z przewymiarowane bo mam gline i ił ale mysle ze nazłośc sobie nie zrobiłem moc pompy 10 kW pompy obiegowe to d.z. ,,omnia 250,, naprawde pobiera 180W g.z ,, Leszno ,, na 3 biegu bufor 750dm3 węzownica ---- 50 mb miedz fi 15 podłogówka w przedpokojach i w łazienkach reszta to grzejniki Edytowane 6 Września 2012 przez pom_pla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 07.09.2012 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Kawał dobrej roboty ! gratuluję ! gdzieś wyczytałem że odwierty sam robiłeś, możesz napisać jak ? masz wiertnicę ? Wklej fotki kotłowni jak to wszystko wygląda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 07.09.2012 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Co to za urządzonko, co generuje taką ładną stronkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pom_pla 07.09.2012 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Wiertnica ? konstrukcja własna - silnik elektryczny z mocnym reduktorem , wszystko na stelażu 4 metrowym i dokrecane rury po 2 m jako przedłuzenie wiertła i najwazniejsze duzy , bardzo duzy strumień wody by urobek wypłukać na powierzchnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 07.09.2012 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Nim otrzymam odpowiedź na pytanie pozwolę sobie zadać jeszcze jedno.Przeglądając ową wizualizację i porównując ją z tą viessmanna zauważyłem, że w obu przypadkach CWU kręci się na wg mnie bardzo niskich temperaturach 38*-42*C. Czy oby naprawdę ta temperatura jest komfortowa czy tylko chodzi o COP. Ja u siebie mam 45*C i jakoś nie twierdzę, że jest za dużo. 38*C to już naprawdę rewelacji nie ma - albo ja jestem inny, albo ktoś się lubi oszukiwać, tak jak sąsiad grzejący gazem 20*C w domu to b. dużo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pom_pla 07.09.2012 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 yaiba83, wizualizacje robił informatyk , umnie stoi laptop z podpietymi dallasami , reszta jest gdzies na serwerach , Jezeli chodzi o twmp cwu , to te 38 st, jest wtedy gdy nikt z niej nie uzywa , sterownik czasowy uruchamia sprezarke z wyprzedzeniem i wtedy jest 40--41. Mozna grzac wode do 50 st , i dolewac zimnej ale poco ?? , Uwierz , jak by ciepła była za zimna to bym dostał ,,po głowie,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 07.09.2012 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 ja u siebie grzeje do 46 st i jak dla mnie jest za ciepla na prysznic...do kapieli juz nie wspominajac....ale grzeje do 46 i mieszam, w ten sposob mam wiekszy zapas cieplej wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pom_pla 07.09.2012 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 (edytowane) yaiba, to jak Mozesz to ,,zmierz ,, ile twoja ciepła woda ma po ,,zmieszaniu,, jezeli oczywiscie zimnej ,,dodajesz,, . A urok PC polega na tym by nie stosowac żadnych pomp mieszających , obejsc itd , bo to sie dobija na cop,,ie Edytowane 7 Września 2012 przez pom_pla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 07.09.2012 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Jeszcze pytanie odnośnie wizualizacji - to była jakaś gotowa aplikacja dostosowana do potrzeb, czy też od a-z pisana pod tą PC?Bardzo mnie to intryguje, bo co prawda jestem informatykiem, ale ze względu na roboty wykończeniowe w domu ciągle nie mam czasu napisać programu pod siebie. Budujący na pewno wiedzą coś na ten temat brrr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pom_pla 07.09.2012 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Strona powstawała 2 miesiące , czy były jakieś szablony ? niewiem , informatyk cały czas cos poprawia po moich sugestiach , np wykres historii temp zew i wew na początku był tylko z ostatniego dnia , a teraz jest z 3 dni .Gdybam ze pisał to od podstaw , ale nie ciągne go za ,,jezyk,, bo to jego ,,chleb,, przeciez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 07.09.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Zdolna bestyja:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.09.2012 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 (edytowane) ja u siebie grzeje do 46 st i jak dla mnie jest za ciepla na prysznic...do kapieli juz nie wspominajac....ale grzeje do 46 i mieszam, w ten sposob mam wiekszy zapas cieplej wody Napisz jak mieszasz? Pytam troszke w odniesieniu do tego watku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?207150-Legionella-jak-uchronic-sie-przed-nimi-majac-PCi PS. Tak teraz mysle, ze chyba chodzi o mieszanie w samej baterii kranowej. Ludzilem sie ze jakos mieszasz w celu nagrzania calej zawartosci zasobnika do zadanej temperatury. Edytowane 7 Września 2012 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 07.09.2012 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 haha....w baterii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts