Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła na żywo

pom_pla

Recommended Posts

Zadaniem na ktorym mozna sie "zaciac" jest oprogramowanie sterownika

Zależy co się chce mieć. W minimalnej wersji wystarczy nawet bardzo prymitywne sterowanie typu on/off choćby sterownikiem pokojowym + zabezpieczenia wyłączające pc w przypadkach awaryjnych (presostaty w pc, termostaty na zasilaniu gz i powrocie z dz). Można to zrealizować nawet na kilku przekaźnikach i wyłącznikach termostatycznych. Ja mam skomplikowany sterownik z pogodówką, a nie używam jego funkcji, tylko steruje pompą on/off sterownikiem pokojowym. Jeśli chce się mieć większy wypas, to już trzeba się bardziej postarać i użyć czegoś procesorowego. Też jestem ciekaw, jak to zrealizował Pompaciepla.

• Odpowiedzi 299
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

rwxw . cholernie mi łyso z powodu bezrobocie przezemnie wywołanego , bo zeby było ciekawie kocioł na ekogroszek też zrobiłem sam , jedyne co kupiłem to reduktor do napedu ;)

a jezeli chodzi o sterowniki to kupiłem takie ;

http://thermoplus.pl/katalog/sterowniki-chlodnicze/sterowniki-chlodnicze/es40.html ma wszystko co potrzebuje sprężarka

oraz

http://thermoplus.pl/katalog/regulatory/regulatory-temperatury/es10.html ten ,,pilnuje temp . w buforze oraz temp na wyjsciu z PC

, jak w kazdej pompie presy HP i LP umnie Danfosa

e tam , stoi juz troche w kotłowni i nie wybuchło;)

niebieska to skraplacz , rura w rurze bo bałem sie ze firmowy wymiennik mi pęknie , bo atesty tylko mają do 30 bar a ja mam r410a

a ta ,,czerwona ,, to dochłodzenie czynnika glikolem który wraca z d.z

p.s, teraz juz wiem ze by wytrzymał firmowy skraplacz tylko odpowiednie cisnienia i pres HP dobrze ustawiony i było by ok , a tak niepotrzebnie tylko zwiekszyło to objetosc urządzenia

Edytowane przez pom_pla

e tam , stoi juz troche w kotłowni i nie wybuchło;)

niebieska to skraplacz , rura w rurze bo bałem sie ze firmowy wymiennik mi pęknie , bo atesty tylko mają do 30 bar a ja mam r410a

a ta ,,czerwona ,, to dochłodzenie czynnika glikolem który wraca z d.z

p.s, teraz juz wiem ze by wytrzymał firmowy skraplacz tylko odpowiednie cisnienia i pres HP dobrze ustawiony i było by ok , a tak niepotrzebnie tylko zwiekszyło to objetosc urządzenia

Wybuchlo, nie wybuchlo. Bal bym sie, ze zatakuje, zgwalci. :-)

Na tych firmowych mial bys znacznie mniejsza "objetosc" urzadzenia.

No i masz taraz taka zalete, ze wiesz jak to wszystko samemu naprawic jak by cos.Naprawde gratuluje zaciecia.

teraz przeczytałem dopiero :)

ale Liwko, zauważ pewną rzecz - same PC polskich producentów nie są drogie - a ktoś to jednak do kupy poskładać musi....to też niestety kosztuje, dolicz do tego porządną obudowę malowaną proszkowo....nazbiera się...

Tak, wiem, masz rację. Jednak co innego montaż jednej, a co innego kilkuset sztuk. Nie kupujesz wtedy podzespołów z alledrogo.pl ale z pierwszego źródła ze sporym rabatem. Dla jednej sztuki to faktycznie chyba nie warto się samemu męczyć, ale i tak szacunek się należy:yes: