mikees 09.09.2012 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 I zaoszczędzisz całe 3m3 betonu, czyli ok. 900PLN samego betonu na stropie to tak ale jego ciężar przekłada się na cały budynek. U mnie w ten sposób i stopy sie zmieniłi i ławy, nie wiele ale jak się policzy to trochę tego będzie. Nie mnie jednak im mmiej betonu tym może wyjśc więcej stali wiec to już konstruktor musi się wypowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikees 09.09.2012 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Na jakiej podstawie? No obliczeń, obliczeń nic z ziemi się nie bierze. i nie znaczy to że jestem zagorzałym zwolenikiem takich pseudo decyzji z kosmosu ale jednak jak pokazuje mój projekt i kolegi te pliczone wg norm po bożemu ni jak mają się do proponowanych na rynku gotowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 09.09.2012 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 No obliczeń, obliczeń nic z ziemi się nie bierze. i nie znaczy to że jestem zagorzałym zwolenikiem takich pseudo decyzji z kosmosu ale jednak jak pokazuje mój projekt i kolegi te pliczone wg norm po bożemu ni jak mają się do proponowanych na rynku gotowców. Kierownik Budowy mając uprawnienie budowlane wykonawcze (a nie projektowe) nie ma prawa dokonywać zmian w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrogenium 20.09.2012 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Kto kiedyś widział ścianki kolankowe wysokości 1,6m i na nich dach rozporowy. Kto kiedyś widział w domku stropy o rozpiętości 6-7m, na tym wszystkim w dowolnym miejscu murowane ścianki działowe, słupy dachu i obowiązkowo 7cm wylewki? Z tabel to korzystało się kiedyś. Obecnie nikt przy zdrowych zmysłach tego nie robi. Jeśli kupuje się projekt typowy i płaci jak za malucha to skrajną naiwnością jest spodziewać się mercedesa. Przekleństwem polskich inwestorów są fałszywe oszczędności-zaoszczędzone kilka tysięcy na etapie projektu oznacza bardzo często kilkanaście czy kilkadziesiąt dodatkowych tys na etapie budowy[/quote Jeden dobrze mówi. Zaoszczędzić 2cm na grubości stropu i na projkcie - śmiechu warte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 20.09.2012 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 hm, to prawda, u mnie największa odległość jest ok 8x8m. Z tym, że to garaż i nad nim jest tylko dach. A na oszczędnościach najwięcej się traci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts