Smalcmen 05.09.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Witam, posiadam kilka metrów rur kwasowych o średnicy 250mm. Moje pytanie brzmi jak to w jakiś "mądry" (czyt. prosty i tani) sposób podłączyć do wkładu ze standardowym wyjściem 200mm. Dodam, że komin będzie bezpośrednio nad wkładem. Posiadam też strażaka o średnicy 200mm ale z taką redukcją nie powinno być kłopotu.Jestem nowy na tym forum, niemniej proszę o:Powstrzymanie się od rad, że komin bezpośrednio nad wkładem jest niedopuszczalny itp.To zostało podyktowane umiejscowieniem kominka i nie podlega dyskusji.Robię dokumentację fotograficzną całej inwestycji, jak skończę to umieszczę na forum.Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 05.09.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Jestem nowy na tym forum, niemniej proszę o: Powstrzymanie się od rad, że komin bezpośrednio nad wkładem jest niedopuszczalny itp. To zostało podyktowane umiejscowieniem kominka i nie podlega dyskusji. To jest Forum, więc ciężko będziesz miał z założeniem, że coś nie podlega dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smalcmen 05.09.2012 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 W takim razie źle to ująłem, powinno być:... nie jest tematem dyskusji ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 06.09.2012 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Skoro z redukcją do strażaka nie ma być kłopotu, to na dole potrzebujesztakiej samej. Najważniejsza zasada to montaż kielichami do góry. Dolnąredukcję musisz tak dorobić, by zamontować ją do wkładu kominkowego a nie na.Jeśli odpuścisz, obrzydnie Ci kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 06.09.2012 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Jak napisał Piotr - redukcja i po kłopocie.Nie wiem tylko dlaczego redukcje dostępne w sklepach są "mufowe" z obu stron. Jeżeli stosować się do zasady, że nie w kierunku ruchu spalin nie zmniejszamy przekroju, cieńszy koniec powinien być "nyplowy", tzn., wchodzić w kielich mniejszej rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smalcmen 06.09.2012 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Dzięki za zainteresowanie. Nie powinno być kłopotu tzn. spotkałem redukcje z 250 na 200mm w drugą stronę zaś nie. A można zastosować coś takiego: http://allegro.pl/redukcja-kolo-kolo-120-130-150-160-180-200-250-i2551090198.html, oczywiście tylko od strony wkładu, na górze redukcja nierdzewna. Jeszcze jedno czy komin nie będzie za szeroki przy długości około 5m? Jeżeli zamieszczając link do Allegro naruszyłem jakiś punkt regulaminu to przepraszam, gdyż nie miałem na celu reklamowania jakiejś firmy bądź produktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fourfire 10.09.2012 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Tak jak napisał Piotr kierunek montażu to w twoim przypadku najważniejsza sprawa bo inaczej zrobisz sobie w domu wędzarnie. System Bertramsa ma coś takiego jak kryza antyskroplinowa montuje się ja na wkład bezpośrednio. Ona wymusi ci z automatu odpowiedni kierunek rur. Pamiętaj jeszcze o jednej sprawie takie podłączenie daje duży ciąg kominowy może się okazać że będziesz miał zbyt szybki proces spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smalcmen 10.09.2012 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Witam, w moim wypadku okazało się to nieopłacalne, sprzedam moje rury na jednym z serwisów aukcyjnych. Kupiłem 200mm i po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts