Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cyrkulacja ciepłej wody

ferrit

Recommended Posts

Zamierzam mieć cyrkulację ciepłej wody. Podpowiedzcie czy dobrze myślę. Zasilanie ciepłej wody z rury CU22. Cyrkulacja z rury CU15. W kotłowni przy zasobniku mała pompa cyrkulacyjna. Czy otwierając kran ciepłej wody na poodaszu w łazience nie poleci mi woda z rury cyrkulacyjnej (cofa się ku górze) gdy pompa cyrkulacji stoi lub kręci się ?

Zamierzam mieć cyrkulację ciepłej wody. Podpowiedzcie czy dobrze myślę. Zasilanie ciepłej wody z rury CU22. Cyrkulacja z rury CU15. ...

Może ci się przyda. Ja mam w projekcie domu jednorodzinnego zasilanie wody o przekroju 26, a cyrkulację 16, tylko że plastikach. Najbliższy kran w odległości ponad 11m od pieca.

U mnie w domu jest tak: kuchnia nad kotłownią - 1m, wc na parterze - 10m, łazienka na poddaszu - 15m. Do sterownia pompą cyrkulacji można użyć sterownika solarnego (czujniki trzeba odwrotnie zamontować), który mierzy i porównuje temp przy ostatnim punkcie poboru i w zasobniku. Jeżeli u góry spadnie temp (wychłodzi się) np o 5 'C od tej w zasobniku, to włączy sie pompa cyrkulacji, która przepchnie ciepłą wodę do góry do momentu aż przy czujniku pojawi się równa temp. (np. po 2 minutach) i wyłączy pompę cyrkulacji. Jeżeli sami korzystamy z ciepłej wody w tym pukcie poboru to stale leci ciepła i pompa stoi. Możemy to rozbudować o dodatkowy sterownik, aby to działało w godzinach 6:00..9:00 i potem 16:00..22:00.

pompe cwu macie na stałe podłączoną? Myslałem nad jakimś sterownikiem, który by załączał ją w momntach, kiedy najczęsciej uzywamy ciepłej wody, tyle że w sumie mam pompę lfp która ma niby tylko 3W więc nie wiem kiedy mi się to zwróci

Nie patrz na to, ile prądu pobiera pompa, tylko ile ciepła zabiera niepotrzebnie cyrkulująca i wychładzająca się poza zbiornikiem woda. To jest naprawdę realny koszt, nawet przy dobrze zaizolowanej instalacji CWU. Przy instalacji zaizolowanej źle albo wcale to mogą być miesięcznie niemałe pieniądze.

J.

Edytowane przez Jarek.P

Mając 15m rury fi-22 pomieści ona 4,7L wody. Chcąc korzystać z ciepłej wody musimy spuścić 4,7L wody za każdym razem. Powiedzmy, że przy 4 osobowej rodzinie każdy 3x na dzień to wykona, to wychodzi 12 razy po 4,7L=56,4L x 30 dni = 1692L. To daje kwotę 1,692 kubika x 7zł = prawie 12 zł/mc. Nie idzie skrócić rur więc co z tym ?

Mam zwykły kocioł zasypowy ze sterownikiem, który nie ma opcji sterowania cwu (chyba).Czyli trzeba szukac jakiejs elektorniki do tego

Najprostsze sterowanie pompą możesz zrealizować za pomocą programatora czasowego (od 30zł w górę). Najlepiej tygodniowy. Tutaj masz przykłady

http://www.skapiec.pl/cat/3904-programatory-czasowe.html