ferrit 05.09.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Zamierzam mieć cyrkulację ciepłej wody. Podpowiedzcie czy dobrze myślę. Zasilanie ciepłej wody z rury CU22. Cyrkulacja z rury CU15. W kotłowni przy zasobniku mała pompa cyrkulacyjna. Czy otwierając kran ciepłej wody na poodaszu w łazience nie poleci mi woda z rury cyrkulacyjnej (cofa się ku górze) gdy pompa cyrkulacji stoi lub kręci się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielN 07.09.2012 03:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Na cyrkulacji powinien być zamontowany zawór zwrotny, który zapewnia przepływ tylko w jednym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 07.09.2012 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Tak jak kolega wyżej napisał, bez zaworu się nie cofnie. Koszt niewielki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 07.09.2012 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Ja zrobiłem cyrkulację, ale przy plastikowych (ocieplanych rurach) ciepła woda dochodzi dość szybko. Cyrkulacja wychładza wodę w zbiorniku więc ją (z oszczędności) wyłączyłem. Jeśli nie masz bardzo daleko od zbiornika do kranu to może nie warto się w to bawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 07.09.2012 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Mam odległość od zasobnika CWU do wc 10m a do łazienki na poddaszu jeszcze kolejne 7m. Czyli muszę zamontować zawór zwrotny 1/2' i dalej pompa obiegowa wilo 4,5W i potem wejście do zasobnika. Cyrkulacja ma pracować wg zaprogramowanego sterownika. Dzięki za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dembi 09.09.2012 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Przed pompą cyrkulacyjną zamontuj filtr do wody i zawory odcinające (jak się filtr zbrudzi i trzeba go wyczyścić). Reszta jak powyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 09.09.2012 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Tak zrobię. Czy jest jakiś wymóg montażu np. czy wszystkie te elementy mogą być w pionie lub poziomie ? (zawór-zawór zwrotny 1/2-zawór-filtr 1/2-zawór-pompa-zawór-wejście do cyrkulacji CWU) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dembi 10.09.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Filtr najlepiej zamontować w poziomie a pompę zgodnie z zaleceniami producenta. Reszta armatury może być w pionie lub poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 11.09.2012 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 Popmpy zazwyczaj montuje się w pionie lub poziomie. Aczkolwiek odnoszę wrażenie, że te montowane pionowo łatwiej się odpowietrza. Ale to być może tylko moje wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hary2006 12.09.2012 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 pompe cwu macie na stałe podłączoną? Myslałem nad jakimś sterownikiem, który by załączał ją w momntach, kiedy najczęsciej uzywamy ciepłej wody, tyle że w sumie mam pompę lfp która ma niby tylko 3W więc nie wiem kiedy mi się to zwróci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dembi 12.09.2012 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 U mnie pompą ma sterować kocioł gazowy. Zobacz, czy nie masz takiej opcji u siebie.Pompa sama w sobie mało prądu pobiera. Większe koszty biorą się z tego , że pompa cały czas pracuje i przetłacza ciepłą wodę bez potrzeby. W związku z tym potrzebne jest nawet najprostsze sterowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 12.09.2012 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Zamierzam mieć cyrkulację ciepłej wody. Podpowiedzcie czy dobrze myślę. Zasilanie ciepłej wody z rury CU22. Cyrkulacja z rury CU15. ... Może ci się przyda. Ja mam w projekcie domu jednorodzinnego zasilanie wody o przekroju 26, a cyrkulację 16, tylko że plastikach. Najbliższy kran w odległości ponad 11m od pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hary2006 13.09.2012 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Mam zwykły kocioł zasypowy ze sterownikiem, który nie ma opcji sterowania cwu (chyba).Czyli trzeba szukac jakiejs elektorniki do tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 13.09.2012 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 U mnie w domu jest tak: kuchnia nad kotłownią - 1m, wc na parterze - 10m, łazienka na poddaszu - 15m. Do sterownia pompą cyrkulacji można użyć sterownika solarnego (czujniki trzeba odwrotnie zamontować), który mierzy i porównuje temp przy ostatnim punkcie poboru i w zasobniku. Jeżeli u góry spadnie temp (wychłodzi się) np o 5 'C od tej w zasobniku, to włączy sie pompa cyrkulacji, która przepchnie ciepłą wodę do góry do momentu aż przy czujniku pojawi się równa temp. (np. po 2 minutach) i wyłączy pompę cyrkulacji. Jeżeli sami korzystamy z ciepłej wody w tym pukcie poboru to stale leci ciepła i pompa stoi. Możemy to rozbudować o dodatkowy sterownik, aby to działało w godzinach 6:00..9:00 i potem 16:00..22:00. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 13.09.2012 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 (edytowane) pompe cwu macie na stałe podłączoną? Myslałem nad jakimś sterownikiem, który by załączał ją w momntach, kiedy najczęsciej uzywamy ciepłej wody, tyle że w sumie mam pompę lfp która ma niby tylko 3W więc nie wiem kiedy mi się to zwróci Nie patrz na to, ile prądu pobiera pompa, tylko ile ciepła zabiera niepotrzebnie cyrkulująca i wychładzająca się poza zbiornikiem woda. To jest naprawdę realny koszt, nawet przy dobrze zaizolowanej instalacji CWU. Przy instalacji zaizolowanej źle albo wcale to mogą być miesięcznie niemałe pieniądze. J. Edytowane 13 Września 2012 przez Jarek.P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 13.09.2012 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Mając 15m rury fi-22 pomieści ona 4,7L wody. Chcąc korzystać z ciepłej wody musimy spuścić 4,7L wody za każdym razem. Powiedzmy, że przy 4 osobowej rodzinie każdy 3x na dzień to wykona, to wychodzi 12 razy po 4,7L=56,4L x 30 dni = 1692L. To daje kwotę 1,692 kubika x 7zł = prawie 12 zł/mc. Nie idzie skrócić rur więc co z tym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 13.09.2012 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Pomijasz pojemność cieplną samej rury. W twoim przykładzie, żeby w kranie pokazała się ciepła woda trzeba spuścić nie 4,7l a ze dwa-trzy razy tyle, w zależności od rodzaju rury. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 13.09.2012 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Pomijasz pojemność cieplną samej rury. W twoim przykładzie, żeby w kranie pokazała się ciepła woda trzeba spuścić nie 4,7l a ze dwa-trzy razy tyle, w zależności od rodzaju rury. J. Rura z miedzi i lepiej abym miał tą cyrkulację nieprawdaż ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 13.09.2012 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Rura z miedzi, więc pojemność cieplna tym większa.Oczywiście, to, o czym pisze jest argumentem za recyrkulacją, nie przeciw niej. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dembi 13.09.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Mam zwykły kocioł zasypowy ze sterownikiem, który nie ma opcji sterowania cwu (chyba).Czyli trzeba szukac jakiejs elektorniki do tego Najprostsze sterowanie pompą możesz zrealizować za pomocą programatora czasowego (od 30zł w górę). Najlepiej tygodniowy. Tutaj masz przykłady http://www.skapiec.pl/cat/3904-programatory-czasowe.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts