ferrit 14.09.2012 05:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 (edytowane) Którą z wersji polecacie ? Proszę wziąć pod uwagę zarówno gdy pracuje cyrkulacja oraz gdybym miał cyrkulację, ale nie korzystał z niej. Edytowane 14 Września 2012 przez ferrit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 14.09.2012 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Druga jest wystarczająca, nie ma sensu jej komplikować tymi pętlami. Ciepła woda do WC przez te 1,5m cienkiej rury dojdzie błyskawicznie. W łazience też nie będziesz raczej nigdy korzystać naraz z umywalki i wanny, więc robienie grubej rury do umywalki mija się z celem. Jedyne, co bym na twoim miejscu zmienił, to zamknięcie pętli recyrkulacji nie przy prysznicu, a przy umywalce i to przy samym podejściu. Zrobiłbym tak dlatego, że to przy umywalce najczęściej wodę odkręca się na moment i to tam najbardziej przydaje się ciepła woda "natychmiast". W natrysku, nawet jeśli Ty czy twoi domownicy są z tych, co to wchodzą pod prysznic i puszczają sobie wodę wprost na łeb, i tak pierwszy strzał będzie zimny, bo woda w samej instalacji prysznica będzie pierwsza, więc te 1,5 rurki dodatkowo wiele tu nie zmienią. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hary2006 14.09.2012 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Wielkie dzięki za pomoc, o wystudzaniu wody nie pomyslałem, ale od czego jest forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 19.09.2012 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 cyrkulacja jest do bani...... przez czas jej pracy było więcej strat niż korzyści.. U mnie wyłączyłem pompke ale jak mi przejdzie i kiedyś będe myślał o nowej budowie absolutnie tego nie założe:) szkoda miedzi na to:) już lepiej przepływowy zamontować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 19.09.2012 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 pompe cwu macie na stałe podłączoną? Myslałem nad jakimś sterownikiem, który by załączał ją w momntach, kiedy najczęsciej uzywamy ciepłej wody, tyle że w sumie mam pompę lfp która ma niby tylko 3W więc nie wiem kiedy mi się to zwróci zawsze mozesz zainstalować prosty sterownik 10 funkcyjny:) w castramie za 15 zeta i zaprogramować czas kiedy ma działąć cyrkulacja..ale tak jak pisałęm wyżej... lipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro1969 13.01.2013 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Chciał bym dołączyc do wątku i zapytać co sądzicie o rozwiązaniu sterowania cyrkulacją ciepłej wody poprzez czujkę ruchu na wejściu i termostat przy poborze wody połączonych w szereg tak że cyrkulacja uruchomi sie tylko w momecie wejścia domownika do pomieszczenia i działać będzie do momentu pojawienia sie wody ciepłej przy kranie (wyłaczy termostat) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 14.01.2013 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Chciał bym dołączyc do wątku i zapytać co sądzicie o rozwiązaniu sterowania cyrkulacją ciepłej wody poprzez czujkę ruchu na wejściu i termostat przy poborze wody połączonych w szereg tak że cyrkulacja uruchomi sie tylko w momecie wejścia domownika do pomieszczenia i działać będzie do momentu pojawienia sie wody ciepłej przy kranie (wyłaczy termostat) Jak najbardziej. Tylko czy warto? Jeżeli masz daleko od zasobnika do punktu czerpalnego i sporadycznie używasz wody to może się opłacać. Przy regularnym korzystaniu z cwu ten sam efekt uzyskasz prostszymi metodami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro1969 14.01.2013 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Jak najbardziej. Tylko czy warto? Jeżeli masz daleko od zasobnika do punktu czerpalnego i sporadycznie używasz wody to może się opłacać. Przy regularnym korzystaniu z cwu ten sam efekt uzyskasz prostszymi metodami. No powiem tak ,pomysł taki wydaje mi się najbardziej ekonomiczny pomijając koszty streownika czy termostatu bo i tak robi sie to na lata. Pompka powinna działac tylko wtedy gdy zajdzie taka potrzeba i do momentu dotarcia wody do punktu czerpalnego . Odległości hmmm no są różne (kuchnia daleko łazienka blisko ) ale myslałem by obieg na parterze zrobić jeden i w pierwszej kolejności łazienka potem kuchnia ( mam taką możliwość bez większego nadrabiania rurką) . Myslę ze straty ogranicze wtedy do minimum a cieplutka woda będzie na czas i w miejscu którym powinna Ale oczywiści poproszę o te inne metody bo przecież po to tu jestem i z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 15.01.2013 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 No powiem tak ,pomysł taki wydaje mi się najbardziej ekonomiczny pomijając koszty streownika czy termostatu bo i tak robi sie to na lata. Pompka powinna działac tylko wtedy gdy zajdzie taka potrzeba i do momentu dotarcia wody do punktu czerpalnego . Odległości hmmm no są różne (kuchnia daleko łazienka blisko ) ale myslałem by obieg na parterze zrobić jeden i w pierwszej kolejności łazienka potem kuchnia ( mam taką możliwość bez większego nadrabiania rurką) . Myslę ze straty ogranicze wtedy do minimum a cieplutka woda będzie na czas i w miejscu którym powinna Ale oczywiści poproszę o te inne metody bo przecież po to tu jestem i z góry dziękuję Najprościej - grawitacyjnie. Działa niezależnie od wszelakich sterowników, a da się ograniczyć (przydławić) prostym zaworkiem. Warunek: staranne wykonanie instalacji z spadkami. Mniej doskonałe: brak cyrkulacji - przy blisko położonych punktach czerpalnych ciepła woda jest bardzo szybko kosztem niewielkiej ilości wody. Ja mam sterowanie czasowe w sterowniku pompy ciepła więc nie kombinowałem jak Ty (chociaż korciło). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekJI 30.03.2013 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 a ja mam pytanie odnośnie początku rury cyrkulacyjnej i końcu. Początek wypuścić tam gdzie rura z ciepłą wodą koło zbiornika?a koniec- planuje w umywalce na górze, jak to sensownie połączyć? może jakieś zdjęcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 30.03.2013 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 a ja mam pytanie odnośnie początku rury cyrkulacyjnej i końcu. Początek wypuścić tam gdzie rura z ciepłą wodą koło zbiornika? Tak, szanujący się zbiornik powinien mieć osobny króciec do podłączenia recyrkulacji. Oczywiście po drodze pompka. a koniec- planuje w umywalce na górze, jak to sensownie połączyć? może jakieś zdjęcie? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekJI 30.03.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 dzieki wielkie bardzo mi pomogles czy rurki do zbiornika w kotlowni tez wkuwać w ścianę kawałek a potem na zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 30.03.2013 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Generalnie tak, ale tu warto się skonsultować z wykonawcą kotłowni, bo rzecz może nie być taka oczywista, jak się wydaje. U siebie też wypuściłem wszystkie rurki w wydawałoby się oczywistym miejscu, a potem nie było jak zamontować pompek do recyrkulacji (u mnie są dwie), bo najzwyczajniej w świecie było na nie za ciasno między kotłem a zbiornikiem. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts