Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cyrkulacja ciepłej wody

ferrit

Recommended Posts

Druga jest wystarczająca, nie ma sensu jej komplikować tymi pętlami. Ciepła woda do WC przez te 1,5m cienkiej rury dojdzie błyskawicznie. W łazience też nie będziesz raczej nigdy korzystać naraz z umywalki i wanny, więc robienie grubej rury do umywalki mija się z celem.

Jedyne, co bym na twoim miejscu zmienił, to zamknięcie pętli recyrkulacji nie przy prysznicu, a przy umywalce i to przy samym podejściu. Zrobiłbym tak dlatego, że to przy umywalce najczęściej wodę odkręca się na moment i to tam najbardziej przydaje się ciepła woda "natychmiast". W natrysku, nawet jeśli Ty czy twoi domownicy są z tych, co to wchodzą pod prysznic i puszczają sobie wodę wprost na łeb, i tak pierwszy strzał będzie zimny, bo woda w samej instalacji prysznica będzie pierwsza, więc te 1,5 rurki dodatkowo wiele tu nie zmienią.

J.

pompe cwu macie na stałe podłączoną? Myslałem nad jakimś sterownikiem, który by załączał ją w momntach, kiedy najczęsciej uzywamy ciepłej wody, tyle że w sumie mam pompę lfp która ma niby tylko 3W więc nie wiem kiedy mi się to zwróci

zawsze mozesz zainstalować prosty sterownik 10 funkcyjny:) w castramie za 15 zeta i zaprogramować czas kiedy ma działąć cyrkulacja..ale tak jak pisałęm wyżej... lipa

• 3 months później...
Chciał bym dołączyc do wątku i zapytać co sądzicie o rozwiązaniu sterowania cyrkulacją ciepłej wody poprzez czujkę ruchu na wejściu i termostat przy poborze wody połączonych w szereg tak że cyrkulacja uruchomi sie tylko w momecie wejścia domownika do pomieszczenia i działać będzie do momentu pojawienia sie wody ciepłej przy kranie (wyłaczy termostat)

Chciał bym dołączyc do wątku i zapytać co sądzicie o rozwiązaniu sterowania cyrkulacją ciepłej wody poprzez czujkę ruchu na wejściu i termostat przy poborze wody połączonych w szereg tak że cyrkulacja uruchomi sie tylko w momecie wejścia domownika do pomieszczenia i działać będzie do momentu pojawienia sie wody ciepłej przy kranie (wyłaczy termostat)

Jak najbardziej. Tylko czy warto?

Jeżeli masz daleko od zasobnika do punktu czerpalnego i sporadycznie używasz wody to może się opłacać. Przy regularnym korzystaniu z cwu ten sam efekt uzyskasz prostszymi metodami.

Jak najbardziej. Tylko czy warto?

Jeżeli masz daleko od zasobnika do punktu czerpalnego i sporadycznie używasz wody to może się opłacać. Przy regularnym korzystaniu z cwu ten sam efekt uzyskasz prostszymi metodami.

No powiem tak ,pomysł taki wydaje mi się najbardziej ekonomiczny pomijając koszty streownika czy termostatu bo i tak robi sie to na lata.

Pompka powinna działac tylko wtedy gdy zajdzie taka potrzeba i do momentu dotarcia wody do punktu czerpalnego .

Odległości hmmm no są różne (kuchnia daleko łazienka blisko ) ale myslałem by obieg na parterze zrobić jeden i w pierwszej kolejności łazienka potem kuchnia ( mam taką możliwość bez większego nadrabiania rurką) .

Myslę ze straty ogranicze wtedy do minimum a cieplutka woda będzie na czas i w miejscu którym powinna :rolleyes:

Ale oczywiści poproszę o te inne metody bo przecież po to tu jestem i z góry dziękuję :)

No powiem tak ,pomysł taki wydaje mi się najbardziej ekonomiczny pomijając koszty streownika czy termostatu bo i tak robi sie to na lata.

Pompka powinna działac tylko wtedy gdy zajdzie taka potrzeba i do momentu dotarcia wody do punktu czerpalnego .

Odległości hmmm no są różne (kuchnia daleko łazienka blisko ) ale myslałem by obieg na parterze zrobić jeden i w pierwszej kolejności łazienka potem kuchnia ( mam taką możliwość bez większego nadrabiania rurką) .

Myslę ze straty ogranicze wtedy do minimum a cieplutka woda będzie na czas i w miejscu którym powinna :rolleyes:

Ale oczywiści poproszę o te inne metody bo przecież po to tu jestem i z góry dziękuję :)

Najprościej - grawitacyjnie. Działa niezależnie od wszelakich sterowników, a da się ograniczyć (przydławić) prostym zaworkiem. Warunek: staranne wykonanie instalacji z spadkami.

Mniej doskonałe: brak cyrkulacji - przy blisko położonych punktach czerpalnych ciepła woda jest bardzo szybko kosztem niewielkiej ilości wody.

Ja mam sterowanie czasowe w sterowniku pompy ciepła więc nie kombinowałem jak Ty (chociaż korciło).

• 2 months później...
a ja mam pytanie odnośnie początku rury cyrkulacyjnej i końcu. Początek wypuścić tam gdzie rura z ciepłą wodą koło zbiornika?

Tak, szanujący się zbiornik powinien mieć osobny króciec do podłączenia recyrkulacji. Oczywiście po drodze pompka.

a koniec- planuje w umywalce na górze, jak to sensownie połączyć? może jakieś zdjęcie?

7668_Kuchnia.jpg

J.

Generalnie tak, ale tu warto się skonsultować z wykonawcą kotłowni, bo rzecz może nie być taka oczywista, jak się wydaje. U siebie też wypuściłem wszystkie rurki w wydawałoby się oczywistym miejscu, a potem nie było jak zamontować pompek do recyrkulacji (u mnie są dwie), bo najzwyczajniej w świecie było na nie za ciasno między kotłem a zbiornikiem.

J.