Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o opinię fachowców na temat wykonania wieźby

Nestoranto

Recommended Posts

Katastrofa.... szkoda ładnego drewna :(

Oni mnie jeszcze przekonuje, że jest dobrze. Wystawiłbym jeszcze parę zdjęć ale coś mi nie chce dodać. Powiem Wam, że wczoraj po prostu załamałem się. Na przykład w jednym miejscu brakuje około 10cm murłaty, żeby się łączyła z murłatą z drugiej ściany. Na pytanie dlaczego, odpowiedź: zabrakło im drzewa. A pod domem pełno drzewa, tylko tą belkę trzeba było wyciągnąć z samego spodu.

Oni mnie jeszcze przekonuje, że jest dobrze. Wystawiłbym jeszcze parę zdjęć ale coś mi nie chce dodać. Powiem Wam, że wczoraj po prostu załamałem się. Na przykład w jednym miejscu brakuje około 10cm murłaty, żeby się łączyła z murłatą z drugiej ściany. Na pytanie dlaczego, odpowiedź: zabrakło im drzewa. A pod domem pełno drzewa, tylko tą belkę trzeba było wyciągnąć z samego spodu.

zapłaciłeś im już?

jeżeli nie to dopóki kierbud lub jakiś lepszy fachowiec nie wypowie się na temat tej fuszerki nie płać

Nie zapłaciłem oraz nie mam zamiaru. Ile oni chcieli za tą robotę to nie wiem, bo ogólnie dogadywałem się z jednym gościem, który miał mi załatwić budowę całego dachu. On sam jest dekarzem. Za kompletny dach z deskowaniem i dachówką miałem zapłacić 18 tys. PLN. Jak potem się okazało, to nie są chłopaki od niego, a pod wynajęci, bo jego ekipa się rozsypał. Tylko powiedział mi to już po fakcie niestety.

Nie ma co komentować . Więźba jeszcze nie jest wykonana.Guma i wąskie drzwi na inwestora.

Boje się pomyśleć coby było gdybym nie wstrzymał robót. Zdjęcia które umieściłem nie są wszystkie, więc może nie do końca odzwierciedla to całego wykonania. Z tymże jak wezwałem kierownika budowy, to było powiedziane mi jednoznacznie, pod tym się nie podpisze, więźba do przeróbki( nawet nie do poprawy).

A z kolei, o ile dobrze Pana zrozumiałem. Według Pana takie łączenie jest ok?

1. https://picasaweb.google.com/107833073779650796462/FotoDachu?authkey=Gv1sRgCNbO3sic6PeS-gE#5785017946708608930

2. https://picasaweb.google.com/107833073779650796462/FotoDachu?authkey=Gv1sRgCNbO3sic6PeS-gE#5785017935098811026

Jest to łączenie krokiew na lukarnie,widok z jedne i drugiej strony. I tak to według nich miało zostać. Fachowcem nie jestem, ale jestem pewien, że tak się nie robi.

Edytowane przez Nestoranto

sesja sesją ale powiedz jak rozwiązałeś sprawę z tym Panem co najął podwykonawców bo ktoś za to partactwo powinien finansowo odpowiedziec, bo jakby nie było materiał zniszczył

Ma jutro być na budowie i mamy wyjaśnić całą sprawę. Ale biorąc pod uwagę, że nadal uparcie twierdzi, że jest to dobrze zrobione, to mam przeczucie że skończy się w sądzie.

Ma jutro być na budowie i mamy wyjaśnić całą sprawę. Ale biorąc pod uwagę, że nadal uparcie twierdzi, że jest to dobrze zrobione, to mam przeczucie że skończy się w sądzie.

i poinformuj go jutro o fakcie, ze sprawa moze znaleźć swój finał w sadzie, gdzie sąd może powołać w razie jakiś wątpliwości biegłego...

może widmo sądu otworzy mu oczy skoro sam tego nie chce zrobić

i dojdzie do wniosku, ze tańsze może być polubowne załatwienie sprawy

może dobrym rozwiązaniem będzie w tym samym czasie zaprosic też na budowe kierownika

Edytowane przez przemty

i poinformuj go jutro o fakcie, ze sprawa moze znaleźć swój finał w sadzie, gdzie sąd może powołać w razie jakiś wątpliwości biegłego...

może widmo sądu otworzy mu oczy skoro sam tego nie chce zrobić

i dojdzie do wniosku, ze tańsze może być polubowne załatwienie sprawy

może dobrym rozwiązaniem będzie w tym samym czasie zaprosic też na budowe kierownika

Kierownik budowy miał już przyjemność rozmawiać z wykonawcą. Ale nici z tej rozmowy, wykonawca uważa że jest dobrze zrobiono, a KB że nie podpisze się pod takim wykonaniem. Generalnie szkoda gadać. Jutro jeszcze raz mam się spotkać z wykonawcą, ale nieważne do jakiego porozumienia dojdziemy(a podejrzewam, że nie dojdziemy) mam zamiar jutro zacząć rozbierać to co będę mógł sam, a na przyszłym tydzień mam nagraną ekipę. Niektóre elementy jeszcze można będzie wykorzystać w innych miejscach, ale krokwie narożne niestety w całości do wymiany. Chyba że zostaną użyte do ramy której w ich wykonaniu nie ma, a jest w projekcie.

P.S. Jak nie będą chcieli dogadać się polubownie, to na pewno kieruje sprawę do sądu. Tylko pytanie, ponieważ nie mam zamiaru czekać na ten cały proces, a chcę skończyć ten dach, czy sesja zdjęciowa oraz opinia KB wystarczy w sądzie?

Edytowane przez Nestoranto

Kierownik budowy miał już przyjemność rozmawiać z wykonawcą. Ale nici z tej rozmowy, wykonawca uważa że jest dobrze zrobiono, a KB że nie podpisze się pod takim wykonaniem. Generalnie szkoda gadać. Jutro jeszcze raz mam się spotkać z wykonawcą, ale nieważne do jakiego porozumienia dojdziemy(a podejrzewam, że nie dojdziemy) mam zamiar jutro zacząć rozbierać to co będę mógł sam, a na przyszłym tydzień mam nagraną ekipę. Niektóre elementy jeszcze można będzie wykorzystać w innych miejscach, ale krokwie narożne niestety w całości do wymiany. Chyba że zostaną użyte do ramy której w ich wykonaniu nie ma, a jest w projekcie.

P.S. Jak nie będą chcieli dogadać się polubownie, to na pewno kieruje sprawę do sądu. Tylko pytanie, ponieważ nie mam zamiaru czekać na ten cały proces, a chcę skończyć ten dach, czy sesja zdjęciowa oraz opinia KB wystarczy w sądzie?

Krokwie narożne można próbować wykorzystać przez skrócenie spartolonej części w szczycie i nadbicie części okapowej z przeróbką oparcia na murłatach (płatwiach). Ale ta decyzja należy do KB.