mobyk888 06.09.2012 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Witam. Sytuacja jest taka, że przejąłem mieszkanie w kamienicy po strasznych niechlujach i po kolei staram się naprawiać szkody. Jestem na etapie planowania prac remontowych w łazience. Na załączonym rysunku przedstawiłem schemat łazienki. Czerwona kreska to planowane drzwi przesuwne, które będą odcinać część "gospodarczą" od części używanej na co dzień. W części gospodarczej planuję dać pralkę i dwu obiegowy piec, który już tam jest. Moje pytanie brzmi jak prawidłowo zrobić tam wentylację, aby i piec miał odpowiedni dopływ powietrza i w łazience wentylacja działała sprawnie. - Czy ta kratka wentylacyjna która jest koło komina jest potrzebna? czy piecowi wystarczy sam komin? - czy muszę wykonywać osobny nawiew do pieca po montażu drzwi między przestrzenią gospodarczą od codziennej, czy wystarczy np montaż nawiewnika w oknie, lub jego rozszczelnienie. - dla mnie pewnym jest, że muszę wywalić ten elektryczny wentylator znad kabiny prysznicowej - jeżeli się mylę - proszę pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 06.09.2012 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 piec gazowy i wentylator wyciągowy w jednym pomieszczeniu? Nie jest to dobry pomysł ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 06.09.2012 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Za mała kubatura pomieszczenia z kotłem gazowym. Jaki to kociołek atmosferyczny czy turbo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 06.09.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Zachowanie fizyczne powietrza w pomieszczeniu (naczyniu) jest takie jakie panują tam warunki. Zakładam, że masz w tej wnęce zainstalowany kocioł z otwartą komorą spalania (jest kanał nawiewny) Reasumując w Twojej łazience są idealne warunki aby się zatruć CO, kabina prysznicowa działa jak „komin” para wodna, mieszanina innych gazów, tlenek węgla w związku z wyporem cieplnym opiera się o sufit lecz CO już jako pierwszy urywa się z tej mieszaniny i np. Ty w tym „kominie” którym jest kabina nie będziesz miał za dużo czasu. Zainstaluj kocioł z zamkniętą komorą spalania !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mobyk888 09.09.2012 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 (edytowane) Witam. Dziękuję za odpowiedzi. Zapomniałem dopisać wymiarów łazienki długość od drzwi do okna to 4,5m szerokość to 1,5m a ta wnęka szeroka jest na 90cm i ma 1,2m długości. Dodam, że nie mam środków na wymianę komina i pieca na taki z zamkniętą komorą spalania. Zatem czy jeśli odetnę (przegroda w postaci drzwi przesuwnych) tą wnękę z piecem i zrobię tam nawiew to będzie to bezpieczne? aaaa... zapomniałem wentylator elektryczny, nie jest zawsze włączony kiedy ktoś jest w łazience (nie jest połączony ze światłem) jest na osobnym obwodzie z osobnym włącznikiem, używany jest np jeśli ktoś był w toalecie i robił "to grubsze na muszli" i chcemy szybciej przewietrzyć. Edytowane 9 Września 2012 przez mobyk888 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mobyk888 09.09.2012 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 10.09.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 usuń wentylator mechaniczny !!! wykonaj zetkę – nawiew przy kotle 200cm2 dbaj o dobry stan techniczny kotła gazowego (serwisant min. raz w roku) zainstaluj czujni CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts