marynata 06.09.2012 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Mój niepokój dotyczy nawierzchni przez którą przechodzą różne siły,naprężenia itd.W chwili obecnej mieszkam w domu gdzie zjazd jest utwardzony kostką dokładnie do drogi i kiedy jedzie cięższy samochód lub autobus,szyby dosłownie drżą mi w oknach i drzwiach.W nowym domu będę miała bardzo podobną sytuację-co prawda autobusów nie będzie,ale jakiś tam wzmożony ruch aut osobowych może się zdarzać.Dokładnie jak mam w chwili obecnej zjazd chcę utwardzić do samej drogi(dom od drogi stoi w odległości nie większej jak 10 metrów).Zaznaczam że z fizyki jestem noga i nie mam kompletnie pojęcia czy fakt połączenia takich dwóch nawierzchni może mieć wpływ na przenoszenie drgań pomiędzy nimi (drogą a domem),dlatego pytam-czy tak jest faktycznie,a jeżeli jest to czy istnieją jakieś sposoby które mogę zastosować przy układaniu kostki dla złagodzenia tego zjawiska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 07.09.2012 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Drgania mają znaczenie w przypadku dużych powierzchni betonu. Po prostu powodują pękanie. W przypadku kostki granitowej czy betonowej jest to bez znaczenia, bo między kostkami są fugi, które niwelują problem widocznego pękania na placu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 07.09.2012 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Szyby drżą na skutek rezonansu pomiędzy DUŻYM silnikiem DUŻEGO samochodu a szybą która te drgania odbiera (ma podobne parametry drgań czy cóś takiego) . Na ogół odbiera je przez powietrze a nie przez ziemię. Aby zmniejszyć to zjawisko to najlepiej oddzielić się od drogi jakimś betonowym płotem, który by tę falę odbijał (lub pochłaniał) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 07.09.2012 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 A to może faktycznie(mówiłam że z fizyki jestem noga) Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 07.09.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Szyby drżą na skutek rezonansu pomiędzy DUŻYM silnikiem DUŻEGO samochodu a szybą która te drgania odbiera (ma podobne parametry drgań czy cóś takiego) . Na ogół odbiera je przez powietrze a nie przez ziemię. Aby zmniejszyć to zjawisko to najlepiej oddzielić się od drogi jakimś betonowym płotem, który by tę falę odbijał (lub pochłaniał) Drgania przenoszą się głównie przez grunt: koła ciężarówek + nierówności nawierzchni = drgania. Żadna dylatacja, czy podobne wynalazki nic nie pomogą. Ogrodzenie jako ekran ograniczy tylko hałas, ale nie drgania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 08.09.2012 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2012 Drgania przenoszą się głównie przez grunt: koła ciężarówek + nierówności nawierzchni = drgania. Żadna dylatacja, czy podobne wynalazki nic nie pomogą. Ogrodzenie jako ekran ograniczy tylko hałas, ale nie drgania. ...niekoniecznie - jeśli będzie na 1,3 m wgłąb ziemi beton pod ogrodzenie to zniweluje drgania od drogi na elewacji budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 10.09.2012 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 (edytowane) Napisał forgetit: Drgania przenoszą się głównie przez grunt: koła ciężarówek + nierówności nawierzchni = drgania. Żadna dylatacja, czy podobne wynalazki nic nie pomogą. Ogrodzenie jako ekran ograniczy tylko hałas, ale nie drgania. A jak przelatuje samolot i dzwonią szklanki w kredensie, to też przez koła? Oj spało się na fizyce Fundament betonowy na 1,5 m też nic nie da. Najlepsze byłyby ekrany, takie jak przy autostradach. Edytowane 10 Września 2012 przez panfotograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 10.09.2012 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 A jak przelatuje samolot i dzwonią szklanki w kredensie, to też przez koła? Oj spało się na fizyce Fundament betonowy na 1,5 m też nic nie da. Najlepsze byłyby ekrany, takie jak przy autostradach. Chyba jednak nie masz racji A może ja faktycznie się na tym nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 11.09.2012 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 Przez ziemię też przenoszą się drgania, ale ich chyba nie da się zniwelować.Ale coś w rodzaju ekranu akustycznego (takiego jak przy autostradach) na pewno pomoże odbić falę dźwiękową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts