Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o pomoc w sprawie źle skonstruowanego dachu :(

Czarna_Inez

Recommended Posts

Witam, chciałam poprosić o podpowiedzi co można zrobić z tak skaszanionym dachem :\ Szwagier majster wyrwał się przed szereg, że nam wybuduje domek ogrodowy/ szopę murowaną z dachem krytym dachówką, bo lepsza, trwalsza, nie trzeba wiecznie dbać o nią jak o szopkę drewnianą. Ok, postawił, ale okazało się, że dach przecieka, dachówka była już raz zmieniana, bo zdaniem szwagra najlepsza na 10m2 dachu jest ta wielka pofalowana dachówa, okazało się, że woda w ogóle nie spływa, tylko wlewa się po tych dachówkach do środka - zrobił za mały kąt nachylenia. Pod dachówkami folia podziurawiona, bo tysiąc razy dechy przebijał. W końcu powidziałam, ze dośc tego ma kupić dachówkę płaską, w kształcie bobrowego ogona (nie wiem jak się fachowo nazywa ten rodzaj dachówki). Jest troszkę lepiej, ale nadal dach nie jest szczelny. Zapytaliśmy firmę robiącą dachy o wycenę położenia tego dachu jak trzeba, oferta zaczyna się od 1000 Euro, więc jasna sprawa, ze musimy zrobić to sami, pytanie jak?

Przepraszam, za nieskładne pisanie, jestem potwornie zdenerwowana!

Seitenansicht.jpg

Innenansicht2.jpg

Innenansicht.jpg

IMG_8570.jpg

IMG_8566.jpg

to jest gont bitumiczny i tutaj musisz zrobić pełne deskowanie

Mam własnie pytanie odnoście położenia desek na dachu, czy trzeba będzie kłaść nowe żerdzie w poprzek, czy deski położyć na tych zielonych listwach, czy może deskom wszystko jedno czy będą leżeć wzdłuż czy w poprzek dachu i wtedy możemy je zamontować przybijając do żerdzi? : )

Inez, gont dostępny w marketach, pojedynczy tu nie zda egzaminu. Jan ma racje. natomiast jest gont amerykański, o nazwie Owens Corning, wersja Duration AR. Gont dwuwarstwowy na bazie siatki z włókna szklanego, o podwójnym wulkanizowaniu. Położyłem taki gont u klienta na dachu o 12 % spadku i od 4 lat bez reklamacji. Lezy toto na garażu i grzech narzekac. Roznica pomiedzy gontem wycinanym z papy a OC polega na dodatkowym pasie wulkanizacji gontu ponizej linii przybijania.

http://www.matsell.pl/gont_owens_corning.html#pt

Inez, gont dostępny w marketach, pojedynczy tu nie zda egzaminu. Jan ma racje. natomiast jest gont amerykański, o nazwie Owens Corning, wersja Duration AR. Gont dwuwarstwowy na bazie siatki z włókna szklanego, o podwójnym wulkanizowaniu. Położyłem taki gont u klienta na dachu o 12 % spadku i od 4 lat bez reklamacji. Lezy toto na garażu i grzech narzekac. Roznica pomiedzy gontem wycinanym z papy a OC polega na dodatkowym pasie wulkanizacji gontu ponizej linii przybijania.

http://www.matsell.pl/gont_owens_corning.html#pt

SUPER!!! Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi, już chyba wiem co jest potrzebne, będę szukać teraz odpowiednich materiałów i do dzieła! Załączę zdjęcia jak położymy dach :) Jeszcze raz dzięki!