namore 06.09.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Witam,Będę wykonywał w domu ogrzewanie podłogowe. Zakupiłem już projekt w którym wskazane są dylatacje które dzielą wylewkę na pola grzejne. Z lektury prasy budowlanej wiem, że te dylatacje są bardzo ważne i powinny "przecinać" wylewkę przez całą grubość.Jednak mój wykonawca twierdzi inaczej. Otóż uważa, że wylewkę dylatuje się tylko wtedy gdy ma b. dużą powierzchnię. A jak już się upieram na dylatacje to może mi po prostu trochę naciąć wylewkę. Czy Waszym zdaniem powinienem zaufać wykonawcy, czy raczej upierać się na zrobieniu dylatacji przez cały przekrój wylewki?Będę wdzięczny za rady!L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 06.09.2012 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Dylatacje wyznacza projektant ogrzewania i zupełnie nie rozumiem dlaczego jej wykonanie tak bardzo przeszkadza wykonawcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 07.09.2012 04:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 dylatacje przy podłogówce są nie tylko po to by podzielić duże powierzchnie ale również by podzielić części różnie się nagrzewające, czyli zależą od tego czy pokój znajduje się nad lub pod pomieszczeniem nieogrzewanym gdy chcemy mieć pokoje o różnej temperaturze, strony świata, powierzchni okien itd jeżeli jest zrobiony projekt to tylko głupi wykonawca robi po swojemu, jak jest według projektu to gdy coś zacznie pękać cała odpowiedzialność spada na projektanta po co brać sobie kłopot na głowę??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
namore 07.09.2012 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Najgorsze jest to że wykonawca wylewki twierdzi, że "profile" dylatacyjne powinien ułożyć hydraulik, a hydraulik że wykonawca.A zmartwienie ma inwestor... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 08.09.2012 04:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2012 jak jest projekt to ułóż samemu a jednemu i drugiemu odlicz od zapłaty, dla mnie też to powinien zrobić hydraulik ale często robi to ktoś kto wylewa bo jest mu tak wygodniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 08.09.2012 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2012 dylatacje robi instalator i nie daj sobie wcisnąć ciemnoty, że są niepotrzebne albo że taśma dylatacyjna jest niepotrzebna i że załatwi to nacięcie wylewki,przy wylewkach taśma im przeszkadza i dlatego opowiadają tego typu głupoty, dylatacje muszą być zrobione taśmą dylatacyjną i nie ma dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORDIMER. 16.09.2012 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 U mnie też była taka dyskusja hydraulik-budowlańcy o to kto ma ułożyć dylatację. Ułożyli budowlańcy przy zalewaniu posadzki ale zachwyceni nie byli wcale chociaż dopłacałem. Po prostu dylatacja przeszkadza przy wykonywaniu wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts