Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Legionella - jak uchronic sie przed nimi majac PCi?

Pyxis

Recommended Posts

No wlasnie nie wiem o co biega ludkom, ktorzy chca mnie przekonac, ze cierpie na jaka "fobie", bo wygrzewam do 70*C, a oni grzeja do 60ciu i sa szczesliwi.

A grzejcie i do 50ciu, tylko nie wmawiajcie innym, ze to jest skuteczne. :)

Ale nikt Cię nie "tyka", że grzejesz do 70.

Choć właściwie powinni, bo grzejąc tylko raz w miesiącu możesz mieć większe stężenie niż ci "4x60C"

• Odpowiedzi 283
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pyksiu grzej do 70* :)

Dajcie Mu spokoj a niech grzeje i do 80*. Wolny Kraj. Jeszcze.

Aczkolwiek Foto dobrze powiedzial, czy 1x70* nie jest gorzej niz 4x60*. Jednakowoz to znowu bedzie mielenie przez 10 stron :D

Zeby 'dolozyc' jak grzeje bojlerem to mam const 60* zatem 'bije' Wasze ustawienia chyba :) / na PC mam 55* i oba ustawienia nie zalegionowaly mnie natenczas

Ale nikt Cię nie "tyka", że grzejesz do 70.

Choć właściwie powinni, bo grzejąc tylko raz w miesiącu możesz mieć większe stężenie niż ci "4x60C"

Hm... no ja wlasnie uwazam, ze lepiej raz a skutecznie. Uwazam tez, ze grzanie do 60 nie jest skuteczne. To jest chyba wlasnie ta przyczyna "schizmy".

Oczywiscie moje zdanie jest spokojnie akceptowane ;)

To co tylko jedna z rzeczy ktora mozesz zrobic zgodnie z przepisami ze zwoim zasobnikiem, To bylo tylko obrazowe przedstawienie tego faktu dla osoby uparcie grajacej "slodkiego idiote". Widze, ze zbyt "skomplikowana" przenosnia.

Grzeje do 72-73* zasobnik, a w punktach biorczych mam spokojnie 70.

Objawy masz opisane w drugiej czesci tekstu:

http://www.zdronet.pl/legionelloza,166,przyczyny,-objawy,-patologia-choroby,1982,choroba.html

Przeczytalem tego linka ,tylko nie wiem czy byl sens? Bo sam pisales ze fakty podparte jskims WWW nie przemawiaja, kobieta zasiegnela wiedzy w pracy(SANEPID) pisales ze warto brac pod uwage taka opinie i co? NIC! Wiekszosc stwierdzila ze Lajcik .

A tak dla rozluznienia atmosfery wybralem z tego linka co podales:

W późniejszym etapie pojawiają się objawy tj.:

-wodnista biegunka, -(wiem skad ta kupa w CWU):D

-splątanie, zaburzenia świadomości,-( nie warto juz ciagnac tematu):D

Wiesz, te sprawy to nie kwestia demokracji. Moze bedziemy glosowac czy to jest realny problem, czy tylko wymysly ustawodawcy? :)

Mozemy, ale co to zmieni?

Wez pod uwage ze ustawodawca musi zabezpieczyc sobie tylek na wypadek tego 1 promila, (nie wiemy w jakiej skali)bo czesto co wazne umyka w temacie:cool: Ty masz nastawe na 70*C i ok ktos ma na 60*C i tez ok bo dlaczego NIE?

Ty masz nastawe na 70*C i ok ktos ma na 60*C i tez ok bo dlaczego NIE?

Bo to nie jest temperatura dezynfekcji termicznej instalacji. Ta zaczyna sie od okolic 70*C wlasnie i takiej wymagaja przepisy dotyczace walki z ta bakteria. Chyba ze 3x juz byly podawane w tym watku. No kurde jak tego nie doczytales, to ja sie poddaje pomalu :)

A dlaczego moje grzanie do 70*C jest?

Zakłądanie tematu, podkreślanie, jak źle robią Ci, co nie wygrzewają pow 70, interpretowanie "po swojemu" zarządzeń...

Widzisz tu kogoś drugiego, kto ma takie podejście do sprawy ?

Mnie temat w ogóle nie kręci, wprodzadziłem sie do "tymczasowego" domu, z ciekawości sprawdziłem nastawy "nie mojego" pieca i po prostu sobie go użytkuję.

I sądzę, że paradoksalnie (choć nie zwracam na to żadnej wagi) moje wygrzewanie 4x62C jest skuteczniejsze, niż Twoje 1x70C.

Zakłądanie tematu, podkreślanie, jak źle robią Ci, co nie wygrzewają pow 70, interpretowanie "po swojemu" zarządzeń...

Widzisz tu kogoś drugiego, kto ma takie podejście do sprawy ?

[...]

I sądzę, że paradoksalnie (choć nie zwracam na to żadnej wagi) moje wygrzewanie 4x62C jest skuteczniejsze, niż Twoje 1x70C.

Watek zalozylem z pytaniem jak to robia inni. Cofnij sie di poczatku i poczytaj.

Ale co ma do tego, czy jest tutaj zgodnosc? Ja sie nie spotakalem tutaj na forum z watkiem, w ktorym by byla takowa.

Ja przepisow nie interpretuje po "swojemu" tylko podaje z nich temperature dezynfekcji.

A mi sie wydaje, ze moja metoda jest skuteczniejsza. No i co z tym zrobimy?

Bo to nie jest temperatura dezynfekcji termicznej instalacji. Ta zaczyna sie od okolic 70*C wlasnie i takiej wymagaja przepisy dotyczace walki z ta bakteria. Chyba ze 3x juz byly podawane w tym watku. No kurde jak tego nie doczytales, to ja sie poddaje pomalu :)

Nie poddawaj sie tak szybko:) nasz ustawodawca podal takie parametry a np. (Niemiec ,Szwed,Norweg) oni tez maja PC i Cwu moze warto tam zapukac , myslisz ze w takich systemach laduja grzale do baniaka?:wiggle:

Watek zalozylem z pytaniem jak to robia inni. Cofnij sie di poczatku i poczytaj.

Ale co ma do tego, czy jest tutaj zgodnosc? Ja sie nie spotakalem tutaj na forum z watkiem, w ktorym by byla takowa.

W tym wątku panuje wyjątkowa zgodność, jeden twierdzi, że powinno być 70, reszta, że niekoniecznie :)

Jak dla mnie jest kilkunastu zgodnych i jeden, któy już dawno powinien kupić siodło :)

A mi sie wydaje, ze moja metoda jest skuteczniejsza. No i co z tym zrobimy?

Ależ naprawdę, niewiele mnie interesuje, co Ci sie wydaje.

Mam kocioł z załączoną anty-legionellą, ten akurat co tydzień grzeje do 62C i jest OK, widocznie producent uznał, że taki cykl jest skuteczny.

I tyle.

Zakladasz ? I ktos kto chce wyciagnąc jakies wnioski ma sie tego trzymac? . A firmy produkujace Pc programuja sterowniki do przegrzewania CWu niezgodnie z przepisami EU?

Zgodne z dopuszczalna maksymalna temperatura CWU. Zauwaz, ze to jest w sprzecznosci z tym, co zalecaja przepisy odnosnie dezynfekcji termicznej. CWU max 60*C a dezynfekcja termiczna powyzej 70*C. Producenta obowiazuje przepis ktory umozliwia sprzedaz urzadzenia a wiec 60*C max.

Mozna tak, bo pod przepisy antylegionelli nie podpadaja domy jednorodzinne. Tylko czym nasze organizmy i instalacje roznia ze od tych ludzi zamieszkujacych wieksze budynki? Zwlaszcza jak mam PCi ktora grzeje CWU do temperatur idealnych dla rozwoju tego groznego mikroba.

Jestes chyba 5ta osoba, ktorej to objasniam. Troszke zaczyna mnie to juz nuzyc :)