Pyxis 14.02.2013 23:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Ależ naprawdę, niewiele mnie interesuje, co Ci sie wydaje. Mam kocioł z załączoną anty-legionellą, ten akurat co tydzień grzeje do 62C i jest OK, widocznie producent uznał, że taki cykl jest skuteczny. I tyle. Rownie wiele mnie interesuje co tam sobie zalaczasz i co producent uznal, bo to nie o jego zdrowie chodzi. W poscie wyzej masz podane moje podejscie do tego tematu, co moze producent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.02.2013 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Dobra, Pyxis, idź i weź prysznic. Jest dopiero połowa miesiąca, więc jak grzałeś pierwszego, to jeszcze powinieneś mieć umiarkowanie mało tego świństwa :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.02.2013 23:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Dobra, Pyxis, idź i weź prysznic. Jest dopiero połowa miesiąca, więc jak grzałeś pierwszego, to jeszcze powinieneś mieć umiarkowanie mało tego świństwa :) Zaczynasz sie cos powtarzac. Ten sam "gryps" powtorzony 3 raz chyba juz nawet Ciebie nie smieszy. Ja podalem jakis tok rozumowania, a ty odgrzewasz "kotleta". Szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 14.02.2013 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 (edytowane) Zgodne z dopuszczalna maksymalna temperatura CWU. Zauwaz, ze to jest w sprzecznosci z tym, co zalecaja przepisy odnosnie dezynfekcji termicznej. CWU max 60*C a dezynfekcja termiczna powyzej 70*C. Producenta obowiazuje przepis ktory umozliwia sprzedaz urzadzenia a wiec 60*C max. Mozna tak, bo pod przepisy antylegionelli nie podpadaja domy jednorodzinne. Tylko czym nasze organizmy i instalacje roznia ze od tych ludzi zamieszkujacych wieksze budynki? Zwlaszcza jak mam PCi ktora grzeje CWU do temperatur idealnych dla rozwoju tego groznego mikroba. Jestes chyba 5ta osoba, ktorej to objasniam. Troszke zaczyna mnie to juz nuzyc Pyxis mowilem abys nie panikowal tez kilkakrotnie, zrozum bo to proste jesli na budynki jednorodzinne nie obowiazuje to jest jakis powód,ty masz 300l a w instytucjach czy hotelach jest ,,troche" inaczej, czytaj wiecej- ryzyko stezenia mikroba tez jest wieksze. Wiesz dlaczego nie panikujemy? To tak jakby koles przed strachem ze zaliczy ,,wpadke" zakladal dwie gumki:cool: bo przeciez tez nie ma 100% pewnosci Edytowane 14 Lutego 2013 przez pitersson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 14.02.2013 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Pyxis. My zginiemy, Ty przezyjesz. OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.02.2013 23:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 To tak jakby koles przed strachem ze zaliczy ,,wpadke" zakladal dwie gumki:cool: bo przeciez tez nie ma 100% pewnosci Ty sugerujesz "stosunek przerywany"? Grzejemy do 60 zamiast do konca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.02.2013 23:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Pyxis. My zginiemy, Ty przezyjesz. OK? Chyba widzialem na forum mikiego121.... bierz go! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 14.02.2013 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Ty sugerujesz "stosunek przerywany"? Grzejemy do 60 zamiast do konca? wkoncu gadasz po ludzku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.02.2013 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Zaczynasz sie cos powtarzac. Ten sam "gryps" powtorzony 3 raz chyba juz nawet Ciebie nie smieszy. Ja podalem jakis tok rozumowania, a ty odgrzewasz "kotleta". Szkoda. Staram się dotrzeć do Ciebie, że nie tylko temperatura, ale i częstotliwość mają wpływ. Oczywiście, zależność powinna zainteresować głównie Ciebie , bo pozostałą (zgodną) większść temat interesuje niespecjalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 14.02.2013 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Chyba widzialem na forum mikiego121.... bierz go! Naprawdę rozśmieszyłeś mnie:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.02.2013 23:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Staram się dotrzeć do Ciebie, że nie tylko temperatura, ale i częstotliwość mają wpływ. Oczywiście, zależność powinna zainteresować głównie Ciebie , bo pozostałą (zgodną) większść temat interesuje niespecjalnie Dobrze, ze widzisz, ze graja tu role 2 czynniki. Sa nierozlaczne. Ja to robie "olewajaco" 1x w miesiacu, ale faktycznie dezynfekuje. Ty robisz to z zacieciem i czestotliwoscia "paranoika", tyle, ze z taka sobie skutecznoscia. IMHO oczywiscie. Nie wypowiadaj sie prosze w imieniu "wiekszosci", bo to zawsze mnie rozbawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 14.02.2013 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Dobrze, ze widzisz, ze graja tu role 2 czynniki. Sa nierozlaczne. Ja to robie "olewajaco" 1x w miesiacu, ale faktycznie dezynfekuje. Ty robisz to z zacieciem i czestotliwoscia "paranoika", tyle, ze z taka sobie skutecznoscia. IMHO oczywiscie. Nie wypowiadaj sie prosze w imieniu "wiekszosci", bo to zawsze mnie rozbawia. Pyxis nie masz racji! i tyle w temacie:goodnight: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.02.2013 23:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Pyxis nie masz racji! i tyle w temacie:goodnight: Czy aby na pewno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 15.02.2013 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Ja nie wiem czemu podpierasz się jakimiś deklaracjami czy zaleceniami dotyczącymi obiektów użyteczności publicznej i nie zauważasz, czemu one dotyczą właśnie ich, a nie budownictwa jednorodzinnego. Wyciągasz te drobne szczególiki i próbujesz podstawić do zwykłej instalacji. Gdy Ci się podsuwa pod nos statystyki, wyniki badań, przestajesz rozmawiać rzeczowo, a zaczynasz pleść następne bzdury. Jeśli miałbyś w pompie zasobnik CWU 1000l to mógłbyś mieć rację, ale jest też szansa, że byłby to jeden z droższych elementów Twojej kotłowni, tak w użytkowaniu jak i w zakupie i tak samo nietrafiony pomysł jak ładowanie tam 3-fazowej grzałki. Odpuść sobie ten gadżet a wsadź lampę UV w układ. Będziesz sterylny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 15.02.2013 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 ...... nasz ustawodawca podal takie parametry a np. (Niemiec ,Szwed,Norweg) oni tez maja PC i Cwu moze warto tam zapukac , myslisz ze w takich systemach laduja grzale do baniaka? Są praktycznie wszędzie identyczne, a i owszem mają grzałki elektryczne w baniakach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 15.02.2013 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 P....., zrozum bo to proste jesli na budynki jednorodzinne nie obowiazuje to jest jakis powód,ty masz 300l a w instytucjach czy hotelach jest ,,troche" inaczej, A czym jest poparte takie kategoryczne stwierdzenie - podasz link do tych przepisów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.02.2013 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Ja nie wiem czemu podpierasz się jakimiś deklaracjami czy zaleceniami dotyczącymi obiektów użyteczności publicznej i nie zauważasz, czemu one dotyczą właśnie ich, a nie budownictwa jednorodzinnego.. Postaraj sie w takich przypadkach wlaczyc u siebie logiczne myslenie. Wiele rzeczy Ci sie rozjasni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 15.02.2013 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Ja nie wiem czemu podpierasz się jakimiś deklaracjami czy zaleceniami dotyczącymi obiektów użyteczności publicznej i nie zauważasz, czemu one dotyczą właśnie ich, a nie budownictwa jednorodzinnego. . Może nie zauważyłeś, że podano wcześniej obowiązujące przepisy, czyli Rozporządzenie w sprawie WT...., a dotyczące także budownictwa jednorodzinnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 15.02.2013 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Logicznie to ja próbuję wytłumaczyć Twoja walkę o stosowanie zasad z budynków uż.publ. do domów jednorodzinnych. Ale mi nie wychodzi. Tam przestój w pracy dużej instalacji jest rzeczą wręcz normalną gdy nie następuje rozbiór wody w jakimś np. hotelu. Nie ma wtedy dyskusji. Jak to się ma do 200-300l wody w zwykłym domu, gdzie taka ilość schodzi w ciągu jednego/dwóch dni? Sam podałeś formułki kiedy następuje namnażanie bakterii. Ma to miejsce u Ciebie w domu? Epidemia Ci nie grozi, nawet gdy kabla nie podłączysz do 380V : ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 15.02.2013 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Może nie zauważyłeś, że podano wcześniej obowiązujące przepisy, czyli Rozporządzenie w sprawie WT...., a dotyczące także budownictwa jednorodzinnego. Co z tego wynika? Że obecnie sprzedawane urządzenia nie spełniają obecnych norm i WT? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts