Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Legionella - jak uchronic sie przed nimi majac PCi?

Pyxis

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Dawno tu nie zaglądałam....

Od czterech lat mieszkam z rodziną w domu z PCi. CW grzeję max do 48 stopni, raz w roku wyjeżdżamy na 3 tyg na wczasy i wówczas nie ma poboru, czyli przepływu ciepłej wody. Nigdy, ani razu nie robiłem tzw. wygrzewania przeciwko legionelli.

Wszyscy cali i zdrowi.

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 283
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

kto chce niech robi i tyle, ja mam to gdzieś - nie dezynfekuje od kilku miesięcy i żyje, przynajmniej mniej kasy za prąd idzie - zbiornik 200 litrów, 2 kobiety w domu, wody sie leje po brzegi w wannie codziennie więc nie sądze żeby cokolwiek mogło się zalęgnąć, chyba że pająk pod wanną :)

• 7 months później...

Czesc wszystkim !

Widze temat Legionelli juz sie przewinal. Moze komus udało się juz zgłębić bardziej ten temat. Mnie najbardziej interesuje kwestia jak takie ostre grzanie wpływa na instalacje np. Pex bo gdzies czytalam ze jest to bardzo degradowalne, odkładanie kamienia itd. ale tam nie jest napisane dla jakich rur.

A druga prawa...myslicie ze w blokach jak ciepła woda idzie z sieci tez robią "dezynfekcje"? jak tam rozwiązują ten problem? o to takie hm..zastanawiajace ze w domkach myslimy o dezynfekcji a w blokach co? co leci z kranu to jest...i nikt o tym nie pomysli?

Ktoś coś? jakieś złote przemyślenia? patenty?

pozdrawiam ciepło