Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Legionella - jak uchronic sie przed nimi majac PCi?

Pyxis

Recommended Posts

Czyli grzejąc do 70* postępujemy bardziej humanitarnie :D

Specjalnie dla Ciebie :)

Tolerancja termiczna bakterii Legionella:

kolonizują środowiska nawet od 6 do 63 °C

temperatura wody 55 °C po 60 min. je inhibuje (zatrzymuje)

temperatura wody 60 °C po 25 min. jest potrzebna do inaktywacji roztworu L.pneumophila o stężeniu 100.000.000 JKT/ml.

• Odpowiedzi 283
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a jaka jest szansa że nas dopadnie ...

Tabela 2. Liczba zgłoszonych zachorowań na legionelozę w Polsce w latach 2003-2008.

Rok Liczba zachorowań na legionelozę Zapadalność/100 tys.

2003 3 0,008

2004 8 0,021

2005 21 0,055

2006 89 0,233

2007 28 0,073

2008* 20* 0,052*

źródło...

http://www.czytelniamedyczna.pl/1254,epidemiologia-zachorowan-wywolanych-przez-legionella-sp.html

A gdzieś czytałem, że lwia część zachorować z tej grupy to kierowcy samochodów.

Nie należy tematu olewać, bo zapewne dzięki wymogom tych zachorowań jest tak niewiele, ale nie należy też problemu demonizować. Tak jak ze wszystkim.

Ja przegrzewam wieczorem, jak juz dziecko po kapieli i spi. Do rana ta tyle wystygnie, ze jest bardzo goraca, ale sie nie poparzy. Cyrkulacja tez "robi swoje".

Jasne. Czyli jak podgrzeje rano, a wracamy do domu po ok. 10 godzinach to nie bedzie problemu? Czy trzeba by jeszcze cyrkulacje zalaczyc? O ile moze zmniejszyc sie w tym czasie temperatura?

Jasne. Czyli jak podgrzeje rano, a wracamy do domu po ok. 10 godzinach to nie bedzie problemu? Czy trzeba by jeszcze cyrkulacje zalaczyc? O ile moze zmniejszyc sie w tym czasie temperatura?

Nie ma jednej odpowiedzi. Im większa delta tym większe straty, a wpływ na to mają:

- ocieplenie zasobnika (bywa różnie)

- wielkość zasobnika (600l dłużej się będzie schładzało stratami i cyrkulacją niż 300l)

- cyrkulacja czy włączona całą dobę czy nie

- długość cyrkulacji - łazienki daleko czy blisko siebie i zasobnika)

- straty na cyrkulacji (jak rury ocieplone w warstwie ocieplenia to inaczej i jak prawie nieocieplone na chudym betonie, to inaczej. Różnica olbrzymia)

... czyli na drugi dzień po pracy jedni się prawie poparzą, a inni zauważą, że woda trochę cieplejsza.

To podobno wygodna sprawa, ale tylko ze wzgledu na przegrzewanie zasobnika nie ma sensu. Bardziej dla komfortu jesli juz.

Ja mam takie ,fakt że komfort jakiś jest , ale jak po wygrzaniu zasobnika cwu, spuszczam wodę z rur żeby ,,wypłukać '' bakterie to wodę z baterii mam ustawiona na 40* , dziecko się nie poparzy , a rurki się przepłukają

Ja mam takie ,fakt że komfort jakiś jest , ale jak po wygrzaniu zasobnika cwu, spuszczam wodę z rur żeby ,,wypłukać '' bakterie to wodę z baterii mam ustawiona na 40* , dziecko się nie poparzy , a rurki się przepłukają

No i super sprawa. Jednak przy pompie ciepla gdy temp CWU w punkcie biorczym to te srednio 42*C, to baterie za mocno sie nie "napracuja" regulujac temp wody. Co innego jak bys mial caly czas na zasobniku te 60*C, jak przy kotlach ludzie trzymaja.

No i super sprawa. Jednak przy pompie ciepla gdy temp CWU w punkcie biorczym to te srednio 42*C, to baterie za mocno sie nie "napracuja" regulujac temp wody. Co innego jak bys mial caly czas na zasobniku te 60*C, jak przy kotlach ludzie trzymaja.

Owszem bateria się nie napracuje , ale dziecko się nie poparzy , a jak ze dwa razy w tygodniu podgzrzewam wode w zasobniku cwu to temperature mam około 70*.na co dzień mam około 45 *.

Owszem bateria się nie napracuje , ale dziecko się nie poparzy , a jak ze dwa razy w tygodniu podgzrzewam wode w zasobniku cwu to temperature mam około 70*.na co dzień mam około 45 *.

A to czesto grzejesz. Ja poki co zalozylem taka dezynfekcje 1x na miesiac i tego sie trzymam.

Wychodzi na to, ze ja mam jednak lagodna "paranoje". ;)