Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Legionella - jak uchronic sie przed nimi majac PCi?

Pyxis

Recommended Posts

• Odpowiedzi 283
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sokoro grzeje tak rzadko, to raczej "olewacz" jestem a nie parano9ik? Nie sadzisz?

Uuuuu, widzę zmiana frontu... Problemy z własną świadomością czy ciche przyznanie racji oponentom?

Dobra Pyxis, nudzi mnie już ta "dyskusja". Załóż nowy jakiś wątek z jakąś spiskową teorią, ja się z tego wypisuję :bye:

A ja nie wiem w czym sprawa.:cool:

Instalacja musi (obowiązujące przepisy) być wykonana tak, aby na "kranach" CWU była możliwa do uzyskania, temperatura 55 do 60 stopni, a okresowo 70 do 80 stopni - bez względu na sposób zasilania. To jest dogmat dla instalatorów.

A co będzie z tym robił użytkownik - to tylko jego broszka.

A ja nie wiem w czym sprawa.:cool:

Instalacja musi (obowiązujące przepisy) być wykonana tak, aby na "kranach" CWU była możliwa do uzyskania, temperatura 55 do 60 stopni, a okresowo 70 do 80 stopni - bez względu na sposób zasilania. To jest dogmat dla instalatorów.

A co będzie z tym robił użytkownik - to tylko jego broszka.

Ja tez nie rozumiem oporu ludzi. No chyba, ze faktycznie nie maja mozliwosci zagrzania wyzej jak te 60*C, ale to juz uklon w strone instalatora. Ja musialem to u siebie niestety sam rozwiazac.

A więc wczorajszy post by trafiony jak kulą w płot.

Powiat ponad 120 tyś ludności.

Dane za 2012r

Zachorowań 0 szt

Wykrytych bakterii w wodach 1 przypadek

Przegrzanie do ponad 65*C raz na 1-2 miesiące

Trochę mały obszar ale wygląda,że możemy spać spokojnie

Sorry za zamieszanie z moim postem wczorajszym

tej 1 szt dotyczy wod pobranych lub nadesłanych do zbadania.Nie prowadzą podzału na wodę( podgrzewana , niepodgrzewana) ma po prostu jej nie być.

Nie ma wątpliwości ze jest to jedna z najgrozniejszch bakterii jak może występować w wodzie.

A temperatura 65*C ktorapodales wczesniej czego dotyczyla?

Ze mam jej nie byc, to wiadomo. Podpytaj zonke z jakich obiektow badali ta wode i ile mniej wiecej takich probek maja rocznie do przebadania. Pozwoli to sobie jakos wyobrazic skale zjawiska.

Takie "cycaty" z www to jednak troszke cos innego niz opinia osoby, ktora styka sie z tym na codzien. Przynajmniej ja to rozrozniam.

.

Rozróżniasz....

Tylko, że nawet nie dopytałeś, z jakiej próbki te liczby.

Z powiatu :) :)

I to nawet nie wiadomo skąd te próbki, jakie próbki...

JEDNA pozytywna na wszystkie przebadane...

Rzeczywiście, dobrze napisałeś - "zabił" ci wątek :) :)

Nie, nie zauwaźyłem. Zauważyłem, ze do czasu, jak zdementował ten "hit" to powstało kolejne półtora strony.

I grzej sobie do jakiej temperatury chcesz, nawet z taką zabawną częstotliwością.

Tylko nie insynuuj, że jak ktoś grzeje inaczej, to naraża się na niebezpieczeństwo.

Ps1 aleksusa, nie adrianusa

Ps2 w jeśli nie dostrzegasz wpływu wielkości próby na rzetelność badania, to nie mamy o czym dyskutować

Edytowane przez fotohobby

poszukaj danych z całego kraju, lub może od razu europy :p

Hee dobre:D Pyxis nie,, spierdzielilismy'' tylko przynajmniej JA juz sobie odpuscilem bo to nie bylo juz nawet nudne tylko... ech tam, pare daremnych postow.

Teraz przynajmniej mozesz z czystym sumieniem walnac sie w piers i przyznac ze nie ma sensu ciagnac tej jatki, uslyszales opinie jak pisales wczesniej z wiarygodnego zrodla . A grzale masz , to grzej ile wlezie bedziesz mial czystsza glowe:cool:

Nie, nie zauwaźyłem. Zauważyłem, ze do czasu, jak zdementował ten "hit" to powstało kolejne półtora strony.

I grzej sobie do jakiej temperatury chcesz, nawet z taką zabawną częstotliwością.

Tylko nie insynuuj, że jak ktoś grzeje inaczej, to naraża się na niebezpieczeństwo.

Ps1 aleksusa, nie adrianusa

Ps2 w jeśli nie dostrzegasz wpływu wielkości próby na rzetelność badania, to nie mamy o czym dyskutować

"Insynuuje" tylko, ze grzanie do 60*C nie ma sensu. Ty czytasz ten watek, czy wpadasz na chwile zamieszac?

Wielosc proby ma znaczenie, ale jak cos sie potwierdzi nawet na stosunkowo niewielkim wycinku danych, to sadzisz, ze na wiekszym sie juz nie potwierdzi? Dziwna "logika".

Zeby bylo jasne - nie grzej wogole jesli chcesz, tylko nie jecz tutaj o jakiejs paranoi innych.

Teraz przynajmniej mozesz z czystym sumieniem walnac sie w piers i przyznac ze nie ma sensu ciagnac tej jatki, uslyszales opinie jak pisales wczesniej z wiarygodnego zrodla .

No mojej postawy w kwestii legionelli to nie zmienilo. Nadal uwazam, ze powinno sie zapobiegac jej rozwojowi i ja nadal bede grzal 1x w miesiacy do 70*C. Co zrobia inni - ich sprawa :)