Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Popękane sciany działowe

jurek1980

Recommended Posts

Koledzy ratujcie!!

W okresie zimowym a mianowicie grudzień- marzec 2012 wybudowałem dom SAGA2 z pracowni MG.

W projekcie dachu były słupy stalowe które go wspierały, coś mnie podkusiło i zamieniłem je na drewniane (wszystko zatwierdził KB) i teraz zacząłem zauważać pęknięcia tynku na ścianach działowych wzdłuż słupów czy to jest normalne ?

A może powinienem rozważyć wymianę słupów drewnianych na stalowe, żeby nie uszkodzić w ten sposób konstrukcji dachu?

Pozdrawiam. Jurek

Mam piankę dylatacyjną między słupem a ścianami działowymi, ale tynk niestety jest sztywny i popękał, do tego osiadły mi regipsy poddasza o 3cm a w domku mieszkamy raptem 4 miesiące.

KB mówi że wszystko jest ok, a pęknięcia to wina drzewa bo widocznie nie było wystarczająco suche, i że teraz to mogę tylko kupić jakąś masę tynkową silikonową do zaszpachlowania tego, ale jakoś do mnie to nie przemawia. Boję się że jak w zimie zaczniemy palić w piecu to poddasze siądzie nam o 10 cm.

Pewna firma w naszej okolicy radzi nam rozbiórkę tego i wstawienia stalowych słupów i ramy ale równa się to z rozebraniem połowy poddasza i astronomicznymi kosztami.

Mamy dwa wyjścia albo podjąć się generalnego poprawiania słupów i ramy za 15-20tyś albo odczekać 5lat aż wszystko siądzie (wyschnie) i wtedy ładnie to zaszpachlować.

Jak uważacie co będzie lepsze i bezpieczniejsze dla naszej rodziny?