rufus111 07.09.2012 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Witam wszystkich. Mam taki mały problem, chciałem się wybudować na działce, która przypomina trapez. Czy odległość 4m od granicy działki wynosi od okna, czy ściany na której znajduje się okno ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 07.09.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Odległość jest od ściany, ale w miejscu gdzie jest okno. Czyli w przypadku skośnie usytuowanej względem granicy ściany - mierzysz najkrótszą odległość od krawędzi otworu okiennego do granicy (prostopadle do niej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.09.2012 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2012 Niekoniecznie - niestety. Poprzednie zapisy Rozporządzenia z 2002 par.12.3.2, i późniejsza nowela 2004 par.12.2 uwzględniały odległość otworu od granicy, a nie ściany. Nowela Rozporządzenia w 2009r. zmieniła te zapisy.Obecne zapisy mówią o odległości od granicy ściany z otworami ……. , oraz o odległości od granicy otworu okiennego, umieszczonego w dachu lub połaci dachowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 08.09.2012 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2012 Ostatnio nie miałem takiej sytuacji, ale nie sądzę, żeby się urzędnicy tego przyczepili. Szedłbym w zaparte, że za oknem już jest to ściana bez okien... W razie czego oddzieliłbym ją albo nawet cofnął o 5 cm aby mówić, że jest to już inna ściana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.09.2012 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2012 To pokłosie, faktu, że w starym brzmieniu przepisów, nie można było umieścić otworów okiennych i drzwiowych w ścianie prostopadłej do granicy, w odległości mniejszej niż 4m, bo liczono odległość od otworu. Teraz już można, ale jednocześnie (rygorystycznie) liczy się najmniejszą odległość ściany z otworami, skierowanej ku granicy, min. 4m od granicy (par. 9.3 Rozporzadzenia.....). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.09.2012 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2012 W razie czego oddzieliłbym ją albo nawet cofnął o 5 cm aby mówić, że jest to już inna ściana A to jest już bardzo ciekawe rozwiazanie - chciałbym widziec mine urzędnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 08.09.2012 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2012 To pokłosie, faktu, że w starym brzmieniu przepisów, nie można było umieścić otworów okiennych i drzwiowych w ścianie prostopadłej do granicy, w odległości mniejszej niż 4m, bo liczono odległość od otworu. Teraz już można, ale jednocześnie (rygorystycznie) liczy się najmniejszą odległość ściany z otworami, skierowanej ku granicy, min. 4m od granicy (par. 9.3 Rozporzadzenia.....). Nie zgodzę się. Nieraz takie otwory wstawiałem. W przepisach zawsze było : "zwróconego ścianą z otworami okiennymi lub drzwiowymi w stronę tej granicy," Ściana prostopadła nie jest zwrócona w stronę granicy. Jakich ja to min urzędników już nie widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rufus111 10.09.2012 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 dziekuje bardzo za szybką odpowiedz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts