romanzc 07.09.2012 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 WitamMam zrobiony wykop i zalany (w80%) chudziak pod lawy fundamentowe który był wykonany 4 lata temu.Dodam jeszcze że w wykopie pojawiała się woda, chociaż była pompowana to nieraz zamarzła w wykopie.Czy po takim czasie mogę zalać do końca chudziak i stawiać fundamenty ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 07.09.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Po takim czasie Twoje pozwolenie na budowę straciło ważność. Jeżeli to tylko chudziak , a nie ławy to myślę że nie ma problemu, chudziak nie jest żadnym konstrukcyjnym elementem budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romanzc 08.09.2012 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2012 Po takim czasie Twoje pozwolenie na budowę straciło ważność. Jeżeli to tylko chudziak , a nie ławy to myślę że nie ma problemu, chudziak nie jest żadnym konstrukcyjnym elementem budynku. Działkę kupiłem z wykopaną dziurą i wylanym chudziakiem, teraz mam nowy projekt i pozwolenie na budowę. W niektórych miejscach nie zgadza się chudziak do mojego projektu i będę musiał dolać. Czy po ostrych zimach grunt w wykopie nie został wzruszony (strefa przymarzania na moim terenie 1 m) i czy można bezpiecznie wybudować dom w tym wykopie po 4 latach. Grunt w wkopie to glina i drobny piasek (około 30 do 70 %). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 09.09.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Czy po ostrych zimach grunt w wykopie nie został wzruszony (strefa przymarzania na moim terenie 1 m) i czy można bezpiecznie wybudować dom w tym wykopie po 4 latach. Grunt w wkopie to glina i drobny piasek (około 30 do 70 %). Na to pytanie odpowie Twój kierownik budowy, który też weźmie za to odpowiedzianość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romanzc 18.09.2012 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 Czy poza moim kierownikiem budowy, ktoś może konkretnie odpowiedzieć na moje pytanie ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 18.09.2012 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 Czy poza moim kierownikiem budowy, ktoś może konkretnie odpowiedzieć na moje pytanie ? Pozdrawiam Jakiś inny budowlany ekspert po zbadaniu sprawy na gruncie...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 18.09.2012 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 Jeśli wykop jest odpowiednio głęboki, i glina, i nie osypuje się, to ja bym dała sobie spokój z chudziakiem pod ławy. Lałabym beton prosto do wykopu, starając się żeby zbrojenie fundamentu otulone było betonem od spodu i z boków min. 7 cm. Ten chudziak pod ławy to za zadanie ma ustabilizować podłoże dla zbrojenia i ograniczyć ucieczkę mleczka betonowego. Jak masz glinę, to masz stabilnie i w miarę "szczelnie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts