Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

4 letni wykop z chudziakiem, co dalej

Recommended Posts

Po takim czasie Twoje pozwolenie na budowę straciło ważność.

Jeżeli to tylko chudziak , a nie ławy to myślę że nie ma problemu, chudziak nie jest żadnym konstrukcyjnym elementem budynku.

Działkę kupiłem z wykopaną dziurą i wylanym chudziakiem, teraz mam nowy projekt i pozwolenie na budowę. W niektórych miejscach nie zgadza się chudziak do mojego projektu i będę musiał dolać.

Czy po ostrych zimach grunt w wykopie nie został wzruszony (strefa przymarzania na moim terenie 1 m) i czy można bezpiecznie wybudować dom w tym wykopie po 4 latach. Grunt w wkopie to glina i drobny piasek (około 30 do 70 %).

Czy po ostrych zimach grunt w wykopie nie został wzruszony (strefa przymarzania na moim terenie 1 m) i czy można bezpiecznie wybudować dom w tym wykopie po 4 latach. Grunt w wkopie to glina i drobny piasek (około 30 do 70 %).

Na to pytanie odpowie Twój kierownik budowy, który też weźmie za to odpowiedzianość.

• 2 weeks później...
Jeśli wykop jest odpowiednio głęboki, i glina, i nie osypuje się, to ja bym dała sobie spokój z chudziakiem pod ławy. Lałabym beton prosto do wykopu, starając się żeby zbrojenie fundamentu otulone było betonem od spodu i z boków min. 7 cm. Ten chudziak pod ławy to za zadanie ma ustabilizować podłoże dla zbrojenia i ograniczyć ucieczkę mleczka betonowego. Jak masz glinę, to masz stabilnie i w miarę "szczelnie".