Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki wewnętrzne Wycena

Recommended Posts

Witam

Kończę powoli wykonywać instalacje wewnętrzne i przymierzam się do tynkowania. Napiszcie proszę jak wyceniane są tynki wewnętrzne chodzi i o to czy wliczane są w powierzchnię otwory okienne i drzwiowe. Zrobiłem wstępne rozpoznanie tematu i mam np wycenę taką że otwory okienne do dwóch metrów kwadratowych wliczane są w powierzchnię tynków, powyżej 2m powierzchnia szpalet liczona podwójnie. co do tego może bym się i zgodził ale jeśli chodzi o drzwi wewnętrzne gdzie szpaleta w ogóle nie jest ruszana bo drzwi będą z listwami to wydaje mi się to trochę nieuczciwe. może się mylę proszę o informację jak płaciliście za tynki wewnętrzne, przede wszystkim jak były one liczone.

Zastanawiam się nad wykończeniem szpalet okiennych płytą GK a później tynkować powierzchnię ścian. Czy ktoś tak ronił i jak się to wam sprawdziło.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

....Zastanawiam się nad wykończeniem szpalet okiennych płytą GK a później tynkować powierzchnię ścian. Czy ktoś tak ronił i jak się to wam sprawdziło.

Pozdrawiam

Czy mam zrozumieć, że najpierw gk jako prowadzenie a później mokry tynk- bo wilgoć zniszczy płytę. Do tego służą listwy przyokienne.

Co do sposobu liczenia to jest obojętny, ale najważniejsze żeby był przyjęty/opisany przed rozpoczęciem prac.

Edytowane przez BCS

• 9 months później...