Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek letniskowy murowany czy drewniany ???

prrokop

Recommended Posts

Witam

Będę budował dom letniskowy na wiosnę 2013 r. Zdecydowałem się na technologie tradycyjną tj. cegła silikatowa+ocieplenie styropianem 15 cm.

Jednak znajomi odradzają mi technologie tradycyjna murowana na rzecz drewnianej. Podobno dom murowany musi być cały czas ogrzewany, bo inaczej będzie wszędzie pleśń.

Zakładam że:

- dom 7x7 m w 2 poziomach (~ 85 m2 pow. użytkowej), położenie na wzgórzu (przewiewnie). Woda gruntowa poniżej posadowienia, bez piwnicy.

- wykonam szczelną izolację poziomą (2x papa termozgrzewalna) pod całym domem.

- wykonam otwory wentylacyjne 6 x fi25 w ścianach i jeden w dachu z nasadą "strażak"

- nie planuje ogrzewania zimą

Czy myślicie że w domu pojawi się pleśń?, jakie są wasze doświadczenia z murowanymi domkami letniskowymi ?

Bardzo proszę o radę doświadczonych użytkowników. Dziękuję z góry.

Pozdrawiam

Tomasz

Odpisuje ci z takiego domku .Pleśni nie zauważyłem ,mimo,że domek ma przeszło 20lat.Jedyna rzecz na którą należy zwrócić uwagę to posadzka.Po zimie na podłodze z kafli przy nagłym ociepleniu pojawia się wilgoć(kłania się pkt. rosy).Nie mam ocieplenia pod posadzką.dlatego sugerował bym położenie izolacji pod szlichtą.Ocieplenie 15cm to przesada.Ciągła izolacja nie zabezpieczy przed upałem .Styropian jest nie najlepszą izolacja,,przeciwupałową"Rozważ 5cm normalnego styropianu + 5cm styropianu ryflowanego.Takie rozwiązanie zabezpieczy przed przegrzewaniem ścian.

A te otwory wentylacyjne fi 25 to co to jest.

Murowany!

Drewniany, po pierwsze wcale, wbrew pozorom nie wyjdzie taniej, po drugie drewno nie zabezpiecza przed pojawieniem sie pleśni, po trzecie w razie jak ci ktoś rozpali w środku ognisko (nie życzę oczywiście ale w domkach letniskowych się zdarza), jest szansa że coś tam zostanie, po czwarte, jak będziesz kiedyś sprzedawał to cena za domek będzie zdecydowanie wyższa.

Robota i koszt podobny w obu technologiach więc jeżeli nie masz hopla na "eko" to rób murowany.

Otwory fi25 to "dziura" w ścianie z siatką przeciw insektom, o średnicy 25 cm. Oczywiście ładnie obrobione kratkami. 5 na parterze, na wys. ok. 1 m, jeden na dachu (wyciągowy) z nasada strażacką (pobudzenie ciągu przez wiatr). Izolacja 15 cm wynika z tego, iż czasami chcemy skorzystać na weekend w zimie...różnica między 5 a 15 nie jest chyba aż taka duża (kołki, klej, siatka, rusztowanie, tynk - to samo w obu przypadkach).

Pozdrawiam

Tomasz

Dziękuję za odpowiedzi.