Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze okien

Recommended Posts

Witam, proszę o pomoc w wyborze okien. Mam dwie propozycję które satysfakcjonują mnie cenowo. Pierwsza to drutex i ich iglo, druga to dobroplast i profil ovlo. Ewentualnie ale to już około 1000zł więcej miał bym okna 5-komorowe veka perfectline i okucia maco. Prosił bym o poradę które mniejsze zło wybrać. Z góry dziękuje i pozdrawiam.

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A tak w ogole to ile koszuje calosc? Bo moze masz 5 okien za 3 tys i wowczas 7 setek to nie malo, ale jak cos jest warte 10s i wiecej to juz roznica nie jest taka duza.

Najgorsze w tym wszytskim jest to, ze nie ma reguly. Moze sie zdarzyc ze Druty ktos zamontuje bardzo solidnie i poslużą swoje, ale zwykle jest tak, ze tanie okna idą w parze z tanim montażem (bo taki jest wymog tej czesci rynku) i wtedy to porazka.

Witam

Rozumiem, że ta firma Macek (Veka) to z Twojej okolicy - ja nie znam więc ciężko mi się wypowiadać na temat ich jakości oraz kwestii montażowych.

Ogólnie profil Veki jednak odrobinę lepszy od D czy D no i jeżeli producent blisko to łatwiej o ewentualną pomoc gwarancyjną/regulację itp.

Jednak i tak najistotniejsza będzie firma/dealer u którego dokonasz zakupu i która zamontuje Ci te okienka.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
To może i ja się podepnę, bo wyceny mam bardzo zbliżone...

1. Aluplast ideal 4000 roundline- 11 000

2. Veka perfectline, okucia winkhaus ( okoliczna fabryka) 12 000

3. Drutex iglo 12 000

Przy wybieraniu z tych 3, które są godne uwagi?

same profile okna nie czynią ważne kto je i jak składa!

widziałem okna o tych samych "składnikach" jedne zrobione palce lizać drugie prawdziwe zakalce

dobra firma+dobry montaż=zadowolenie

Dziękuję za szybką odpowiedź :) Więc biorąc pod uwagę nie profil, a motaż i wykonawcę to zostaje nam Veka i Aluplast do rozstrzygnięcia.

Z Aluplastem nie powinno być problemu w razie reklamacji ( mam nadzieję ; )

A Vekę robi okoliczna fabryka, więc okna z pierwszej ręki, nie wiem czy ktoś jest z tego rejonu, czy może zna firmę?

http://amma.com.pl/art,pl,okna-i-drzwi-pvc.html

Edytowane przez msdracula

same profile okna nie czynią ważne kto je i jak składa!

widziałem okna o tych samych "składnikach" jedne zrobione palce lizać drugie prawdziwe zakalce

dobra firma+dobry montaż=zadowolenie

...MONTAŻ to finalny odcinek - jeśli jest dobrze zrobiony to produkt nawet kiepskiej jakości jest w stabnie przeżyć dłużej niż zakłada jego producent :)

Witam

To może i ja się podepnę, bo wyceny mam bardzo zbliżone...

1. Aluplast ideal 4000 roundline- 11 000

2. Veka perfectline, okucia winkhaus ( okoliczna fabryka) 12 000

3. Drutex iglo 12 000

Przy wybieraniu z tych 3, które są godne uwagi?

sporo pojawia się tego typu zapytań a problemy z odpowiedzią tak jak pisali koledzy są spore ze względu na brak w takim zapytaniu 80% danych.

Może da radę wprowadzić "schemat" czy "wzór" takiego zapytania/porównania.

Ja bym widział to tak:

1. Rodzaj profilu - firma, model, ilość komór

2. Rodzaj okucia - firma, model, funkcje

3. Rodzaj szyby - firma, ilość tafli, współczynnik U dla szyby i jeszcze lepiej dla całego okna (chociaż to i tak zawsze będzie przekłamanie ze względu na okno referencyjne, ale porównać można)

4. Producent całości

5. Montaż - sposób zamontowania

6. Ewentualne dodatki

7. Cena całości

Chyba, że macie inne pomysły ?

Po stworzeniu takie wzoru, można go podwiesić aby KAŻDY chętny mógł z niego korzystać a zapewne udzielenie odpowiedzi na takie zapytanie będzie łatwiejsze.

Pozdrawiam