Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze okien

Recommended Posts

nie bardzo rozumiem :no:

A jakie kryteria ma mieć laik kupujący pierwszy raz w życiu okna?

Piszecie, że ważny jest montaż i producent, to takie kryterium wzięłam w pierwszej kolejności z tego co mam, więc nie wiem skąd ta ironia...

nie było żadnej ironii,

najbliżej mnie jest firma gdzie cenna ma być niska a profil z którego robią "okna" jest bezołowiowy ale i bez stalowy bez wzmocnieniowy itd :)

jeśli sprawdziłaś i okna i montaż firmy na którą się decydujesz i wszystko cię zadowala to nie ma co się wahać.

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panie Andrzeju ja wiem, że to Pana źródło dochodu ale może podzieli się Pan z inwestorami 5 zasadami jakimi powinni się kierować w wyborze stolarki ? Negowanie wszystkiego do niczego nie prowadzi. Wiem, że na Pana stronach sporo wyczytać można ale tutaj takie 5 drogowskazów - zapewne wszyscy będą wdzięczni.

Panie Michale, ależ ja nie neguję wszystkiego. Mój sprzeciw budzi jedynie od lat stosowana taktyka producentów i sprzedawców okien polegająca na podkreślaniu właściwości komponentów, a nie właściwości gotowego produktu jakim jest okno! Bierze się to stąd, że łatwiej przepisać ulotkę produktową producenta profili, szkła lub okuć niż dysponować ugruntowaną, twardą wiedzą o własnym produkcie. Taka taktyka poczyniła w głowach inwestorów (i nie tylko) wielkie spustoszenie, Widać, to na tym forum, widać też w zamówieniach publicznych. Branża narzeka, że tylko cena się liczy, że są tacy co psują rynek, że większość biegłych pojęcia nie ma o oknach. Wszystko prawda, pozostaje dociekać przyczyny takiego stanu rzeczy. Według mnie winni temu są i od lat psują rynek ci, którzy zamiast o oknach bzdurzą o ilości komór, szybach i okuciach. Toż to totalne bzdety bez większego znaczenia dla nabywcy. Dla niego ważny jest przede wszystkim efekt jaki uzyskuje się w wyniku zastosowania komponentów o określonych właściwościach, czyli właściwości produktu (okna) i to wszystko. Bzdurą i stratą czasu są próby porównywania kształtowników albo okuć. Co lepsze profil X, czy Y, okucie Z lub W. Dla kupującego większe znaczenie powinno mieć co też wynikło z takiego a nie innego doboru i zastosowania okuć Z lub W, a nie to jakiej marki okucie, czy profil zastosowano i to właściwie wszystko.

Proszę mi darować, ale na razie 5 prostych rad dla nabywców nie będzie. Jeśli ktoś ich potrzebuje na już, myślę że wie jak mnie odszukać w sieci, a jak znajdzie to może napisać albo zadzwonić. Według mnie każdy dom, każdy zakup ma swoje indywidualne specyficzne wymagania, które należy poznać, aby coś radzić. Rada dobra na każdą okazję, to... chyba jedynie ta, aby w tym całym okiennym szaleństwie kierować się rozsądkiem, a nie rabatem, myśleć wcześniej niż później i nie ulegać presji.

...;Proszę mi darować, ale na razie 5 prostych rad dla nabywców nie będzie. ....
Od kilku dni reklamowane jest tu wspólne dzieło kolegi Testa i firmy Aluplast - Vademecum okien PVC - wystarczy przeczytać, nie wszystko oczywiście

Tam są zawarte wszelkie rady

Kolego Test - szacun wielki za tą publikacje. Twój jak i kolegi Szewczuka wysiłek - chylę czoła a inni... Ci których nie interesuje tylko CCC (czyli raptem z 10% ogółu) powinni się z tą pozycją zapoznać

Montażyści i sprzedawcy - wykuć na blachę by później głupot klientom nie opowiadać

Witam

Dla niego ważny jest przede wszystkim efekt jaki uzyskuje się w wyniku zastosowania komponentów o określonych właściwościach, czyli właściwości produktu (okna) i to wszystko.

Panie Andrzeju,

oczywiście, że TAK

jednak porównując każdy jeden produkt mówi się o jego składowych i nie można chyba wszystkim mieć tego za złe prawda?

co innego, że faktycznie w temacie okien to te szczegóły potrafią zasłonić całość czyli gotowy produkt.

Jeżeli by brać pod uwagę jedynie gotowy wyrób to całą sprzedaż można by sprowadzić do słów "będzie Pan zadowolony i żona będzie zadowolona" bo skoro inwestor przekazał swoje oczekiwania i usłyszał, że oczywiście otrzyma wszystko czego chce to jak owy inwestor ma weryfikować sprzedawcę ? nie ma tego robić wcale ?

Wydaje mi się, że inwestorowi dużo łatwiej jest weryfikować części składowe okna niż gotowy wyrób i z tej przyczyny biorą się właśnie te wszystkie pytania, o których dyskutujemy. Zazwyczaj więcej informacji na rynku jest o producencie np profilu niż o małej fabryce, która na nim pracuje.

Oczywiście fakt, że dana fabryka pracuje na "dobrych" profilach (w opinii ogólnej) nie świadczy absolutnie o tym, że gotowe okna będzie równie DOBRE.

Ale sytuację można obrócić, bardzo dobry producent, który pracuje na profilach, szybach, okuciach itp itd sprzed iluś tam lat (stara konstrukcja) wykona DOBRY wyrób ? - zapewne tak DOBRY ale technologicznie dużo słabszy.

Reasumując pytania o szczegóły - profile, szyby, okucia itd itp - mają dać obraz czy producent korzysta z nowoczesnych rozwiązań, natomiast faktycznie dla inwestora najistotniejszym będzie gotowy wyrób czyli okno bo to ono ma spełnić jako całość jego wymagania i oczekiwania.

Mam nadzieję, że napisałem to w sposób zrozumiały :)

Ja podpisuję się obiema rękoma, ba dodam jeszcze jedną nogę, pod wszelkimi Pana inicjatywami a Pana strona jest najczęściej przytaczaną w rozmowach z inwestorami, sam korzystam z niej bardzo często.

Pozdrawiam

Od kilku dni reklamowane jest tu wspólne dzieło kolegi Testa i firmy Aluplast - Vademecum okien PVC - wystarczy przeczytać, nie wszystko oczywiście

Tam są zawarte wszelkie rady

Kolego Test - szacun wielki za tą publikacje. Twój jak i kolegi Szewczuka wysiłek - chylę czoła a inni... Ci których nie interesuje tylko CCC (czyli raptem z 10% ogółu) powinni się z tą pozycją zapoznać

Montażyści i sprzedawcy - wykuć na blachę by później głupot klientom nie opowiadać

Twoje uznanie ma dla mnie wartość wyjątkową! Dziękuję w imieniu własnym i wydawcy:-). Chyba mnie Murator nie zbanuje kolejny raz (ciekawe jaki nick tym razem by wymyślił), jeśli zapowiem, że oknotest.pl wraz z Wydawcą - Aluplast Sp. z o.o. już myślą nad rozszerzeniem i uzupełnieniem treści Vademecum.

Pozdrawiam, zdrowia życząc i powodzenia wobec przeciwności losu.

AB

Edytowane przez T12345T

jednak porównując każdy jeden produkt mówi się o jego składowych i nie można chyba wszystkim mieć tego za złe prawda?

Panie Michale, ja wcale nie twierdzę, że nie można i nie należy mówić o komponentach. Jednak czym innym będzie fraza:

"Nasze okno charakteryzuje się szczelnością na przenikanie powietrza i wody w takim, to a takim stopniu przede wszystkim dlatego, że korzystamy wyłącznie z oryginalnych elementów okuć X lub Y, stosując je w taki to a taki sposób."

a czym innym

"Nasze okno jest świetne, bo stosujemy w nim najlepsze okucia marki X lub Y", zaczepy z grzybkiem, mikrowentylację, stopniowanie uchyłu"

co innego, że faktycznie w temacie okien to te szczegóły potrafią zasłonić całość czyli gotowy produkt.

Mało, że załonić. Gotowy produkt - okno jest eliminowane z przekazu. Kto nie wierzy niech pobuszuje po stronach internetowych producentów i sprzedawców. O profilach, okuciach i szybach - wszystko. O oknach? Cichosza:-).

Jeżeli by brać pod uwagę jedynie gotowy wyrób to całą sprzedaż można by sprowadzić do słów "będzie Pan zadowolony i żona będzie zadowolona" bo skoro inwestor przekazał swoje oczekiwania i usłyszał, że oczywiście otrzyma wszystko czego chce to jak owy inwestor ma weryfikować sprzedawcę ? nie ma tego robić wcale ? Wydaje mi się, że inwestorowi dużo łatwiej jest weryfikować części składowe okna niż gotowy wyrób i z tej przyczyny biorą się właśnie te wszystkie pytania, o których dyskutujemy.

Otóż wydaje mi się, że tak nie jest. Próbując "weryfikować" wiele poszczególnych części składowych trzeba mieć zdecydowanie szerszą wiedzę z różnych dziedzin techniki, chemii, fizyki, prawa niż "weryfikując" tylko jeden produkt - okno. Weryfikując właściwości okna odwołujemy się do efektu zastosowania jakiegoś komponentu, a nie bezpośrednio do jego właściwości. Dopiero uzasadnienie, że okno w tym zakresie jest takie, a nie inne może posiłkować się analizą właściwości komponentów. Jest takie, a nie inne, bo... . Zazwyczaj sprzedawcy pomijają to jakie jest okno koncentrując się na właściwościach samego komponentu. Dlaczego? Bo dostają to na tacy w materiałach promocyjnych producentów komponentów, a argumenty i story o własnych oknach muszą stworzyć samodzielnie. Wymaga to odpowiedniego poziomu kompetencji, a z tym... bywa różnie, dlatego górą komponenty, a nie okna. Łatwiej pracować na cudzym niż wymyślać własne:-). Ot co.

Ja podpisuję się obiema rękoma, ba dodam jeszcze jedną nogę, pod wszelkimi Pana inicjatywami a Pana strona jest najczęściej przytaczaną w rozmowach z inwestorami, sam korzystam z niej bardzo często.

Dziękuję bardzo za miłe słowa. Mam nadzieję tylko, że nie dojdzie do tego, że zwyczajowa krytyka inwestora "naczytał się Muratora", zmieni się w "naczytał się T12345T" :-).

Witam

Dziękuję bardzo za miłe słowa. Mam nadzieję tylko, że nie dojdzie do tego, że zwyczajowa krytyka inwestora "naczytał się Muratora", zmieni się w "naczytał się T12345T" :-).

Jeżeli wiedza będzie pochodziła z kompetentnego źródła to chyba nic w tym złego.

Jedno jest tylko bardzo istotne, co innego wiedza i jej umiejętne zastosowanie a co innego "ślepa wiara" w to co wyczytano/zobaczono :)

Pozdrawiam

Jedno jest tylko bardzo istotne, co innego wiedza i jej umiejętne zastosowanie a co innego "ślepa wiara" w to co wyczytano/zobaczono :)

MMichale, "ślepota" w każdym przypadku jest poważnym kalectwem, a wiara? No cóż... oby nie wynikała z niskich pobudek i nie ocierała się o naiwność, a jakoś to będzie:-).